Samsung Wave Y: Bada 2.0 a NFC [preview]

Lowendový smartphone s operačním systémem Bada potěší podporou NFC. V telefonu je vyhrazená aplikace k tvorbě NFC tagů, ukážeme si, co vše jde uložit.

Samsung Wave Y je po vlajkové lodi Bady, Wavu III, dalším modelem, který na trh přichází s operačním systémem Bada 2.0. Novinka má rozměry 110 x 58 x 12,3 mm a váží 102 gramů. Hmotnost je v poměru k proporcím telefonu adekvátní, asi se na ní trochu podepsal i zadní pokovený kryt - modely Wave si tak stále drží punc určitého luxusu.

Displej je typu TFT, takže si nijak nezadá se Super AMOLEDem z vlajkové lodi Bady, a má úhlopříčku 3,2". Po prvních zkušenostech není až tak malý, jak by se papírově mohlo zdát, postačí na vše, co je třeba. Vidím snad jen malý problém u klávesnice, kde jsou klávesy natěsnány hustě na sebe, zobrazení ale můžete přetočit nabok, kde už je to lepší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čelní a zadní strana Samsungu Wave Y

Bada 2.0 v základu nabídne SocialHub sdružující celou textovou komunikace nebo Instant Messengery ChatOn, Windows Live a Yahoo! messenger. Za zmínku stojí i ikona Java, telefon zvládne spustit Javové soubory, ale nepočítejte s žádnou velkou kompatibilitou. Primárním zdrojem bude každopádně portál SamsungApps, kde si stáhnete nebo zakoupíte vše potřebné. V rámci aplikací narazíme i na AllShare (sdílení multimédií přes DLNA) nebo FM rádio. Bohaté organizační funkce jsou již dlouhodobým standardem.

V rámci systému narazíme na podporu Wi-Fi i UMTS s HSPA, nechybí ani podpora GPS. Nejzajímavější funkcí je asi přítomnost NFC čipu, přímo v systému tak najdeme aplikaci, která NFC nejenom spouští, ale umožňuje vytvářet NFC tagy. K jejich vytváření je dále potřeba RFID čip, na který můžete jediným dotekem na záď telefonu nahrát záložku webu, ucelené kontaktní informace, poznámku nebo aktuální profil a Wi-Fi síť. Místo vizitky tak můžete mít vytvořený NFC tag s vaším kontaktem, pro sdílení poznámek ji stačí text nechat zapsat na tenký čip.

Zařízení v současné době testujeme, takže se můžete brzy těšit na recenzi. Jen dodám, že v základním balení najdeme 1200mAh baterii, nabíječku, USB kabel, uživatelský manuál a 2GB microSD kartu i s redukcí na plnohodnotnou SD kartu. Nesmím zapomenout ani na příznivou cenu, která zakotvila těsně nad třemi tisíci.

Diskuze (6) Další článek: LG Optimus Vu: tabletofon s televizí [video]

Témata článku: Samsung, , Samsung Wave, Samsung Wave Y, WAV, Sam, Bada, Pře, Malý problém, Samsun