Samsung vyhlíží 5nm výrobní proces. Mobilní čipsety dostanou takt přes 3 GHz

Samsung prostřednictvím tiskové zprávy informoval o rozšíření partnerství s ARM, což mu umožní na trh přinést první 7nm a 5nm čipsety s taktem přes 3 GHz. Jihokorejci tomu vděčí technologii Artisan physical IP Platform od ARM, která je postavena na jádrech Cortex-A76. A pokud k tomu přidáme úspornější 7nm a 5nm FinFET procesy, dočkáme se vysokých výkonů čipsetů a zároveň poměrně nízké spotřeby.

Samsung oznámil, že ve druhé polovině roku 2018 spustí testování procesu 7LPP (7nm Low Power Plus), v rámci něhož bude poprvé použita EUV litografie. Celá technologie má být s platformou od ARM propojena a komerčně nasazena v první polovině roku 2019. První vzorky však mají být k dispozici již koncem roku, následně se Samsung pustí do 5nm výrobního procesu LPE (Low Power Early). 

Současné high-end čipsety jsou sice výkonově více než dostatečné (např. 10nm Snapdragon 845), k čemu tedy v mobilu využijete takt přes 3 GHz? Potřebu vyšších taktů má ospravedlnit stále častější využívání umělé inteligence a strojového učení. První čipsety s jádry Cortex-A76 a grafickými čipy Mali G76 můžeme očekávat ve smartphonech v průběhu příštího roku.

ARM brojí proti Intelu. Kdo z boje vyjde jako vítěz?

 

Diskuze (3) Další článek: Apple AppStore dnes slaví 10 let. Tohle jsou nejstahovanější aplikace a hry všech dob

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , Low power earl, První polovina, Pře, Proces, LPE, Tisková zpráva, Mobilní čipset, Samsun, Pro +, Takt, Současný high-end, Příští rok, Čipset, Druhá polovina, Vysoký takt,