Samsung Smart Charm: krokoměr jako módní doplněk [test]

  • Úzký náramek, miniaturní modul bez displeje co dlouho vydrží
  • Měřených hodnot mnoho nenabídne
  • Cenově se vejde do tisícovky

Na únorovém veletrhu MWC v Barceloně Samsung prezentoval i své příslušenství, které nazval jako Samsung Charm. Jihokorejský výrobce však v té době ještě experimentoval, zdali Charm umístí na krk, do prstýnku nebo klasicky do náramku na zápěstí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tři barevné varianty Samsung Smart Charm

Nakonec vyhrála poslední zmiňovaná varianta, kterou si v tomto minitestu blíže představíme. A protože bylo hlavním cílem vybrat správné umístění, než počet funkci, je náramek označen jako „lifestyle“ band.

Tři barvy na výběr

Abychom ale byli úplně přesní, nositelnost se do prodeje dostala pod označením Samsung Smart Charm, a pořídit ji můžete ve třech barevných variantách. Mimo základní černé a bílo-zlaté je k dispozici i v extravagantním odstínu růžové, výběr je tak poměrně dost široký.

Nám do redakce dorazila černá varianta příslušenství, která se skládá ze tří základních součástí. Z modulu, řemínku a dokovací stanice. „Mozkem“ celého příslušenství je miniaturní modul, který má rozměry pouhých 18 × 18 mm a váží 3 gramy. Na jeho horní hraně najdete informační diodu, která je jediným stavovým ukazatelem náramku, na spodní hraně zase výstupek, který zasunete a zacvaknete do řemínku. Integrovaná baterie má kapacitu 17 mAh.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Smart Charm nasazený na zápěstí

Gumová náramek má šířku necelých sedm milimetrů a hlavní modul je do něj třeba nasunout a otočit o 45 stupňů. Jde to celkem ztuha, ovšem alespoň máte jistotu, že se vám hlavní modul z náramku jen tak nevykroutí. Překvapila nás poměrně malá délka řemínku (20,5 cm), na mém menším zápěstí zacvakávám řemínek jen několik dírek od konce, lidé s větším zápěstím by mohli mít trochu problém. Doporučujeme tedy náramek raději dopředu „naživo“ vyzkoušet.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hlavní modul je opravdu titěrný, stejně tak jako gumový řemínek. Na ruce tak Smart Charm skoro vůbec necítíte

Současně si dejte pozor na to, že řemínek nemá žádné jištění. Pokud se tedy nešikovně zaháknete, půjde náramek ze zápěstí přímo na zem. K náramku dostanete ještě nabíjecí kolébku, do které můžete nacvaknout Charm i s připojeným řemínkem. Dejte ale pozor na správnou pozici kontaktů. Charm má dva, kolébka také, takže je musíte nasadit přesně na sebe. Do kolébky pak zapojíte běžnou microUSB nabíječku, probíhající nabíjení je pak signalizováno červenou diodou.

Klepněte pro větší obrázek
LED dioda a rozsah událostí, na které upozorňuje blikáním

Podstatnou věcí je právě nabitá baterie, protože jinak nepůjde náramek připojit k telefonu. Samotné nabíjení 17mAh baterie trvá úctyhodnou hodinu a půl, po plném dobití se na náramku rozsvítí zelená dioda. Na jedno nabití nám pak náramek vydržel 13 až deklarovaných 14 dní, a to hned několik nabíjecích cyklů za sebou. Inu, jak později zjistíte, baterii vlastně skoro ani nemá co vybíjet...

Připojujeme k telefonu

Pro připojení k telefonu přes Bluetooth je třeba stáhnout si podpůrnou aplikaci Samsung Charm. Při připojení je třeba na displeji telefonu vybrat, jakou diodou náramek svítí. Jen musíte být trpěliví, protože první připojení můžete i několikrát opakovat. Alespoň v našem případě telefon delší dobu tvrdošíjně hlásil, že žádný Charm v dosahu není.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Samsung Charm a první funkce - počet kroků, měření vzdálenosti a výpočet spálených kalorií

Po připojení k telefonu se de-facto dozvíte veškeré možnosti náramku. Tou hlavní je monitoring kroků, který se zapisuje do aplikace S Health. V ní si ale nejprve musíte vybrat zdroj dat, tedy přepnout z měření telefonu na Charm. Přesnost krokoměru náramku má od kroků počítaných telefonem dosti výraznou odchylku, cca 15 procent. Připisujeme to však tomu, že testujeme předfinální, tj. „nekrabicový“, vzorek náramku.

Spolu s kroky náramek monitoruje i celkovou uraženou vzdálenost a počítá i spálené kalorie. Veškerá data jsou ukládána do aplikace S Health v telefonu, synchronizace pak probíhá průběžně nebo na vyžádání z aplikace Samsung Charm.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení notifikací a aktualizace firmwaru v náramku. Náramek lze spárovat přes Bluetooth se smartphony, které běží alespoň na Androidu 4.4

Druhou, a vlastně také poslední, funkcí jsou notifikace. Náramek na ruce může upozornit na notifikace aplikací, které mu přiřadíte. K samotnému upozornění pak slouží desetiminutové blikání modrým světlem, s vibracemi v případě Smart Charm nepočítejte. Poslední funkcí na závěr je aktualizace firmwaru, která probíhá také přes Bluetooth, nepředpokládáme však, že by update přinesl nějakou novou funkčnost.

Závěr

Samsung Charm je, celkově vzato, velmi jednoduchým a téměř jednoúčelovým příslušenstvím. Počítadlo kroků je sice užitečnou funkcí, ovšem chtělo by to alespoň ještě něco navíc, třeba měřič spánku. Náramek je totiž velmi lehký, takže byste jej v noci na zápěstí ani neregistrovali. Bohužel, nedočkali jsme se.

Klepněte pro větší obrázek
Základní balení Samsung Smart Charm

Kamenem úrazu může být také design, někomu se bude líbit minimalistický styl, některým může vyčnívající hranatý modul z pásky připadat spíše jako rušivý element. Samsung Smart Charm je cenově nastaven proti náramku Xiaomi MiBand 1S (těsně pod tisícovku), ovšem čínský produkt má zatím navrch. Je odolný, umí navíc hlídat spánek a měřit srdeční tep. Smart Charm to tedy bude mít na trhu poměrně hodně těžké.

Váš názor Další článek: Dnes začíná SuperZáří. Jsme na veletrhu IFA, co vám ukážeme? [přehled]

Témata článku: Samsung, , , Rušivý element, Aktualizace firmwaru, Hlavní cíl, Test, Krok, Správné umístění, Integrovaná baterie, Mód, Černá varianta, Nabitá baterie, SMA, L Band, První připojení, Plné dobití, Sam, Módní doplněk, Vzorek, Jak, Kolébka, Hlavní modul, Samsun, Výstupek