Samsung si pořídil maskota. Jako kdyby Alzákovi přišili druhou anténku a přebarvili ho namodro

Některé mobilní značky, zejména ty z Asie, používají k různým marketingovým účelům svého maskota. Některé ho mají už dlouho, jiné si ho pořídily teprve nedávno. Obvykle jde o nějakou sympatickou figurku nebo postavičku, která se zalíbí hlavně dětem a dospělí se nad jejím ztvárněním aspoň pousmějí – tedy většinou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Maskot Xiaomi Mitu (vlevo) a Realme Realmeow (vpravo)

Trochu kuriózní je například pro západní svět maskot společnost Xiaomi – roztomilý zajíček Mitu, kterému kvůli pěticípé hvězdě na beranici (a také kvůli režimu, jenž vládne v zemi, odkud pochází), neřekne nikdo jinak než „zajíc komunista“. Ne tak úplně roztomilý, díky brýlím spíše futuristický, ale aspoň nezatížený žádnou ideologií, je potom kocour společnosti Realme nazvaný Realmeow.

Po mnoha letech, kdy to vydržel bez maskota, si řekl i jihokorejský Samsung, že by nějakého zužitkoval. Volba padla na rošťácky vyhlížejícího modrého mimozemšťana, jehož klony jsme poprvé mohli vidět loni v reklamě na službu Galaxy Studio pro volbu barevných krytů Galaxy Z Flipu3. Prémiová služba ale nebyla určená pro český trh, takže spot většina z nás vůbec nezaregistrovala:

Mimozemšťan z videa dostal trochu přívětivější tvář a také svoje jméno.
To zní G-nusmas, což je přesmyčka – konkrétně název Samsung čtený pozpátku (s přidanou pomlčkou).

Klepněte pro větší obrázek
Proti Alzákovi, který je takovým českým „mimozemšťanem od vedle“, je G-nusmas vypulírovaný, jako kdyby vylezl ze studia od Disneyho. Bude to fungovat?

Bohužel, globální marketing je ošemetná věc, a tak na ústředí v Soulu jistě nemají ponětí, že na malém českém trhu s elektronikou už jednoho mimozemšťana dávno máme – mimochodem pěkně otravného a vytrvalého. Řve na nás z reklam už skoro 15 let a klidně nám prodá telefon nebo pračku od Samsungu, ale i cokoli dalšího. Jenom má místo dvou antének jednu a není modrý, ale zelený.

Klepněte pro větší obrázek
Alzák může zůstat v klidu. Jeho pozice mezi mimozemšťany v Česku je prakticky neotřesitelná

Alzáku, třes se, přichází G-nusmas! Pokud ten bude taky uřvaný, tak snad aspoň ne v korejštině. Ale i kdyby mluvil česky, dva mimozemšťani na jedné planetě – to nebude dělat dobrotu a asi ani fungovat...

Diskuze (16) Další článek: Zabezpečte si telefon před letní dovolenou. Podvržené aplikace do Česka opět přivedly bankovní malware

Témata článku: Samsung, , , , , Česká republika, Anténka, Disney, Mimozemšťané, Asie, Galaxy studio, Mito, Hvězda, Maskot