Samsung se stal v Česku mobilní jedničkou, Nokia pokulhává

Korejský Samsung se letos stal v tuzemsku nejprodávanější značkou mobilních telefonů. Z pomyslného trůnu sesadil finskou Nokii, která žebříčky prodejů vedla v posledním desetiletí. Celkem se v Česku od ledna do března prodalo okolo 600 tisíc telefonů.

Finská Nokia letos opět ztrácí zejména na rychle se rozvíjejícím trhu tzv. chytrých telefonů, kde dominuje operační systém Android od Google. Právě na Android vsází Samsung, zatímco Nokia se rozhodla přejít od vlastní platformy Symbian k Windows Mobile. Nabídka Nokií s Windows je však zatím omezená.

Samsung jednoznačně vede v prodejních statistikách Telefóniky, kde představuje 45 procent prodeje. Proti loňsku tak svůj podíl více než zdvojnásobil. Naopak Nokia o 20 procentních bodů klesla na 37 procent. Následují HTC a Sony. U T-Mobilu je pořadí na prvních dvou místech obrácené a na špičce se stále drží Nokia díky telefonům se Symbianem, na dalších místech jsou Samsung a HTC. U Vodafonu vede Samsung před Nokií a iPhonem od Apple v kategorii chytrých telefonů, která tvoří až čtyři pětiny prodejů.

Samsung podle Zdeňka Paškeviče z českého zastoupení meziročně posílil především v chytrých mobilních telefonech, kde vyrostl na čtyřnásobek. „Našimi klíčovými produkty v prvním čtvrtletí byly především Galaxy S II, Galaxy Ace, Galaxy mini a Galaxy Y. Příchod nové generace našich chytrých zařízení, jako je Galaxy S III, mini 2 či Ace 2 naši pozici doufáme ještě posílí,“ dodal. Nokia lokální výsledky nekomentuje.

Klepněte pro větší obrázek
Celosvětový vývoj tržních podílů čtyř výrobců (v procentech) po čtvrtletích za šestnáct let
Klepněte pro větší obrázek
Relativní hodnoty: Apple kraluje, Samsung je jediný, kdo drží krok.
Zajímavý je pohled na přelévání tmavomodrého pole (Nokia) na světlemodré (Apple)

Operátoři zajišťují asi 60 procent prodeje všech nových telefonů. Zbylých 40 procent prodají zejména řetězce s elektronikou a internetoví prodejci. Posílení Samsungu zaznamenal i ElectroWorld, ve kterém ale stále na začátku roku vedla Nokia. Podle manažera telekomunikací Michala Navrátila posilovala také značka HTC na třetím místě na úkor Sony Ericssonu.

Diskuze (20) Další článek: Jak výkonný je Samsung Galaxy S III

Témata článku: Nokia, Samsung, , Samsung Galaxy Ace, Samsung Galaxy Mini, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S III mini, Samsung Galaxy Y, Samsung Galaxy Y Duos, MOBI, Samsun, Rozvíjející trh, Sam, Mobil