Samsung S7550 Blue Earth: ekolog za těžké peníze (test)

Celou Zemi sice nezachrání, ale potěší dobrou výbavou a příjemným vzhledem. V létě z něj vymáčknete o pár dní delší výdrž než v zimě.
Kapitoly článku

Solární energetika zažívá v posledním desetiletí nebývalý vzestup. V době uvědomění si neobnovitelnosti některých přírodních zdrojů představuje možnost šetrného získávání energie ze slunečního záření. Proto dnes čím dál častěji vídáme střechy domů vypadající jako zrcadlo nebo rozsáhlá pole panelů produkující energii coby malá elektrárna. Na vlně ekologického populismu se vezou i výrobci mobilů, nejrychleji z velkých světových značek zareagoval Samsung.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu S7550 Blue Earth

Klíčové vlastnosti:

  • fotovoltaický solární článek, Li-Ion akumulátor s kapacitou 1 080 mAh
  • kapacitní dotykový displej s úhlopříčkou 3" a rozlišením 240 × 400 bodů
  • 3G, HSDPA, Wi-Fi, GPS

Hlavní nedostatky:

  • telefon neindikuje na pohaslém displeji zmeškané události
  • fotoaparát nemá diodu blesku a chybí autofocus
  • GPS nelze použit k navigaci

 

Samsung S7550 Blue Earth
Samsung S7550 Blue Earth Jeden z prvních telefonů, který umí využít sluneční paprsky jako zdroj napájení. Ekologicky šetrný telefon je vyvedený v netradiční modré barvě, má kapacitní dotykový displej, GPS modul a třímegapixelový fotoaparát. Podporuje přenosy EDGE a UMTS. rozměry a hmotnost: 108 × 54 × 14 mm, 119 g
displej: 3'', kapacitní TFT, 240 × 400, 16 mil. barev
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (900/2 100 MHz), GPRS (třída 12), EDGE (třída 12), HSDPA (3,6 Mb/s), GPS
konekt.: USB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 130 MB, microSDHC
baterie: 1 080 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (320 × 240)
64%
hardware
N/A*
software
katalog
cena: 7 580 Kč (koupit)

Skoro jedlý

Už dříve se objevovaly pokusy integrovat solární článek do telefonu, vzpomeňme třeba na více než deset let starou Nokii 1611. Tehdy však telefony díky monochromatickým displejům a chudému hardwaru nebyly zdaleka tak náročné na spotřebu energie. Samsung S7550 Blue Earth je prvním novodobým mobilem, který to zkouší se sluneční energií znovu a celý je zasazen do ekologického kontextu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Tělo tvoří směs recyklovaných látek, které vznikají převážně zpracováním PET lahví. Šasi neobsahuje ftaláty, bromité zpomalovače hoření, PVC ani další látky škodlivé životnímu prostředí. V podobném duchu je řešeno i ekologické papírové balení telefonu s potiskem zhotoveným sojovým inkoustem. Krabička může nalézt po vybalení telefonu další využití – jako papírovou skládačku ji lze přeformovat na fotorámeček nebo boxík na tužky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Blue Earth je mobil klasické konstrukce, přesto jeho tloušťka dosahuje o něco vyšších hodnot, než na které jsme u útlých Samsungů zvyklí. Na 14 mm v pase se podepisuje zadní výměnný kryt se solárním panelem a mechanismem dobíjení. Ten je dvěma konektory spojen se základní deskou mobilu, a tím i s tradičním Li-Ion akumulátorem, který disponuje kapacitou 1 080 mAh. Také hmotnost je o něco vyšší, než byste čekali u běžně velkého telefonu, zastavila se na 119 g.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samsung Blue Earth velmi dobře padne do ruky, jeho tělo tvoří z přední části hladký tvrdý plast s perleťově modrým nádechem, zadní strana s panelem je černá. Obvykle zádům telefonů dominuje objektiv fotoaparátu, u S7550 je to jiné. Čočku 3Mpx snímače zde sice nalezneme, pozornost však upoutá hlavně desetisektorový sluneční panel. Ten je krytý sklem, telefon se tedy tentokrát umazává od otisků z obou stran. Na zádech našel místo ještě hlasitý mono reproduktor hudebního přehrávače a FM rádia. Při běžném položení telefonu displejem vzhůru je zvuk nepříjemně zadušený a zkreslený.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Hodina za pět minut

Změřit účinnost solárního systému v těchto zimních, na sluneční záření skoupých dnech znamená opravdu nesnadný úkol. Proto vyjdeme z tvrzení výrobce a dáme je dohromady s vlastními, spíše pokusnými měřeními. Při vystavení zadního krytu dostatečně silnému zdroji světla (ideálně přímému slunci pod úhlem devadesát stupňů, ale může být i silnější zářivka) začne panel dobíjet. Při vypnutém telefonu postačí jedna hodina světelného záření o síle 80 tisíc luxů (odpovídá letnímu polednímu slunci v našich zeměpisných šířkách při jasné obloze) na 5 až 10 minut hovoru. To znamená, že ani v létě byste pouze s tímto systémem dobíjení při běžném provozu nevystačili.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Všimněte si indikátoru stavu baterie. Při vystavení i umělému světlu začne svítit červeně a značit dobíjení prostřednictvím panelu. Návod přitom uvádí, že dobíjení z umělého světelného zdroje nefunguje.

Naštěstí telefon lze dobíjet i ze sítě, zdířka pro nabíječku se nachází v horní části na pravém boku. Potěšující je, že Blue Earth patří do nové linie Samsungů, vybaven je proto univerzálním konektorem microUSB. Ten poslouží zároveň pro připojení sluchátek a k propojení s počítačem. Průměrná doba výdrže telefonu při dobíjení ze sítě se pohybuje na hranici čtyř dní. V letním období ji díky solárnímu panelu a průběžnému dobíjení na slunci můžete o nějaký ten den prodloužit. A na závěr této energetické kapitoly ještě jedno varování: Telefon by se neměl nabíjet z elektrické sítě při současném dobíjení na slunci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hardwarovou klávesnici byste na Samsungu S7550 hledali marně, telefon se ovládá na kapacitním dotykovém displeji s rozlišením 240 × 400 bodů. Na úhlopříčce tři palce je to dostatečně jemné rozlišení pro vykreslení všech detailů. Telefonu chybí světelný senzor, takže jas displeje je nutné korigovat manuálně z nabídky. Po zvolení speciálního „ekonomického módu“ jsou doba podsvícení a jas nastaveny na minimální hodnoty. Integrováno bylo polohové čidlo, které najde využití při přetáčení displeje naširoko. Landscape mód ale funguje pouze ve vybraných částech nabídky, například ve fotogalerii.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Samsung, , , Samsung S7550 Blue Earth, Současné dobíjení, Blue, Pen, BLU, Průměrná doba, Ear, Letní období, Samsun, Sam, Maximální délka, Solární článek, Test, Modrý nádech