Samsung představil 5nm čipset Exynos 1080. Snese srovnání i s top procesory

Samsung dnes v Číně konečně představil svůj první mobilní 5nm čipset Exynos 1080. Již dřívější úniky napovídaly, že mobilní čipset snese srovnání jen s těmi nejvýkonnějším čipsety současnosti, a Samsung to na dnešní tiskové konferenci jen potvrdil. Nový čipset je vyráběn 5nm EUV procesem a vsadil na konfiguraci 1 + 3 + 4. Nejvýkonnější jádro Crotex-A78 je taktováno na 2,8 GHz, další trojice identických jader běží na frekvenci 2 600 MHz. Pro jednoduché výpočetní úkony bude sloužit zbylá čtveřice jader Cortex-A55 o taktu 2 GHz.

Upoutávka na 5G čipset Exynos 1080:

Součástí čipsetu je grafický adaptér Mali-G78 MP10, který by měl mít grafický výkon dost podobný Exynosu 990. A ten v Evropě pohání řady Galaxy S20 a Galaxy Note20 od Samsungu. Grafický adaptér podporuje až Full HD+ displeje s obnovovací frekvencí 144 Hz, popř. QHD+ panely při maximální obnovovací frekvenci 90 Hz. Samsung u čipsetu používá řešení pro úsporu energie, které nazývá Amigo. Subsystém monitoruje zátěž a rozděluje ji na další jádra, což by mělo zvýšit energetickou efektivitu čipsetu až o dalších 10 procent.

Obrazový procesor zvládne přijmout data až z 200 MPx fotoaparátu, případně ze dvou 32MPx snímačů najednou. Maximem natáčených videí je 4K s 60 fps a podporou HDR10+. Čipset podporuje operační paměti typu LPDDR5 a rychlá úložiště UFS 3.1. Jeho součástí je dále GPS, Bluetooth 5.2, duální Wi-Fi 6, kabelová konektivita přes USB-C a mobilní datová obslužnost přes sítě 5. generace. Integrovaný 5G modem pracuje v pásmu pod 6 GHz i ve spektru mmWave. Prvním telefonem s Exynosem 1080 má být připravovaný topmodel od Viva, který bude představen začátkem příštího roku.

Zdroj Samsung

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (3) Další článek: Moto E7 bude smartphone pro nenáročné. Největším bonusem je 48MPx foťák

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , Pro +, TOP, GHz, Procesor, Čipset, Evropa, Amigo, Grafický adaptér Mali, Jádro, Samsun