Samsung očekává výrazný propad zisků. Meziročně mají poklesnout o 29 procent!

To, co předpovídali analytici, se nakonec stane skutečností. S ohledem na zpomalující se prodeje smartphonů a klesající poptávky po pamětech vydal Samsung rámcový odhad finančních výsledků, který však předčil i dřívější analýzy. Jihokorejci za poslední čtvrtletí loňského roku vykáží razantní propad zisků. Samsung tak naváže na Apple, který již nyní ví, že v posledním čtvrtletí letošního roku neprodal tolik iPhonů, jak si původně naplánoval.

Samsung má za Q4 2018 vykázat zisky okolo 9,42 miliard dolarů, ještě o rok dříve však zisky dosáhly mety 13,27 miliard dolarů. Meziročně tak propad ziskovosti činí 29 procent! Ještě horší to vypadá při mezičtvrtletním srovnání, oproti třetímu kvartálu s rekordní ziskovostí (15,6 miliard dolarů) bude propad na úrovni 38,5 procent! Příjmy z prodejů se meziročně sníží zhruba o 10 procent. I když se zatím jedná pouze o odhady Samsungu, skutečná čísla se budou zřejmě lišit pouze minimálně.

Co hledat za propady ziskovosti? Na prvních příčkách se pravidelně umisťuje zvyšující se konkurence čínských firem, na pozici druhé můžeme hledat velké marketingové náklady na předvánočním trhu. Za výrazným propadem stojí i malá poptávka po paměťových čipech, které v posledních čtvrtletích stály za velkou částí zisků celého konglomerátu. Spousta firem vyčerpala své budgety a nákupy obnoví až v prvním čtvrtletí letošního roku.

Zatím poslední novinka od Samsungu, čtyřfoťákový Galaxy A9 (2018):

Samsung očekává, že se slabá finanční výkonnost přenese i do letošního prvního čtvrtletí. Vzestup pak očekává od druhého kvartálu, v němž mu má pomoci upevnit pozici na trhu nástup 5G ve smartphonech, očekávaný skládací hybrid Galaxy F i zvýšená poptávka po paměťových modulech. Detailní rozbor finančních výsledků jednotlivých divizí očekáváme v horizontu několika týdnů.

Zdroj Samsung News via Phonearena

Diskuze (28) Další článek: Spojení UPC a Vodafonu v ČR a v Německu začala šetřit Evropská komise

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Paměťový modul, Detailní rozbor, Letošní rok, Propad, Ziskovost, Samsun, Zvýšená poptávka, Předvánoční trh, Miliarda dolarů, Propad zisků, Velká část, Paměťový čip, Celý konglomerát, Dolar, Zisk, Příčka, Poptávka