Samsung obnovil licenční dohodu s Googlem a vyzdvihuje úzkou spolupráci

V souvislosti s Huawei, které byla licenční dohoda Androidu vypovězena, se v zahraničí začíná hovořit i o Samsungu. Na svět vypluly informace o tom, že jihokorejci s Googlem obnovili svou licenční dohodu, čímž tak firmy posílily vzájemnou spolupráci. Ze strany Samsungu se však nejedná o akci navázanou na kauzu Huawei, jak by se z načasování zveřejnění informace mohlo zdát. Dohoda byla totiž podepsána již v únoru.

Samsung s Googlem konkrétně podepsal dohodu MADA (Mobile Application Distribution Agreement), která je dlouhodobě trnem v oku Evropské Komise. Ta loni Googlu udělila rekordní pokutu 4,34 miliard EUR (cca 112 mld. Kč) za porušení antimonopolních pravidel. EU dlouhodobě kritizuje zneužívání dominantního postavení s ohledem na předinstalované aplikace a podepisování smluv s výrobci o jejich přesném umístění v telefonech s Androidem. A právě tyto detaily jsou součástí zmiňované dohody MADA.

Jaká je struktura dohody MADA, se můžete podívat zde. Jedná se o sken čtrnáctistránkové dohody, kterou Samsung podepsal v roce 2011. Můžeme předpokládat, že do dnešní doby se znění dohody výrazně rozrostlo.

Google loni dostal tučnou pokutu od EU:

Zdroj TheBell

Diskuze (2) Další článek: Nekompromisní postup. Google smazal smartphony Huawei ze svých stránek

Témata článku: Google, Samsung, , , , , , , , , , Úzká spolupráce, Spolupráce, Licenční dohoda, Samsun, Přesné umístění, MADA,