Samsung MobilePrint: tiskneme z mobilu [test]

Samsung do nejnovějších Androidů integroval přímý tisk z řady aplikací. Nabízí i vyhrazenou aplikaci nejen pro modely z vlastní stáje.

V rámci některých systémových aplikací u Samsungu Galaxy S III můžete narazit na položku Tisk, což neznačí nic jiného, než vytisknutí aktuálního obsahu displeje na bezdrátové tiskárně. Jediné, co potřebujete, je držet se značky. V systému jsou zavedeny ovladače pouze na bezdrátové tiskárny Samsung. Pro úplnost jen dodám, že přímý tisk ze systému je u Samsungu podporován pouze u Androidu, na platformách WP 7.5 a Bada zatím nepochodíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jedna z mnoha podporovaných tiskáren Samsung pro mobilní tisk - SCX-3405FW

Pro úspěšný tisk z mobilu je třeba být připojen na stejné Wi-Fi síti, ke které je připojena i tiskárna. Při prvním vyžádání tisku je vyhledána tiskárna z okolí, při dalších pokusech je pak brána jako defaultní. Tisk je nativně umožněn ve webovém prohlížeči, v aplikaci E-mail, Galerii, v prohlížeči dokumentů Office a u aplikace S poznámka. Tiskové rozhraní je poměrně jednoduché, po volbě tisku na displeji vidíte náhled a k dispozici máte tři funkční tlačítka - tisk, zrušení tisku a nastavení. Můžete přepínat tiskárnu, nastavovat počet kopií, velikost, typ a orientaci papíru případně vypnout nebo zapnout barevný tisk. Po potvrzení se na tiskárnu uploaduje soubor, což jde vidět ve stavovém řádku. Po dokončení uploadu je okamžitě zahájena tisková úloha. Při testování jsme použili tiskárnu Samsung SCX-3405FW a se sestavením spojení a tiskem hned na první pokus nebyl žádný problém.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
U Samsungu Galaxy S III můžete tisknout přímo z e-mailového klienta, poznámek, prohlížeče nebo galerie. U poznámek je do tisku bohužel zahrnuta i vodící mřížka, odesílání na tiskárnu je znázorněno ve stavové liště.

Větší možnosti tisku se ale otevírají až s aplikací Samsung MobilePrint, která je k dispozici na SamsungApps, Google Play, Windows Phone MarketplaceiOS AppStore. Aplikace funguje na smartphonech různých značek nad Androidem 2.1 a výše, dále pak na Windows Phone 7.5 a Apple iOS, opět je třeba brát v potaz, že funguje pouze s tiskárnami Samsung. My si popíšeme aplikaci pro Android, která zvládá tisk obrázků z galerie, webových stránek nebo dokumentů. Ty jsou prohledávány napříč složkami a zobrazeny v jednotném seznamu. Pro přihlášení a autorizaci aplikace je možné tisknout dokumenty z vašeho úložiště Google Docs, obrázky z Facebookového profilu nebo příspěvky a fotografie z Twitteru. Je zde k dispozici i základní nastavení v podobě počtu kopií, velikosti papíru, typu papíru a nově přibyl i rozsah stránek určených k tisku. V aplikaci se objevuje i možnost bezdrátového skenování, při němž se na displeji renderuje obrázek, který se automaticky ukládá s názvem obsahující datum a čas pořízení do složky SamsungMobilePrint na SD kartě a je přístupný i v rámci aplikace, jakožto složka s naskenovanými dokumenty. Ty můžete hned odeslat, přiložit k e-mailu či nasdílet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení a výběr tiskárny, tisknout můžete obrázek z galerie, z Facebooku nebo Twitteru i dokument z interní paměti nebo paměťové karty. Správce tisku eviduje tiskové úlohy a informuje i o nedostatku tiskové náplně. Skeny se ukládají do jednotné složky, která je přístupná přes aplikaci nebo přes správce souborů.

Mobilní tisk v dnešní době určitě najde svého využití. Už jen proto, že není okrajovou věcí jediného výrobce, ale téměř každý větší hráč na trhu tiskáren disponuje svou vlastní aplikací pro tisk. Na GooglePlay tak najdeme řešení pro tiskárny Brother, Canon, Epson, HP a další.

Používáte k bezdrátovému tisku mobilní zařízení? Podělte se o váš názor v komentářích pod článkem.

Diskuze (7) Další článek: Motorola bude propouštět, zavře třetinu regionálních poboček

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsun, Tis, Tisk, Sam, Google Docs, Samsung Mobil, Mobil, Test, MOBI, Vodící mřížka,