Samsung má telefon s technologií kvantového šifrování. Bezpečnější smartphone nenajdete

Samsung spolu s jihokorejským operátorem SK Telecom uvedl na trh smartphone Galaxy A Quantum. Jedná se o upravený model Galaxy A71 5G a zároveň o první 5G chytrý telefon na světě s čipovou sadou generátoru kvantových náhodných čísel (QRNG). Jeho cena je 530 USD (cca 13 500 Kč).

Telefon je vybaven čipovou sadou SKT IDQ S2Q000 QRNG, která byla vyvinuta dceřinou společností SK Telecomu, francouzským Quanttecem. Generuje náhodná čísla pomocí technologie kvantového šifrování a vytváří tak bezpečné klíče, které nelze předvídat, čímž se zvyšuje samotná bezpečnost zařízení a přítomných služeb.

Klepněte pro větší obrázek
Jde zde především o finanční aplikace, do kterých se vám tak nedostane ani ten nejzručnější hacker.

Samsung Galaxy A Quantum je vybaven 6,7“ Super AMOLED Infinity-O displejem s rozlišením Full HD+ a čtečkou otisků prstů na displeji. Na zadní straně má fotoaparát se čtyřmi objektivy. Hlavní je 64 MPx, širokoúhlý 12MPx, makro objektiv nabídne 5 MPx a přítomen je i 5MPx hloubkový senzor. Selfie fotoaparát je 32MPx. Telefon jede na Androidu 10 s UI 2.0. Přítomný procesor je Exynos 980, RAM paměť je 8 GB, integrované úložiště pak dosahuje hodnoty 128 GB a lze jej rozšířit paměťovými kartami microSD.

SKT IDQ S2Q000 je nejmenší čipová sada QRNG na světě, protože její rozměry jsou pouze 2,5 × 2,5 mm. Používá se v kombinaci s LED a obrazovým snímačem CMOS. Vytváří skutečně náhodná čísla s nepředvídatelnými vzory, kdy se obrazový snímač CMOS používá k zachycení kvantové náhodnosti z obrazového šumu, a ten je právě emitován přítomnou LED. Technologie jedinečná, ale k většímu využití musí být podporována i aplikacemi. Ty jsou zatím limitovány jihokorejským trhem a jde zde především o platební tituly.

Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy A Quantum je sice první, ale určitě ne poslední.

I když se jedná teprve o první vlaštovku, je sama technologie poměrně slibná. Dá se proto očekávat, že se bude postupně šířit nejen do dalších telefonů ale i mimo Jižní Koreu. Bude ale hodně záležet také na operátorech, bankách a dalších subjektech, zda ji budou mít zájem implementovat.

Diskuze (2) Další článek: Huawei reaguje na prodloužení zákazu. Je prý hrozbou technologickému průmyslu

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Telefon, SMA, SK Telecom, Full HD, Sada, Náhodné číslo, Nena, Jižní Korea, Telecom, MPx, MacOS, Samsun, Generátor,