Samsung KNOX: bezpečnost především [recenze]

Zabezpečený režim Samsung KNOX je u Androidu velkou bezpečnostní výztuhou, skrývá ale i některá úskalí.

Instalace Personal KNOXu

Samsung KNOX se na trh dostal spolu s tabletofonem Galaxy Note 3 a později expandoval k dalším modelům výrobce spolu s Androidem 4.3. Ten totiž přinesl zabezpečený a podepsaný booloader, který díky ověřovacím mechanismům umožňuje spuštění KNOXu.

Klepněte pro větší obrázek
V současnosti podporované Smartpohny a tablety Samsungu s KNOXem (červen 2014), Galaxy S5 je prvním modelem, u kterého končí podpora Personal KNOXu

V podporovaných zařízeních je KNOX k dispozici jen jako stínová aplikace, před instalací musíte z internetu stáhnout 160 - 250 MB balíček (v závislosti na modelu), který se následně až deset minut instaluje. Jakmile máte hotovo, je třeba potvrdit uživatelské podmínky, zadat vlastní heslo (kombinace znaků a číslic) a záložní číselný PIN. Ten slouží k případné obnově hesla, pokud jej zapomenete, ještě předtím ale doporučujeme v telefonu nastavit Samsung účet, aby mohlo být nové dočasné heslo vůbec někam odesláno. Na přihlášení máte 20 pokusů, pokud selžete i podvacáté, je to bráno jako pokus o násilné prolomení hesla a KNOX sám sebe smaže společně s daty, které měl v sobě uložen. Druhou možností je odinstalace KNOXu v rámci sebe sama.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
KNOX na Note Pro 12.2 - přístup z horní lišty a přihlášení pod heslem. Plocha, nabídka aplikací, widgetů a zobrazení všech ploch najednou

Po zadání správného hesla je KNOX režim odemčen a zůstane tak do té doby, dokud jej přes widget ve výsuvné liště neuzamknete nebo až do uplynutí časového intervalu (od zamknutí displeje až po 30 minut). Následně se zobrazí obrazovka KNOXu, která je značně zjednodušená, přidat na ní můžete pouze zabezpečené aplikace (s ikonou žlutého zámku), několik základních widgetů nebo jedno ze čtyř pozadí. Pohotovostních obrazovek může být několik, ale není na ně ani moc co dávat. Jistě jste si všimli, že k textům nepřikládáme screenshoty ale fotografie displejů, jednou z politik KNOXu je nemožnost screenování displeje v zabezpečeném režimu a to jakýkoliv způsobem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
KNOX na Note Pro 12.2 - nastavení, správce souborů, číselník, manažer oprávnění, poznámky S Not a E-mail aplikace

V seznamu aplikací pak narazíte na všechny předpřipravené aplikace pro KNOX, typicky se jedná o klíčový software pro komunikaci a organizaci času. Základem je tedy číselník a kontakty, u kterých si navíc můžete nastavit import. V KNOXu můžete mít sdíleny kontakty z osobní sekce a funguje to i naopak, navíc lze, již pouze jednostranně sdílet i položky v kalendáři S plánovač. Je však trochu škoda, že není možné evidovat délku trvání hovorů v KNOXu a v osobní části zvlášť.

Dále nechybí aplikace E-mail pro firemní použití, u níž jsou však některé přílohy blokovány, či internetový prohlížeč. Fotoaparát a Galerie pracují pouze se snímky v rámci KNOXu. Připraven je dále Správce souborů, poznámky S Note a řešení pro editaci a tvorbu dokumentů Office. V případě Galaxy Note Pro 12.2 byl předinstalován software společnosti Hancom, u smartphonů v současné doně naleznete spíše řešení společnosti Polaris, popř. si jej stáhnete z aplikačního obchodu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
KNOX na Galaxy Note 3 - spuštění z horní lišty, seznam aplikací a widgetů, nakupujeme aplikace a nastavujeme viditelnost kontaktů. Mezi posledními spuštěnými aplikacemi nejde vidět jejich skutečný obsah ale jen černá plocha   

Chybí nám však zabezpečená aplikace pro posílání zpráv, pokud z KNOX kontaktů zvolíte psaní SMS, píšete ji přes nativní editor a informace v ní jsou zobrazeny v osobním režimu. Zde tedy ještě potenciálně hrozí únik citlivých dat, pokud si nedáte pozor a vše nevyřídíte telefonicky či e-mailem. Mezi další omezení KNOXU patří ukládání a přístup pouze do interní paměti, jelikož vyměnitelná microSD karta je považována za bezpečnostní riziko. V KNOXu nefunguje režim Multidisplej, ani řada bezdotykových gest, logicky zde nelze přiřadit ani Google účet nebo využívat vyhledávací widgety Googlu. Na druhou stranu v režimu čtení můžete v rámci spuštěného KNOXu poslouchat hudbu na pozadí hrající z osobní části Androidu. Pro schránku ale oboustranná komunikace neplatí, kopírovat můžete pouze do KNOXu. Při updatu systému se aktualizuje i KNOX, data zůstávají zachována.

Nakupujeme KNOX aplikace 

KNOX obchod je součástí SamsungApps a nabízí již dříve ověřené a certifikované aplikace pro to, aby mohly být spuštěny v KNOX kontejneru. Aplikací je v případě Notu 3 na výběr necelých osmdesát, z toho je větší polovina bezplatná. Mezi tituly najdeme např. klienta Dropboxu, prohlížeč dokumentů Office, vzdálené ovládání počítače, několik souborových správců, TeamViewer, Evernote, různá cloudová řešení, klienty MDM systémů (Mobile Device Management), nápoje na Office 365, SharePoint a Lync, a řešení skenování dokumentů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Některé dostupné aplikace pro zabezpečený režim KNOX

Celou dobu se prozatím zatím bavíme o bezplatné verzi KNOXu určené pro osobní a základní firemní použití. Tato verze je však Samsungem již oficiálně ukončena a bude „dobíhat‟ v rámci životního cyklu dříve představených modelů ještě zhruba rok a půl. V případě požadavků na napojení do stávající firemní struktury je třeba využít firemní verzi, která je placená, ovšem může být spravována stávajícím IT administrátorem.

Je zde možno si na dálku ocertifikovat vybrané aplikace a poté je nainstalovat vzdálenou správou nebo umístit na firemní aplikační obchod. Firemní KNOX nabízí i další vylepšení, jako řešení jednotného přihlášení (Single Sign-On), nápoj na VPN sítě, sledování a zablokování zcizených zařízení na dálku či zmiňované integrace s firemními MDM systémy. V další kapitole si tedy popíšeme možnosti Business KNOXu, administrátorské konzole a omezení uživatelů KNOXu.

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note Pro 12.2, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 32GB LTE, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 64GB LTE, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy S5, TrustZone, Soukromá část, Mobileiron, AES, Samsun,