Samsung Gear VR: brána do virtuální reality [recenze]

Otevřeli jsme brány do virtuální reality. Tedy alespoň do té mobilní. Gear VR poskytne realistický zážitek, obsahu je však zatím málo.

3D prohlídka a Galerie od Samsungu

V aplikaci 360Photos si můžete vyzkoušet pohled na různé předpřipravené scenérie, které jsou tematicky řazeny do složek. Pro zobrazování jsou používány soubory *.thm a *.jpx.x, takže vlastní obsah do galerie jen tak nenahrajete. Pro všechny ostatní fotografie a videa slouží aplikace Samsung VR Gallery, kde si můžete prohlížet grafický a obrazový obsah uložený na paměťové kartě.

Kvalitou přehrávání je vše stejné jakou u dřívějších aplikací, jen s tím rozdílem, že je zde primárně podporován váš vlastní obsah. Bohužel musíte zapomenout na podporu 3D videí pro 3D televize (v kombinaci levý/pravý i horní/dolní), a to jak ve VR Galerii tak v Oculus Cinema. Naopak nechybí podpora titulků, které jen stačí pojmenovat jako videousoubor a nastavit jim kódování UTF8. Jen v nich nefungují HTML značky. Pozor si také dejte na podporu zvukových kodeků, AC3 audio ve formátu AAC podporováno nebylo. Při prohlížení obsahu můžete změnit pozici promítacího plátna, takže navzdory dřívějším aplikacím můžete obsah prohlížet i tehdy, když ležíte na zádech.

Mezi předinstalovanými aplikacemi jsme našli i další dva tituly. V prvním jste divákem, který sedí v pokoji, kde se hudebník pokouší správně zahrát část skladby. Mimo nepořádku si všimnete i prostorového zvuku linoucího se z ulice, který se utlumí, jakmile se podíváte jiným směrem. Zarkana vás zase vezme do divadla, kde jste svědkem akrobatického vystoupení. Vedle vás stojící diváci přitakávají a reagují na každý podařený kousek. Obě aplikace určitě stojí za shlédnutí.

Střílejte a bojte se

Využili jsme příležitosti a nakoukli pod pokličku některých připravovaných her. Nejvíce nás zaujal titul Anshar Wars, v němž se zhostíte role stíhačky, která ničí nepřátelské stíhačky, které ohrožují vaši mateřskou loď. Hra je v 60 fps plynulá, střílíte pomocí touchpadu, k vyslání rakety je třeba potáhnout přes touchpad vzhůru. Za sestřelené nepřátele se vám připočítávají body, pokud jste připojeni k Wi-Fi, tak se započítávají do celosvětového žebříčku. Létáte pouze změnou vašeho pohledu, cestou samozřejmě musíte sbírat bonusy v podobě nábojů, raket a vylepšení štítu. Hrát doporučujeme na otočné židli, protože budou třeba rychlé reakce. Potenciální zdravotní riziko jsou rychlé pohyby hlavou, křupnutí za krkem není moc příjemnou záležitostí. 

Divný pocit v žaludku a strach realisticky navodí hra Dreadhalls. V ní procházíte kamenným domem s dveřmi, nic o sobě nevíte, přičemž hledáte cestu ven. Čas od času se ozývají skřeky, po mapě se pohybuje krvelačné zvíře, která vás dokáže přepadnout i ze zálohy. Cestou sbíráte olej do lampy abyste si mohli svítit na cestu, šperháky k otevírání zámků a čtete poznámky neznámého předchůdce, který trasu již absolvoval před vámi. Hororový zážitek je velmi realistický, zejména při nasazených sluchátkách s vyšší úrovní hlasitosti. Otáčením hlavy se díváte do stran, pohled dolů odhalí mapu, pomocí Samsung Gamepadu nebo Samsung Bluetooth klávesnice pak interagujete s okolím a pohybujete se. 

Budoucnost mobilního VR je lákavá

Gear VR je jedno z nejzajímavějších příslušenství, které jsme měli možnost na MobilManii v poslední době otestovat. Virtuální realita je zajímavá, v námi testované Innovator Edition však zamrzí, že ve videu a statickém 3D obsahu jsou často vidět jednotlivé body na displeji. Není to však problém celého příslušenství, protože v rámci her se podobný pocit nedostavuje. Problémem není ani dlouhodobé používání Gear VR, telefon se nijak výrazně nezahřívá, takže není problém celou hodinu hrát nebo sledovat video. Po sundání brýlí po delší době však budete mít v obličeji krátkodobé otlačeniny od polstrování. U některých lidí se však při krátkém vstupu do virtuální reality může dostavit bolest hlavy a očí, sám jsem toho byl u mých kolegů a kamarádů svědkem.

Hlavní výhodou Gear VR je nízká latence, takže 3D působí realisticky. Zobrazovací kvalita je zaručena 2K Super AMOLED displejem Galaxy Note 4, což je bohužel jediný podporovaný smartphone. Pokud tedy k základní ceně tabletofonu připočtete cenu Gear VR, dostáváte se k pořizovací částce okolo 26 tisíc Kč. Právě cena je s omezenou kompatibilitou zatím největší slabinou Gear VR, vše ale bude záležet i na dostupném obsahu. Po uvedení na trh by se pro Gear VR mělo objevit zhruba šedesát nových aplikací a her, a je to až samotný obsah, který virtuální realitu posune zase o něco dále.

Na závěr si musíme zmínit dostupnost Gear VR. Na našem trhu se s ním bohužel nepočítá, ovšem je pravděpodobné, že se k nám ze zahraničí výhledově dostanou dovozové kusy, takže virtuální realita bude zprostředkovaně dostupná i pro české uživatele. Největíšm problémem ale bude stahování obsahu z Oculus Storu, protože ten naší republiku registruje jako nepodporovanou zemi, takže si z něj obsah přímo nestáhnete. Pokud tedy aplikace a hry nebudou s Gear VR distribuovány např. na paměťové kartě, bude u nás využití Gear VR jen poloviční. A nezachrání vás ani 3D obsah z Google Play, který v Oculus Home není žádným způsobem zpřístupněn.

Pro:

  • mobilní řešení virtuální reality
  • senzory Oculusu jsou rychlejší, než senzory ve smartphonu
  • nízká latence (pod 20 ms), obraz je i při rychlých pohybech hlavou dobře viditelný
  • nízkoúrovňový přístup k hardwaru a procesoru, který obchází Android
  • podpora Unreal Enginu 4 a Unite 5 při vývoji obsahu
  • poziční sledování přes příslušenství STEM (Kickstarter)
  • realistické zobrazení her a 3D obsahu
  • u her je možno k ovládání využít Bluetooth klávesnici či Gamepad
  • touchpad slouží k základnímu ovládání
  • sledování filmů ve virtuálním kině i s titulky v češtině
  • podpora zobrazení 360stupňových videí a fotografií

Proti:

  • kompatibilní pouze s Galaxy Note 4
  • vyšší pořizovací náklady (cena Gear VR se bude pohybovat okolo 4 800 Kč)
  • u nás nebude v prodeji díky nemožnost přístupu na obchod Oculus Store
  • Oculus Home je uzavřenou platformou, 3D obsah z jiných zdrojů nespustíte
  • testovali jsem Innovator Edition, při sledování videí a fotek je patrná matice displeje
  • vývoj 3D obsahu bude zřejmě probíhat pomalými krůčky
  • nejsou ještě podporována všechna rozlišení a kodeky
  • někomu se může z 3D scenérií udělat zle, případně mohou bolet oči

Za zapůjčení Gamepadu děkujeme e-shopu Alza.cz.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.--> ]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

 

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 4, Dosah ruky, Nízká latence, Samsung Gear VR, Brána, Nouzové řešení, Upravená aplikace, Vnější strana, Temple Run, VR aplikace,