Samsung Gear S2: definice chytrých hodinek [recenze]

Podle mnohých nejlepší chytré hodinky současnosti. Nejsme proti. Ovládání se povedlo, design je skvělý, teď ještě zapracovat na ceně.
Kapitoly článku

Samsung Gear S2 jsou chytré hodinky Samsungu, které pokračují v nastoleném trendu elektroniky, která se nosí na těle. Pokud se podíváme čistě na Samsung, jedná se již o čtvrtou generaci hodinek. Na první Galaxy Gear (nejprve s upraveným Androidem, později s Tizenem) navázala řada Gear 2 postavená na Tizenu. O úroveň výše byla zase postavena loňská varianta Gear S, jejímž nástupcem je testovaná řada hodinek Gear S2.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Gear S2 Sport (horní řada) a Gear S2 Classic

Ale zatímco doposud funkce do hodinek spíše přibývaly, u Gear S2 se více myslelo na styl a vzhled. Nejnovější Gear S2 tedy neumí vše, co zvládala loňská generace. A zdali to vlastně vůbec bude vadit, bude zřejmé až s odstupem času z prodejních čísel. Hodinkám ale nemůžeme upřít styl a osobitost, a také to, že Samsung kupředu stále tlačí svou platformu Tizen. Přesto udělali jihokorejci jeden vstřícný krok - umožnili propojení hodinek i s konkurenčními smartphony. A blýská se i nad možnou podporou iPhonů...

V prvních minutách testování...

Samsung na český trh dodává dvě varianty hodinek. Levnější verze Gear S2 Sport se vyznačuje gumovými řemínky a střídmějším designem. Dražší Gear S2 Classic má zase kožené pásky a trochu agresivnější vzhled. O naše první dojmy ze sportovní verze jsme se podělili v tomto článku, klasická varianta nám dorazila až pro potřeby redakční recenze.

„Klasická“ verze hodinek vypadá o něco luxusněji, mimo pásků za to můžete „ozubené“ ovládací kolečko po obvodu, jehož otočení o jednu pozici je trochu tužší, než u sportovní varianty. Hodinky jsou ale jinak funkčně stejné, stále jsou tedy stále vyrobeny z matné oceli, mají snímač srdečního tepu na spodní hraně a dvojici ovládacích tlačítek na pravém boku. A jaká varianta hodinek nás na první pohled oslovila více? Jakožto nástupce Gear S je to jednoznačně sportovní model.

Napsali jsme:

Konečně hodinky s kulatým ciferníkem

Zní to možná zvláštně, ale u Samsungu se poprvé setkáváme s chytrými hodinkami, které mají kulatý displej, kterým odkazují na dřívější jednoúčelové hodinky. Spíše, než krok kupředu, se kulatý displej jevil jako experiment. Zvládne adekvátně zobrazit obsah, na který jsme zvyklí z „hranatých“ displejů?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hodinky Gear S2 ve variantě Sport s ovládacím kolečkem a dvojicí ovladačů na pravém boku

V omezené míře ano. Samsung v hodinkách použil 1,2" Super AMOLED displej s rozlišením 320 × 320 pix. A byť se při oficiálním představení hodinek velikost zobrazovače nezdála jako dostačující, hodinky v praxi přesvědčily o opaku. Samotné rozlišení displeje je pak více než dostatečné, zobrazovaný obraz je pro účely hodinek dostatečně jemný.

Klepněte pro větší obrázek
Mezi tlačítky na pravém boku je umístěn mikrofon pro nahrávání hlasových poznámek. Reproduktor na hodinkách bohužel chybí

Samsung v hodinkách použil rozhraní s černou barvou na pozadí, takže využívá výhody Super AMOLED panelů (černá = vypnutý pixel). Ještě dále zašel Samsung v případě Ultra úsporného režimu, který systém zjednoduší a přebarví do černobíla. S několikaprocentní baterií můžete v tomto režimu ziskat několik desítek minut až několik hodin výdrže navíc.

Klepněte pro větší obrázek
Díky automaticky nastavenému režimu displeje pro pobyt venku je displej i na přímém slunci velmi dobře čitelný

Co se týká jasu displeje, ten je možné nastavit potažením dolů z obrazovky ciferníku. Na výběr je deset úrovní, při běžném používání vám bude bohatě stačit sedmička. Na slunčku se navíc jas displeje automaticky nastaví na jinak nedostupné maximum, což zajistí velmi dobrou čitelnost.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na zápěstí působí hodinky podstatně subtilněji, než při používání hodinek Gear S

I na sluníčku jsou hodinky poměrně dobře čitelné, nečekejte však automatickou regulaci jejich jasu. Displej se může rozvěcovat při pohybu vaší ruky směrem k hlavě, popř. může svítit pořád. A pokud jej budete chtít zhasnout, stačí displej překrýt druhou rukou. Je to ale možná trochu práce navíc, protože byste do celého procesu mohli zapojit třeba stisknutí jednoho z tlačítek na boku.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.--> ]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy, Sony Xperia Z1, Sony Xperia Z1 Compact, Sportovní edice, Def, Změření, Střed pozornosti, Hranatý displej, Obdržení, Cílová skupina, Vypnutý pixel, Chytrý, Kožený řemínek, Horní tlačítko, Sportovní model, Klasická verze, Informační dioda, Částice, Knight Rider, Sportovní verze, Kompletní seznam