Samsung Gear S: nahradí smartphone? [recenze]

Působivý výčet funkcí typických spíše pro telefony. Slot na SIM, nebo vlastní aplikace. Dokáží však hodinky Samsung Gear S nahradit smartphone?

Dokovací stanice a to nejdůležitější: výdrž

Na vnitřní straně hodinek je umístěna i pětice konektorů, která slouží, stejně jako u Gear 2, k připojení dokovací stanice. Ta je tentokrát hodně masivní, můžete přes ní hodinky nabíjet nebo je připojit k počítači přes microUSB kabel. Co se týká první záležitosti, v dokovací stanici je ve skutečnosti umístěn 350mAh akumulátor, který nabíjíte současně s 300mAh baterií v hodinkách. Pokud se hodinky úplně vybijí, můžete je z akumulátoru ještě částečně nabít, maximálně jsme z dockovací stanice vymačkali ještě 53% nabití hodinek. O své kapacitě informuje dokovací stanice diodou, od vybité červené až po plně nabitou modrou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Dokovací stanice je osazena 350mAh baterií kterou může nabít hodinky po jejich nabíjecím cyklu ještě zhruba do poloviny

Nejčastěji jste se nás ptali na výdrž baterie. Při pohledu na specifikace je to logická otázka, protože nanoSIM a podpora Wi-Fi, GPS a Bluetooth v hodinkách bude mít za následek velké kompromisy týkající se výdrže. Hodinky však můžete používat dvěma způsoby. První využítí je v režimu „companion“, tedy jakéhosi společníka telefonu, se kterým jsou hodinky spojeny přes Bluetooth a zprostředkovávají hlasovou komunikaci a zprávy přes mobil včetně zobrazování notifikací. V tomto režimu  s automatickým jasem displeje, aktivním gestem pro přiblížení hodinek k tváři, aktivními notifikacemi a při zapnutém Bluetooth vydržely hodinky 50 hodin na jedno nabití. GPS byla zapnutá ale nebyla hodinkami fyzicky využívána, protože přes BT využívají hodinky GPS výhradně z telefonu.

Klepněte pro větší obrázek
Hardwarové specifikace hodinek Samsung Gear S

V případě využívání hodinek jako samostatného zařízení s vloženou nanoSIM kartou je výdrž nižší. Půl hodina hlasových hovorů ukousla 23 procent baterie, tři čtvrtě hodiny zapnuté navigace pak stálo za dalším třicetiprocentním úbytkem baterie. Pokud k tomu připočteme i běžný čas hodinek v pohotovostním režimu včetně mobilních dat a aktivního Bluetooth, příp. Wi-Fi, vydržely Gear S na jedno nabití 19 a půl hodiny. Pokud bychom z našeho testování vynechali navigaci, dostali bychom se na jednodenní výdrž na jedni nabití. Pokud bychom však z hodinek daleko více volali, je možné, že by taktak zvládly osmihodinový pracovní den.

Klepněte pro větší obrázek
Aktivace úsporného režimu zjednoduší funkce hodinek na čas, volání, zprávy a příjem notifikací

Největším žroutem energie se ukázala navigace, v případě nepoužívání doporučujeme vypnout GPS i Wi-Fi. Pomůže i nastavení digitálních hodin, které ve spojitosti s gestem přihlížení hodinek k obličeji, kterým rozsvítíte displeje, zobrazuje pouze bílé miniaturní hodiny na černém displeji. U analogových hodin totiž energeticky méně náročné zobrazení chybí. A největší úsporou je právě deaktivace tohoto pohybového gesta, takže se displej hodinek nerozsvěcuje při chůzi, jídle nebo řízení auta, byť zbytečně rozsvěcení není až tak čaté jako u Gear 2. Samsung do hodinek integroval i Úsporný režim, který hodinky přebarví do černobíla a omezí jejich funkčnost na volání, zprávy a příjem notifikací. Zde jsme atakovali i hranici čtyř dní na jedno nabití. Na druhou stranu nijak nevyužíváte celý potenciál Gear S.

Gear Manager nebo „tajný postup“

Po rozbalení hodinek z krabice a spuštění tlačítkem pod displejem se dozvíte, že je třeba je spárovat s aplikací Gear Manager. Ta je přítomna jen u vybavenějších modelů Samsungu (navíc musí mít Android 4.3+) a bez samotného spárování se s hodinkami zdánlivě nedostanete dále. Pokud byste hodinky skutečně pořídili s tím, že díky nanoSIM ve specifikacích je můžete považovat za samostatné zařízení, v tuto chvíli byste asi hodně narazili. Naštěstí existuje neoficiální postup jak toto omezení obejít, ukážeme si jej na následujícím videu:

Hodinky tedy obešly nutné spárování s telefonem Samsungu a slouží jako samostatné zařízení. Pro nákup aplikací ale stejně bude třeba nejnovější verze aplikace Gear Manager, protože jedině přes ní můžete do hodinek instalovat nový aplikační obsah. Jakmile se spojíte z aplikace Gear Manager s hodinkami, restartují se, vymažou, a až poté začne jejich postupné připojování. Spojení s hodinkami jsme testovali s Galaxy S5 a Galaxy Note 4, ovšem neměl by být problém s jejich spojením s Galaxy Note 3 ani s Galaxy s4.

A co když nemáte smartphone od Samsungu? Korejci na tuto alternativu oficiálně vůbec nemyslí, takže si musíte pomoci neoficiální cestou. Metoda pokusu a omylu vás zřejmě navede na toto vlákno na fóru XDA-Developers, kde je rozepsaný postup pro připojení. Je třeba stáhnout a postupně instalovat balíčky Gear Manageru. Pokud spojení nakonec rozchodíte se smartphonem bez TouchWizu, z hodinek zmizí aplikace E-mail, Kalendář, Budík a Počasí, S Health nebude moci synchronizovat data s telefonem, protože se do aplikace S Health v telefonu nepřihlásíte. Na hodinkách tedy využijete jen notifikace, volání, SMS zprávy, prohlížení internetu a pěší navigaci. Nic víc.  

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Instalace Gear Manageru

Pokud půjdete oficiální cestou, nejprve dojde k aktualizaci Gear Manageru a poté ke spojení s hodinkami, celkem je to otázka zhruba patnácti minut, podle toho, jakou verzi máte aktuálně nainstalovanou. Rozhraní aplikace je podobné dřívější verzi, mimo přímého spojení hodinek přes Bluetooth můžete být spojeni vzdáleně i přes Wi-Fi, stačí tedy jen aby byly hodinky a telefon připojeny ke stejné Wi-Fi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Různá dostupná nastavení v aplikace Gear Manager, včetně obchodu Gear Apps, odinstalace aplikací, zobrazení notifikací, odesílání hudby a úpravy hodin

V aplikaci Gear Manager můžete nastavit pozadí, změnit vzhled hodin (mimo předinstalovaných lze další stáhnout z Gear Apps), upravovat oznamování aplikací (z kolika aplikací a jakým způsobem), prozvonit hodinky, stáhnout do nich dodatečné hry a aplikace, odinstlaovat obsah, upravit bezdotyková gesta, hlasová data, šablony či do hodinek odeslat hudbu nebo obrázky.

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy S5, Samostatné zařízení, Aktivní wi-fi, Nízká výdrž, SMA, Hlasový hovor, Noty, Denní plán, Usínání