Samsung Gear IconX: Hudba na vedlejší koleji. Sluchátka změří i tep! [recenze]

  • Bezdrátová sluchátka spárujete s telefonem nebo je necháte hrát samostatně
  • V krabičce na přenášení je zároveň i nabíjíte
  • Jednou z dodatečných funkcí IconX je měření vzdálenosti a srdečního tepu

Samsung Gear IconX jsou netradiční sluchátka od Samusngu, která si dnes ukážeme v redakční recenzi. A hned na úvod, malá ochutnávka. Dvojice sluchátek se může chovat autonomně, zapne se po vložení do ucha a nabíjí se bezdrátově z pouzdra pro přenášení. Jedno sluchátko si můžete nastavit jako hlavní, soubory se ukládají do jednotné paměti, která se zrcadlí v obou sluchátkách.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie tří barevných variant sluchátek Gear IconX. Ve stejné barevě je k ním dodávaná i krabička pro nabíjení a přenášení. V redakci se nám na testování objevila černá barevná varianta

Firmware IconX je ale možné instalovat až po připojení k počítači, a mimo hudby zvládne příslušenství měřit ušlou vzdálenost či dokonce změří srdeční tep. Není to na ale sluchátka trochu moc funkcí, které jinak běžně do jejich režie nespadají? A jak je vlastně využijete v praxi?

Kouzelná krabička

Po rozbalení základního balení váš pohled nejprve spočine na krabičce, která ukrývá obě bezdrátová sluchátka ve stejné barvě. Samotná krabička má podobu válce se zaoblením a najdete na ní hned několik prvků. Logo výrobce na horní hraně doplňuje štítek produktu na spodní rovné hraně, v zadní části pak najdeme microUSB konektor, v přední pak tlačítko, které krabičku otevírá. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na první pohled nenápadná krabička...

Za zmínku stojí i trojice informačních diod, které vás informují o úrovni nabití jednotlivých prvků, jednu najdete u microUSB, zbylé dvě pak na přední straně, a značí úroveň nabití jednotlivých sluchátek. Uvnitř krabičky najdete dvě malá špuntová sluchátka s „křídly do uší“. V základu jsou nasazeny nástavce velikosti M, v základním balení je ale můžete vyměnit za velikosti M a L, a to i zmiňovaná „křídla“. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
...ukrývá poklad v podobě dvou sluchátek Gear IconX

Pro každé sluchátko je připraven „vystlaný“ prostor s konektory, které slouží k nabíjení. A tím, že krabičku dovřete, dotlačíte sluchátka na konektory, takže započne jejích dobíjení. Sluchátka s 50mAh baterií se dobíjí vždy, když jim krabička „má co dát“, samotné nabíjení je signalizováno poblikáváním diod, které jsou pro jistotu ještě umístěny na každém sluchátku zvlášť. V krabičce je umístěn 320mAh akumulátor, při započtení ztrát nabijete vložená sluchátka doplna dvakrát a ještě vám trochu energie zbude.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekBezdrátová sluchátka jsou miniaturní a docvaknutím víčka do krabičky spustíte jejich dobíjení z integrované baterie

Samotná sluchátka jsou opravdu miniaturní, a pokud byste je nosili samostatně, určitě byste je někde ztratili nebo by vám někam zapadla. Na boku sluchátek je dosti překvapivě umístěn snímač srdečního tepu, který také vyhodnocuje automatické spuštění sluchátek po vložení do uší a také jejich vypnutí. I když máte nastaveno jako hlavní třeba pravé sluchátko, stačí z ucha vytáhnout levé a přehrávání se automaticky pozastaví. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na výběr jsou tři velikosti nástavců a tři velikosti „křídel“. Velká černá plocha značí snímač srdečního tepu. K čemu ale slouží zrovna u sluchátek?

Na vnější straně každého ze sluchátek najdeme dotykovou plochu, která slouží k základnímu ovládání přehrávání hudby, hovorů a také cvičení. klepnutím hudbu pozastavíte nebo znovu spustíte, poklepáním přepnete skladbu a trojitým klepnutím přehrajete tu aktuální znovu od začátku. Posunutím prstu nahoru či dolů upravujete hlasitost, a pokud prst podržíte, dojde např. ke spuštění či ukončení cvičení, což se dozvíte díky hlasové syntéze ve vámi preferovaném sluchátku.

Klepněte pro větší obrázek
Základní ovládání sluchátek Gear IconX, dotyky na touchpad jsou však někdy vyhodnocovány s mírným zpožděním

Občas se nám ale stalo, že sluchátka dotyk a kliknutí vyhodnotila trochu jinak, jinými slovy, na citlivost dotyku si budete muset zvyknout. Na co jsme si nemuseli zvykat dlouho, bylo nošení sluchátek. V uších drží velmi dobře a nemají tendenci vypadávat ani při běhání, samozřejmě za předpokladu, že si zvolíte vyhovující nástavce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Štítek, nejdůležitější prvky a ukázka Gear IconX v uších, v nichž působí opravdu nenápadně

V základním balení mimo nabíjecí krabičky, nástavců, datového kabelu a uživatelských příruček čekejte ještě adaptér microUSB - USB. To abyste mohli do sluchátek nahrát hudbu na cestách i přímo z vašeho smartphonu bez nutnosti počítače jako prostředníka.

Sluchátka jsou kompatibilní s jakýmkoliv Androidem 4.4, který má alespoň 1,5GB RAM. K jejich správnému fungování navíc potřebujete aktualizovanou aplikaci Samsung Gear, kterou si stáhnete z Google Play.  A pokud počítáte i s fitness trackováním (je to ostatně hlavní přednost IconX), je třeba doinstalovat i aplikaci S Health.

Dvě sluchátka si nejsou rovnocenná

Sluchátka k telefonu připojujete klasicky přes Bluetooth LE, a můžete tak učinit přímo v systému nebo přes podpůrnou aplikaci Samsung Gear. Ta si při prvním spojení bude chtít stáhnout potřebné soubory z internetu, protože pro každý „Gear“ od Samsungu jsou k dispozici různé volby a nastavení. A co se týká systémové úrovně, na výběr je použití pro zvuk médií i pro telefonní hovory. Jedno nebo druhé si můžete ručně deaktivovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Režimy připojení a první spuštění aplikace Samsung Gear

Pro zapnutí sluchátek je stačí vyndat z přepravní krabičky a vložit do uší, díky integrovanému snímači srdečního tepu se automaticky zapnou a připojí k již spárovanému telefonu. Následně může být trochu problém sluchátka do uší přesně napozicovat, ovšem jakmile je máte „na svém místě“, tak se ani při běhání nemusíte bát žádných rušivých zvuků.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Úvodní obrazovka a dostupné možnosti pro Gear IconX

Ve skutečnosti se ale připojujete primárně jen k jednomu sluchátku, k pravému nebo levému. To je pak použito jako hlavní, takže mimo hlasitosti na něm můžete navíc ovládat i rychlou akci delším podržením prstu. Sluchátka tedy nemusíte používat obě najednou, stačí vám jen to hlavní. Na druhou stranu, pokud chcete využít nepatrně zpožděný poslech zvuku okolí, což se může hodit např. při běhání městem, budete potřebovat obě sluchátka. Pokud druhé přidáte „za pochodu“, hudba na něm začne po chvíli hrát.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
V mobilní aplikaci si vybíráte, které ze sluchátek bude vedeno jako aktivní. Abyste mohli přepnout na druhé, musí být nasazeno v uchu

S kvalitou hudebního přehrávání jsme ale moc spokojeni nebyli, hudba zní hodně plechově a s ořezanou basovou složkou, a to i přesto, že ji můžete dopomoci aktivací ekvalizéru SoundAlive. Na druhou stranu, na běh by to možná stačilo, nebýt jedné velké nepříjemnosti. Hudba v jednom sluchátku je totiž hlasitější, než v tom druhém... Nejedná se ani tak o to, které z nich je nastaveno jako hlavní, v našem případě se levé často ozývalo podstatně hlasitěji, takže jsme poslech mohli klidně přenechat pouze na něm.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupné hlasové notifikace pro nainstalované aplikace a možnosti „fitness trenéra“

A to je velká škoda, přitom by stačila jen manuální korekce hlasitosti pro každé ze sluchátek. Snad se dočkáme v brzké aktualizaci. Navíc, volání probíhá pouze skrz primární sluchátko a kvalita výstupu je spíše jen průměrná. Zvukovou kvalitu jsme určitě čekali lepší.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Možnosti přenosu hudebních skladeb, aktivace poslechu okolí a výběr jazyka pro hlasovou syntézu. Čeština chybí

Mobilní aplikace vám dále umožní zjistit kapacitu baterie jednotlivých sluchátek, a počítejte s tím, že se budou vybíjet poměrně dost rychle. Pokud máte současně aktivní i záznam cvičení a vyšší hlasitosti hudby přes Bluetooth, počítejte s výdrží okolo dvou hodin. Pokud vypnete sledování aktivit a spolehnete se na hudbu ve sluchátkách, je výdrž zhruba dvojnásobná. Při 10% baterii se vám ve sluchátkách ozve informační hláška o potřebě dobití.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily záznamu dat z Gear IconX. Pokud cvičení spustíte z S Health, můžete počítat i s mapou vašeho pohybu. Na druhou stranu, měření srdečního tepu občas vynechává

Primární sluchátko však baterii ztrácí o něco rychleji, takže v dobíjení je pak o něco pozadu. Celková doba nabíjení přepravní krabičky činí lehce přes hodinu, pokud ji ale založíte do šuplíku, po pár dnech bude baterie prázdná, a to i ve sluchátkách. Co se týká dosahu, byli jsme spokojeni, necelých 10 metrů ve volném prostranství se nám potvrdilo, ve zděném bytě jsme mohli poslouchat hudbu a mít telefon třeba ve vedlejší místnosti.

Jednorázová aplikace pro PC

Vcelku překvapivě je pro Gear IconX připravena i aplikace pro PC a Mac, jejíž instalační soubory najdete uloženy ve sluchátkách, ve složce TOOLS. Celou krabičku je však třeba nejprve připojit k počítači pomocí USB kabelu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Gear IconX Manager slouží k aktualizaci firmwaru a k přenosu hudby z počítače do sluchátek

A jak již zřejmě správně tušíte, aplikace slouží k aktualizaci firmwaru, což mobilní aplikace nezvládne. Navíc si přes ní můžete zkopírovat hudbu z počítače do interní 3,5GB paměti. To však zvládne i klasicky přes běžného průzkumníka souboru ve Windows, takže „kopírovací“ nadstavba vlastně vůbec není třeba.

Závěrem

Sluchátka Gear IconX přišly se zajímavým konceptem, který však nedotáhly do úplného konce. Nevyváženou hlasitost sluchátek můžeme zřejmě připočíst testovacímu kusu, i přesto je hlavní slabinou právě průměrná zvuková kvalita, což je u sluchátek hodně podstatná funkce. Nabíjení a přenášení v jednom je zpracováno šikovně, škoda jen výdrže, která by při monitorování pohybu mohla být o něco vyšší.

Z fitness funkcí oceňujeme kontinuální záznam srdečního tepu a měření vaší rychlosti, což jsou data, která můžete dále využít v aplikaci S Health. Tedy, pokud ji aktivně používáte. O bezpečnost při pohybu venku se pak postará funkce pro poslech okolních zvuků, které se přenášejí, byť s drobným zpožděním, přímo do sluchátek. Při běhu vás navíc sluchátka netíží a pro okolí vypadají nenápadně.

Samsung Gear IconX to však na trhu nebudou mít jednoduché. Zejména díky poptávané ceně 5 999 Kč, vybrat si můžete mezi černou, bílou a modrou barevnou variantu.

Plusy:

  • přenášení a nabíjení sluchátek v jednom
  • zapnutí sluchátek vložením do ucha, pro vypnutí je stačí sundat
  • miniaturní design, sluchátka odolná vůči stříkající vodě
  • možný „poslech“ okolí, hudba tedy úplně neutlumí vnější zvuky
  • měření vzdálenosti, srdečního tepu a rychlosti s hlasovými povely
  • 3,5GB interní paměť pro poslech hudby bez blízkosti mobilu
  • několik nástavců a redukce v základním balení

Mínusy:

  • vyšší pořizovací cena
  • hlasový průvodce není v češtině (nejblíže nám byla angličtina)
  • je třeba si zvyknout na svéráznost dotykového ovládání
  • malá výdrž na jedno nabití
  • průměrná zvuková kvalita
  • různá úroveň hlasitosti u obou sluchátek
  • mobilní a PC aplikace, přitom by stačila jen ta mobilní
Diskuze (60) Další článek: První MČR v mobilních hrách je na spadnutí. Zapojte se na poslední chvíli, nebo se zajděte podívat

Témata článku: Samsung, , , Štítek, Telefonní hovor, Informační hláška, Vedlejší místnost, Angličtina, Zajímavý koncept, Černá plocha, Sam, Malá ochutnávka, Malá výdrž, SoundAlive, Rušivý zvuk, ICO, Vedlejší kolej, Okolní zvuk, Hud, Pravé sluchátko, Svéráz, Sluch, Zvuková kvalita, Pořizovací cena, Hlasový povel,