Samsung Gear 360 (2017): 360° kamera se „záchranným“ kruhem [recenze]

  • Nová kamerka vsadila na větší kompaktnost
  • Moc novinek, oproti loňské generaci, ale nečekejte
  • Největšími přídavky je natáčení v HDR a živé streamování na YouTube a Facebook
Kapitoly článku

Design a ovladače

Kamera Samsung Gear 360 (2017) se oproti loňské generaci zmenšila a zacílila na jistější držení. Kamerka má na výšku 100 mm, šířka a tloušťka u její „hlavy“ činí 46 × 45 mm. Hmotnost celoplastového „unibody“ příslušenství činí 130 gramů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Gear 360 (2017) včetně typického „poutka s kruhem“

Jihokorejci z kamerky odstranili šroubovací ministativ, za který stejně většina uživatelů kamerku jen držela nad hlavou, a místo toho došlo k protažení těla, které můžete pohodlně uchytit do jedné ruky. Palec vám pak instinktivně padne na rozměrnou spoušť s červenou tečkou uprostřed, tlačítko je však možná až příliš blízko čočce, takže při „ručním“ focení panoramatických fotek je jejich nedílnou součástí i váš palec.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detail jedné z čoček a ovladačů na boku

Samsung zachoval závitový šroub na spodní části kamerky, takže ji můžete našroubovat na běžné stativy, selfie tyče či monopody. Kamerka je celobílá a vyrobena z plastu, její spodní šedá část je pak pogumovaná. Najdeme v ní prostor k provléknutí dodávaného poutka, které má hned dvojí využití. Buď do něj provléknete zápěstí, abyste měli jistotu, že vám kamerka při natáčení nevypadne z ruky, nebo můžete použít její „záchranný“ kruh k podepření při natáčení a focení na rovném povrchu.

Klepněte pro větší obrázek
USB-C konektor a slot pro microSD karty

Kruh nasazujete na spodní pogumovanou část, je však třeba jej nasadit v šedé části trochu výše, jinak se vám kamerka převrátí a čočkou spadne přímo proti rovnému povrchu. Pokud si tedy hned od začátku používání nedáte pozor, může se vám tento „záchranný“ mechanismus pekelně vymstít. Při hlasitých pádech čočkou na stůl vám bude doslova tuhnout krev v žilách... Možná bychom přeci jen dali přednost loňskému ministativu, jeho větší verze jde stále zakoupit v rámci loňského Gear 360 Value Kitu (ET-YC200BBEGWW).

Klepněte pro větší obrázek
Gear 360 Value Kit (ET-YC200BBEGWW) jde použít i s letošní generaci Gear 360 (2017)

Pod spouští najdeme dobře dostupný monochromatický informační displej, který je jedinou možností interakce s kamerkou. Vidíte na něm zbývající kapacitu baterie, aktuálně vybraný režim (a kolik snímků či doby videa se do paměti ještě vejde), případně se zde zobrazuje i hlavní nabídka. Ta je poměrně jednoduchá, klávesou Menu na boku procházíte nabídkami, spouští potvrzujete výběr. Zapínací klávesa vás pak vrací zpět.

Klepněte pro větší obrázek
Monochromatický informační displej, nad kterým je umístěna spoušť. Displej je dobře viditelný a čitelný i na přímém slunci

Samsung u kamerky použil dva 8,4Mpix snímače (F2.2) typu CMOS, které spolu zabírají 360° prostor. Čočky jsou nově blíže sobě, čímž se eliminuje část problémů při skládání obrazu. Připomeňme, že původní model měl dva 15Mpix snímače. Co vedlo k Samsung ke snížení rozlišení, nevíme. Jihokorejci však cílí primárně na natáčení panoramatických videí, kterých by se snížené rozlišení nemělo až tak výrazně dotknout. Videa dokonce dostanou i několik desítek pixelů navíc.

Klepněte pro větší obrázek
Primární využít Gear 360 (2017) je pro natáčení „z ruky“

Při natáčení a focení můžete využít jednu, druhou nebo oba snímače zároveň. Ta čočka, která nahrává, má u sebe rozsvícenou zelenou diodu. Další stavová dioda je umístěna mezi ovladači, každá z čoček má i svůj vlastní mikrofon.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Gear 360 (2017) působí v dlani kompaktním dojmem

Do útrob se vměstnala 1 160 mAh baterie. Samsung u ní uvádí výdrž na natočení 130 minut videa v rozlišení 2 560 × 1 280 pix (maximální rozlišení pro framerate 60 FPS). Nejčastěji však budete natáčet v maximálním rozlišení (4 096 × 2 048 pix, škoda nižšího frameratu 24 FPS), a zde se výdrž pohybovala spíše okolo hodiny a půl. Na spotřebu mají vliv i bezdrátové přenosy dlouhých videí. Půlhodinový přenos osmiminutového videa do telefonu „sežral“ 20 procent baterie. 

Nabíjení baterie trvá lehce přes půl hodiny a slouží k němu dodávaný USB-C kabel. Je však trochu „nepoddajný“, takže po jeho rozbalení a připojení počítejte s tím, že vyvrátí“ kamerku i ze „záchranného“ kruhu. Kabel dále slouží k datovému spojení s počítačem.

Klepněte pro větší obrázek
Ve spodní části kamerky byl zachován stativový šroub

Kamerka nemá žádné interní úložiště, takže do ní musíte vložit microSD kartu. V základním balení žádnou nedostanete. My jsme použili 32GB microSD, která fungovala bez jakýchkoliv problémů. Maximální doba záznamu tedy závisí na kapacitě vložené karty. Samotné tělo disponuje odolnostní normou IP53, tělo tedy odolá většině prachových částic a stříkající vodě.

Klepněte pro větší obrázek
Váček na přenášení kamerky s vnitřním polstrováním

V základním balení najdete mimo kamerky Gear 360 (2017) i užitečný „pytlík“ pro přenášení, poutko se „záchranným“ kruhem, nepoddajný USB-C kabel a také základní uživatelské příručky.

Focení, natáčení videa a live streaming

Nejjednodušší natáčení a focení panoramatických snímků je přímo přes kamerku. Rychle se zapíná, přepnutí režimů je otázkou jen několika vteřin, takže vám události na scénách „neutečou“. Stinnou stránkou je to, že budete vidět na každém natočeném videu a na každé pořízené fotografii váš prst. Výraznou expozici palce jsme přitom zmiňovali již na začátku recenze, dá se však obejít nastavením časovače.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídky a dostupné možnosti aplikace Samsung Gear 360 (nová)

Mnohem více možností nabídne mobilní aplikace Samsung Gear 360 (nová), kterou si můžete stáhnout na Google Play. Mezi podporované modely patří všechny „flagshipy“ od Galaxy S6 a výše nebo letošní modely Galaxy A5 (2017) a Galaxy A7 (2017). Androidy ostatních výrobců podporovány nejsou, navíc jsou jen iPady a iPhony, pro které je samostatná aplikace k dispozici na AppStoru. Podle komentářů však aplikace ještě není tak vyladěná a funkční jako na Androidu.

Klepněte pro větší obrázek
Pět  možných náhledů v aplikaci Samsung Gear 360

Mobilní aplikace slouží jako vzdálený hledáček, takže pokud si pohlídáte scénu, můžete pořídit videa panoramatické fotky, aniž byste na nich byli zvěčněni. Stačí se jen schovat za některé z objektů, které vidíte okolo sebe.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vzdálený hledáček, dostupné režimy, galerie a uložení fotky do paměti telefonu

Fotoaplikace funguje na principu „živého náhledu“, němž si můžete volit různé druhy náhledu, ISO, regulovat ostrost a také upravit expozici, povolit HDR nebo třeba vyvážení bílé. Hodit se může i částečná filtrace větru při nahrávání videí nebo zaznamenávání GPS souřadnic. Kamerka je k telefonu připojena přes Bluetooth (profil sériového portu).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
U Gear 360 (2017) byl zlepšen proces „sešití“ obrazu, přechody mezi čočkami již nejsou tolik patrné. Ostrý přechod mezi světlem a tmou půjde vidět vždycky, můžete mu však pomoci adekvátním natočení kamerky na bok

V režimu intervalového snímání můžete jednotlivé „framy“ pořizovat v intervalu od půl sekundy do jedné minuty. Výsledný záznam se pak poskládá do plynulého videa. Počítejte však s nižším frameratem. Režim pro opakování videa nahrává video po dobu 5, 30 nebo 60 minut. Jakmile dojde na konec, soubor se „přehrává“ zase od začátku.  

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Živé vysílání na YouTube a Facebooku

Z mobilní aplikace můžete spustit i režim Živého vysílání, a to na YouTube nebo na Facebook. Při něm se telefon ke kamerce připojí přes Wi-Fi Direct a současně se pokusí připojit k lokální Wi-Fi, aby se minimalizovalo využití mobilních dat. V opačném případě probíhá stream přes mobilní data. Vy si můžete navolit, zda bude YouTube vysílání veřejné nebo přístupné jen přes odkaz. U Facebooku může být stream vidět jen vám, vašim přátelům nebo být úplně veřejný. Maximální rozlišení streamu je bohužel pouze 1 920 × 960 pix s 30 FPS, vyšší rozlišení není dostupné.

Takto vypadá živý stream z Facebooku:

Součástí mobilní aplikace je i Galerie fotek a videí pořízených kamerkou, do telefonu se stahují až na vyžádání, a protože kamerka má nahrávky z obou fotoaparátů ukládány zvlášť, dochází k jejich „sešití“ až v telefonu nebo v aplikaci ActionDirector, která je k dispozici pro PC a Mac.

ActionDirector pro úpravu videí

Doplňkovou desktopovou aplikací pro kamerku je ActionDirector od společnosti CyberLink. Aplikaci je třeba stáhnout z internetu, musíte si však dát pozor na to, abyste si stáhli verzi aplikace pro letošní model Gear 360 (2017). Můžete ji stáhnout např. ze stránek českého Samsungu. Pokud si stáhnete loňskou verzi, místo „sešitých“ videí uvidíte místo videa jen zrnitou černou barvu.

Klepněte pro větší obrázek
Spouštíme (správnou) verzi aplikace Gear 360 ActionDirecor

Po instalaci aplikace a prvním spuštěním je vyžadována aktivace. Stačí jen připojit kamerku k počítači, a licence se automaticky vzdáleně aktivuje. To je velmi výrazná změna, protože kamerku takto aktivujete i „z druhé ruky“ (bez nutnosti další licence) nebo současně na více počítačích. Mimo PC jsme ji aktivovali i na dvou dalších noteboocích.

Klepněte pro větší obrázek
Živý stream je k dispozici i z aplikace ActionDirector

Aplikace má tři režimy - pro 360° video, konvenční HD video a také pro Živý stream. Ten je alternativou streamu z mobilu, rozhraní se však spouští o něco pomaleji, takže musíte být trpěliví. Někdy musíte čekat i půl minuty...Maximem steramování z PC je rozlišení 2 560 × 1 280 pix (15 FPS), případně lze zvolit nižší rozlišení 1 920 × 960 (30 FPS). Na výběr máte profily pro YouTube a Facebook, ke kterým se musíte nejprve ještě samostatně přihlásit.

Klepněte pro větší obrázek
Možnosti exportu upravených videí, buď do počítače, nebo přímo na online služby

To nejzajímavější nás však čeká v záložce 360 VR Video. Po importu videí začne proces „sešívání“ obrazu (tzv. stitching). Hotová videa můžete poté nahrávat na YouTube či na Facebook, nebo je sestříhat a vložit za sebe na časovou osu, a to včetně různých efektů, úprav barev, vpisování textů, přechodů mezi snímky nebo úvodníku. Výsledná videa pak můžete renderovat pro použití v počítači nebo je z aplikace rovnou nahrát na Facebook, YouTube nebo Samsung VR včetně nastavení viditelnosti.

Ukázkové 360° fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Ukázková panoramatická videa:

Ukázkové sestříhané video s efekty, přechody a filtry:

Natočená videa a pořízené fotky můžete sledovat přímo ve smartphonu v obrázkové galerii, nejprve si však musíte načíst fotky a videa z kamery přes aplikaci Gear 360. U fotografií je na výběr několik náhledů, aktivní můžete mít i pohyb telefonu, díky němuž se pohybuje prostorová scéna na displeji. Stejné je to i u 360° videí, která jsou nahrávána ve formátu H.265, ovšem po sešití jsou převedena na lépe využitelný H.264.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prohlížení 360° fotek a videí v telefonu

Videa dále můžete prohlížet i online, např. na YouTube či na Facebooku, kam stačí nahrát videa, u kterých již proběhlo „sešití“. V opačném případě bude mít video dvě „koule“, každou samostatně pro jednu z čoček.

Obsah si můžete prohlédnout i v brýlích Gear VR, stačí jen jen z kamery uložit do telefonu a „doklikat“ se k němu v aplikaci VR Galerii. Kvalita obrazu samozřejmě stále naráží na malé rozlišení displeje vloženého smartphonu, pro ideální dojem je třeba aby rozlišení displeje vloženého smartphonu ještě o něco narostlo. Tak třeba se v budoucnu dočkáme...

Závěr

Model Samsung Gear 360 (2017) je sice nástupcem loňského modelu, pokud jej však vlastníte, nebudete mít potřebu jeho výměny za novou generaci. Nová kamerka má menší rozlišení snímačů, menší baterii, je však kompaktnější a obraz z obou čoček je „sešíván“ daleko lépe, než dříve. Pokud ale jedna čočka snímá slunce a druhá stín v lese, rozdílům při „sešití“ se nevyhnete.

Potěšitelným přídavkem je živé streamování, které spustíte rychle a bez větších problémů. Gumový kroužek si však naší úplnou jistotu nezískal ani po několikatýdenním testování... Pád kamerky na stůl často jen oddálil. Za vše zřejmě může nevhodně umístěný prostor k provléknutí poutka, kvůli němuž se kruh doslova sám „vysvlékal“.

Videa mají oproti loňské generaci (testovali jsme zde) zhruba stejnou kvalitu (nepatrně vyšší rozlišení, menší framerate), fotografie pak mají výrazně menší rozlišení. Chromatickou aberaci si snímače hlídají poměrně dobře, nafialovělých hran objektů jsme si téměř nevšimli. V segmentu levných panoramatických kamerek pro běžné uživatele je tak Gear 360 (2017) stále jedním z nejlepších modelů, neudělal však moc kroků kupředu. Pro tuto chvíli to ještě stačí, ale za pár měsíců už nemusí...

Cílovou skupinou jsou aktivní lidé, kteří rádi cestují, a chtějí si z dovolených odvézt i unikátní prostorové zážitky namísto „suchých“ fotografií, a to s důrazem na nižší pořizovací cenu kamerky. Panoramatickou kameru Samsung Gear 360 (2017) na českém trhu pořídíte za 6 990 Kč.

Plusy:

  • natáčení prostorových videí i pro úplné začátečníky
  • vylepšený proces „sešívání“, přechody mezi čočkami nejsou až tak patrné
  • malá, lehká, skladná a snadno přenositelná
  • minimální zpoždění obrazu u „živého náhledu“
  • jednoduchý přístup k živému 360° streamování
  • podporuje Androidy od Samsungu i iPhony
  • automatická aktivace PC softwaru pro editace videí (i opakovaná)
  • lze natáčet a fotit s režimem HDR

Minusy:

  • Málo změn oproti předchozí generaci
  • mezi Androidy je podpora jen u vybraných smartphonů od Samsungu
  • „záchranný kruh“ může být někdy spíše kontraproduktivní
  • starší verze Action Directoru nefunguje, je třeba stáhnout nejnovější verzi
  • došlo ke snížení rozlišení fotoaparátů z 15 na 8,4 Mpix...
  • ...panoramatické snímky tak mají výrazně nižší rozlišení
  • maximální framerate videa na maximální rozlišení je jen 24 FPS
  • Live Streaming nefunguje bez spojení kamery s počítačem či s telefonem

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , Malé rozlišení, R & AMP, Výsledný záznam, CDC, Stavová dioda, Závit, Datové spojení, Žíla, Tloušťka, Živý stream, Wi-fi direct