Samsung Galaxy Y Duos: dvě SIM a Android [recenze]

Android nižší třídy od Samsungu se může pyšnit podporou dvou SIM karet najednou. Jak si s nimi poradí a co dalšího dokáže?

Svět dvou SIM

Hardware je poněkud skrovný, ale postačí ke všemu potřebnému pro méně až středně náročného uživatele. V těle tepe 832MHz procesor, po najetí je z 290MB RAM dostupných zhruba 45 procent. V telefonu běží operační systém Android 2.3.6 s grafickou nadstavbou TouchWiz. Na pozadí je možno umísťovat widgety, tj. miniaplikace na plochu, v rámci systému jsem měl povoleny všechny animace pro přechody a telefon se mi i přesto zdál poměrně svižný. Pro základní přehled o telefonu doporučuji shlédnout naše preview:

SIM karty mají své vlastní sloty označené čísly, SIM1 je vaše primární SIM karta, SIM2 vaše sekundární. Obě mohou být v jednu chvíli na příjmu, jedna z nich pak je určená jako ta, ze které budou probíhat odchozí hovory a SMS zprávy. To lze pohodlně nastavit z horní lišty. Když ji vysunete, uvidíte mimo přepínačů důležitých funkcí i nový prvek uživatelského rozhraní - přepínač SIM karet. Aktuální SIM je pak podbarvena modře a její číslo vidíte ve stavové liště jako ikonku. V návaznosti na SIM pak může platit celá řada uživatelských nastavení, každá karta může mít nastavené např. vlastní pozadí, aby jste i vizuálně, prvním pohledem, věděli, která karta je právě aktivní. V návaznosti na aktuálně používané SIM kartě si dále můžete nastavit chování mobilních sítí a přístupových bodů, nastavit vyzváněcí melodii a tón upozornění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lockscreen s indikací zmeškané zprávy, pohotovostní režim nabídne až sedm podploch, přepínač SIM karet v horní liště, pro každou SIM kartu můžete nastavit odlišné pozadí.

V rámci Nastavení nám přibyla nová položka Správce SIM karet, kde si můžete karty prohlížet, měnit jejich ikony (např. pracovní síť, domácí síť) nebo měnit jejich názvy. Pokud chcete dočasně nějakou SIM vypnout, můžete to udělat právě z tohoto zobrazení. V rámci nastavení si můžete vybrat, která SIM karta bude určena pro mobilní datové služby. Musíte to udělat vždy ručně, neexistují žádné profily, které by se aktivovaly např. při vstupu do roamingu (např. přepnutí z hlavní CZ SIM karty na SK s tím že pro data bude využívána Slovenská SIM a ne česká, která nemá povolený roaming).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nová položka v menu - Správce SIM karet, z tohoto zobrazení je možné určité karty dočasně deaktivovat, můžete si i nastavit síť datových služeb.

Co Dualsimům místy dělávalo problém je příjem hovoru při současném využívání mobilních dat, u testovaného modelu máte k dispozici zaškrtávátko, které povoluje příchozí hovory na druhou SIM i když datujete přes SIMku první. V praxi to vypadá tak, že, pokud máte pro data nastavenou SIM1 a máte příchozí hovor na SIM2, stahování přes 3G se pozastaví a upřednostní se vyřízení hovoru. Pokud však využíváte pro data SIM2 a přijde vám hovor na SIM1, bude se volanému účastníkovi ohlašovat tón o nedostupnosti zařízení. A to i přesto, že máte u obou SIM karet nastavenu možnost příjmu hovoru, když druhá SIM využívá data. Zde je tedy doporučení - pro data využívejte SIM1 a máte po problémech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Každá SIM může mít vlastní vyzvánění či nastavení mobilních sítí, pro každou z nich můžete zvolit obrázek a napsat vlastní název.

V případě, že voláte s jednou SIM a máte příchozí hovor na druhou SIM, telefon nijak neoznamuje další příchozí hovor. Volaný účastník po zhruba půl minutě ticha dostane informaci o tom, že číslo je nedostupné. To je poměrně škoda, protože minimálně informace o souběžném hovoru a možné jejich přepínání a spojování by byla více než vítaná. V jednom okamžiku může být pouze jedna karta určená pro datové přenosy v sítích 3G, takže je třeba v Nastavení - Bezdrátové sítě - Mobilní Sítě určit kartu, která má používat pouze sítě 2G, druhé logicky připadne možnost využít vysokorychlostní datové přenosy. Tímto chci sám sebe opravit z úvodního preview videa, u kterého jsem se řídil pokyny v příručce. Datové přenosy přes UMTS mohou být aktivovány jednotně na každé ze SIM karet ale s nevýhodami, které jsem zmiňoval v předchozím odstavci.

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy Y, Samsung Galaxy Y Duos, GAL, Profilová fotka, Duo, Vizuální podoba, Nejvhodnější nastavení, Pracovní nasazení, #Android, Samsun, Sam, Domácí síť, Nejvyšší hlasitost, Funkce systému, Nový prvek,