Samsung Galaxy Xcover6 Pro. Mobilní svět se posunul, odolný Korejec zůstává stále svůj

  • Mobilní svět je za posledních pár let úplně jinde
  • Galaxy Xcover však zůstává stále věrný stejným klíčovým funkcím
  • Odolnost IP68, vyměnitelná baterie, 3,5mm jack, a to se počítá

Řada Galaxy Xcover je u Samsungu až překvapivou stálicí. Nehledě na módní trendy zůstává řadu let stále svá, a když už přejme nějaké novinky, tak nejsou zase až tak zásadní. V dnešní době je smartphone s vyměnitelnou baterií něco neuvěřitelného, a právě to platí i testovaném Galaxy Xcover6 Pro, který si zachoval i sluchátkový jack či paměťovku.

K tomu navrch dostanete odolné tělo, dvě akční tlačítka, 120Hz displej ovladatelný i v rukavicích nebo notifikační diodu. Uvnitř telefonu čekejte mezigeneračně lepší výpočetní výkon nebo třeba podporu desktopového režimu DeX. I nový Xcover však zasáhla „móda“ posledních let, v krabici totiž mimo telefonu, baterie a příručky nenajdete zhola nic. Datový kabel, síťový adaptér i sluchátka si budete muset dokoupit samostatně.

Pracant v černé

Základní koncepce Xcoveru se ani po letech nezměnila. Opět nám do rukou dorazil černý telefon, který je vyroben z plastu a vyztužen na hranách. Tentokrát vypadá boční rám dosti masivně, protože vede v celé šířce přes všechny hrany telefonu. Do „žebrování“ se sice mohou dostat nečistoty, ale ty díky odolnosti IP68 a MIL-STD810H snadno umyjete. Vroubkovaná je i zadní skořápka, která je ke zbytku telefonu jen přicvaknutá. Z vnitřní strany na bateriový prostor doléhá membrána, která zajišťuje, že se do útrob nedostane voda ani nečistoty. Membrány jsou použity i u sluchátkového jacku na horní a USB-C konektoru na spodní hraně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Galaxy Xcover6 Pro je nevídaný úkaz - celoplastový smartphone s vyměnitelnou baterií, sluchátkovým jackem a podporou microSD karet

Maximální dobíjecí výkon je 15 Wattů, adaptér si však musíte pořídit dodatečně. V rámci hromadných firemních flotil je možné telefon nabíjet i přes POGO piny, bezdrátové dobíjení chybí. Reproduktor, který je dostatečně hlasitý, je pouze jeden, a to na spodní hraně. Na pravém boku čekají dostatečně vystouplé regulátory hlasitosti a zapuštěné zamykací tlačítko, jehož součástí je i čtečka otisků prstů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Boky zdobí dvě tlačítka s volitelnou funkcí, na horní hraně čeká 3,5mm jack, na spodní zase USB-C konektor a POGO piny

Protější bok zastupuje rozměrná klávesa Xcover, která funguje i při zamknutém displeji. Na stisk a podržení můžete namapovat libovolné akce. To stejné platí i o horním tlačítku, obě doplňkové klávesy poslouží při focení jako hardwarová spoušť. A to tu máme ještě zamykací tlačítko, které na dvojitý stisk vykoná prakticky libovolnou akci. Samotné tělo telefonu odolá vodě, prachu i pádu z 1,5 metru na beton.

Osvědčený Snapdragon a slušný foťák

Xcovery dlouhodobě hardwarově tahaly za kratší konec, v nové generaci je vidět konečně posun k lepšímu. Na střední třídu je použitý Snapdragon 778G poměrně standardní procesor, který se už na trhu dlouhodobě osvědčil. V Antutu získal půl milionů bodů, což na mobilního pracanta naprosto postačuje. Pomáhá mu 6GB operační paměť (s 2, 4 nebo 6GB RAM Plus), na níž navazuje 128GB úložiště. To si navíc ještě rozšíříte microSD kartami. Ani to už se u dnešních telefonů zase až tak často nevidí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka prostředí Samsungu Galaxy Xcover6 Pro

Konektivita je samozřejmě bohatá, počítejte s Wi-Fi 6E, Bluetooth, NFC i s podporou 5G sítí. Do vnitřní části telefonu vložíte najednou až dvě nanoSIM karty. Pracovníky v terénu potěší i podpora režimu Samsung DeX. Fotoaparáty jsou na zádech hned dva. Hlavní snímač s rozlišením 50Mpx doplňuje osmimegapixelový širokáč. Selfie má rozlišení 13 megapixelů. Uvnitř telefonu běží Android 12 s nadstavbou One UI 4.1, i díky 120Hz obnovovací frekvence běží prostředí svižně bez prostojů. Smartphone je k dostání v Česku za 14 999 Kč.

Telefon začínáme aktuálně testovat. Vaše případné dotazy směřujte do diskuse pod článkem.

Diskuze (7) Další článek: Zaměstnanci Foxconnu přeskakují plot továrny. Výroba iPhonů pro předvánoční trh je v ohrožení

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,