Samsung Galaxy Xcover 3: postaví se živlům [recenze]

Otestovali jsme odolný Samsung střední třídy, který ukazuje, že se specifikace Xcoverů moc nemění. Přitom by stačilo jen něco málo navíc.
Kapitoly článku

Hlasité vyzvánění a klávesnice bez vibrací

Telefonní funkce sdružuje aplikace Telefon, která je propojena s telefonním seznamem a oblíbenými kontakty. Z číselníku můžete rychle vytáčet pomocí chytrého hledání, které po zadaných číslicích hledá podle čísel i podle jmen, kterým jednotlivá alfanumerická tlačítka odpovídají. Přímo z telefonního seznamu můžete potažením přes kontakty zahájit volání (potažení doprava) nebo napsat SMS zprávu (potažení doleva). V oblíbených položkách se objevují, nejen ty kontakty, které si označíte hvězdičkou, ale také ty, které mimoto používáte nejčastěji. V rámci protokolů si můžete vyfiltrovat různé druhy volání či veškeré zprávy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Číselník, telefonní seznam spojený s oblíbenými kontakty, možnost blokování čísel, čtení a psaní zprávy

Příchozí volání se indikuje obrazovkou, na které potažením sluchátek hovor přijmete nebo odmítnete. Pokud máte spuštěnou aplikaci, zobrazí se volání v malém plovoucím okně. K jeho diskrétnímu ztišení je třeba stisknout zamykací tlačítko, čísla, která se vám nikdy nemají dovolat, můžete zařadit mezi automaticky odmítané. Položka je v nastavení ale skryta poměrně hluboko. S kvalitou i maximální hlasitostí při hovoru jsme byli spokojeni, a to i v hlučnějším prostředí. Vyzváněcí melodie jsou poměrně dostatečně hlasité, stejně ale ještě doporučíme aktivovat vibrace při vyzvánění. To bohužel nejde učinit u softwarové QWERTZ klávesnice, takže můžete zapomenout na vibrační odezvu. A ta zvuková vás zřejmě bude natolik rozptylovat, že ji brzy deaktivujete. 

Klepněte pro větší obrázek
Na QWERTZ klávesnici se lépe píše na šířku displeje

Na klávesnici musíte na náš vkus trochu více tlačit, ovšem za pár dní si na ní zvyknete. Je škoda, že v režimu na výšku chybí číselný řádek, i když by se na něj místo viditelně našlo. Komfortněji se nám však psalo v režimu na šířku, a to pohodlně oběma palci. K dispozici je ale samozřejmě celá řada způsobů zadávání, od samostatné predikce až po souvislé zadávání tahem prstu. Editor pro zprávy je jednotný, v základu píšete SMS, přidáním multimédií se zpráva přetransformuje na MMS. Doručené zprávy se zobrazují vždy v barevně odlišených konverzacích.

Standardní aplikační výbava, vyčnívá jen FM rádio

Paleta předinstalovaných aplikací je typicky „samsungovská“. Zahrnuje budíky, poznámky nebo třeba hlasový záznamník, která nahrává poměrně kvalitně do formátu *.m4a. Delší dobu se nemění ani kalkulačka, správce souborů nebo kalendář s událostmi a úkoly, ke kterým můžete přidat upozornění. Mimo obvyklé plejády aplikací od Googlu nechybí ani E-mailový klient pro navázání freemailů třetích stran či firemního Exchange. Internetové prohlížeče jsou opět dva, první od Samsungu, druhým je Google Chrome. Použijete tedy zřejmě ten, na který jste zvyklí. Pro navigování jsou v základu připraveny Google Mapy, které mapy stahují v reálném čase z internetu. Alternatvou mohou být např. bezplatné mapy Here (recenze zde), které si stáhnete z Galaxy Apps. Docela nás překvapila rychlost fixace vaší pozice, která trvá průměrně jen dvacet vteřin.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní aplikace od Samsungu - diktafon, Google Mapy, Kalendář, budíky, kalkulačka a správce souborů

Zdrojem aplikací je Google Play nebo Galaxy Apps. V něm však nenajdete žádný bonusový obsah, pouze pár aplikací z balíku Galaxy Essentials. Jedná se např. o fotoeditor nebo o software, který usnadní přesun dat ze staršího telefonu. Pro poslech hudby je připraven základní hudební přehrávač od Goolu, který třídí hudbu podle řady kritérií. Hudba samozřejmě může hrát na pozadí, při přehrávání se na lockscreenu a v horní liště zobrazí základní ovládací prvky. Trochu nečekaně v základním balení chybí sluchátka, takže si musíte zapojit svá vlastní. K dispozici je celá řada ekvalizérů, které můžete kombinovat podle stylů hudby. Kvalita hudby ve sluchátkách je na velmi dobré úrovni, i náročný hudební posluchač bude zřejmě spokojen. Sluchátka dále potřebujete pro to, aby zahrálo FM rádio, slouží totiž jako anténa. Hlavní reproduktor se při vyšší úrovni hlasitosti moc nevyznamenal, hraje plechově a dle stylu hudby také poměrně dost rezonuje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zdrojem aplikací je Galaxy Apps a Google Play

Videopřehrávač si poradí pouze se soubory *.mp4, *.mkv videa často nepřehraje a *.avi nejsou podporována už vůbec. Počítat však můžete alespoň s titulky i s korektním zobrazením českých znaků. Stačí je pojmenovat stejně jako video nebo je načíst z kontextové nabídky. Galerie řadí obrázky podle složek, případně podle místa pořízení. Máte-li nainstalován editor fotografií, můžete snímky rychle a jednoduše upravit. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přehrávání hudby s ovladači na lockscreen a v horní liště, dostupné kombinace ekvalizérů a přehrávání videa s titulky

Hlavní fotoaparát pořizuje snímky v rozlišení 2 592 × 1 944 pix, selfie jsou však pouze dvoumegapixelové. V nastavení nenajdete mnoho položek, na výběr je volba ostření (automatické nebo makro), expozice, ISO, vyvážení bílé, režimy měření, efekty, časovač a volitelné přisvětlení. Trojici nejpoužívanějších funkcí si můžete vynést na levou stranu displeje, v nabídce jsou i různé fotografické režimy, které Samsung používá i u svých nejvybavenějších modelů. Zaujala nás panorámata nebo režim pro snímání pod vodou. Videa můžete natáčet maximálně v rozlišení 1 280 × 720 pix.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Uživatelské rozhraní fotoaparátu, novinkou je režim pro natáčení pod vodou

S fotografiemi jsme spokojeni tak napůl. Na automatiku se vám často podaří vykouzlit povedené snímky, občas jsou ale neostré, případně úplně neodpovídá barevná věrnost. Někdy jsou také fotografie trochu přesvětlené, zejména na ostrém poledním slunci. Snímky tedy zařadíme spíše do průměru, ze kterého tu a tam vyčnívá povedenější kousek.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Ukázkové video:

Odolná střední třída bez překvapení

Samsung Galaxy Xcover 3 se ukázal jako odolný smartphone střední třídy, u kterého však nenajdeme žádné funkce, kterými by výrazně vyčníval. Výrazným kladem je zvýšená odolnost, v rámci které telefon jako jeden z mála přístrojů na trhu v dané cenové relaci řeší i odolnost vůči teplotním změnám a nečekaným pádům. Samozřejmě telefon není nerozbitný, když spadne displejem na kámen, nebude mu pomoci úplně stejně jako u jiných „neodolných“ telefonů. Zvýšená odolnost se tedy hodí spíše k tomu, aby telefon vydržel, kdyby se „náhodou něco stalo“, než aby jste se s telefonem potápěli pod vodou.

U odolného telefonu do přírody bychom možná ocenili trochu větší baterii a také různé senzory okolí. Dokázali bychom si představit kompas, tlakoměr nebo teploměr, telefon má mimo senzoru přiblížení totiž jen akcelerometr a senzor geomagnetického pole. Mezi aplikacemi nám dále chybí položka S Health, která by u odolného telefonu do terénu určitě našla využití. Hrálo by pro ni i to, že se telefon umí spojit i s chytrými hodinkami Samsungu. Vzato kolem a kolem, Samsung u novinky neudělal žádné převratné změny, ovšem protože konkurence je víceméně „bezejmenná“ nebo od méně renomovaných výrobců, Xcover 3 si své zákazníky, i přes vyšší pořizovací cenu, zřejmě najde.

Plusy

  • zvýšená odolnost dle norem IP67 a MIL-STD810G, které řeší vodu, prach a pády
  • displej je subjektivně kvalitnější, než u Xcoveru 2
  • čtyřjádrový procesor a 1,5GB RAM, která je i na TouchWiz poměrně dostatečná
  • v základu poměrně svižné prostředí
  • akční tlačítko Xcover spustí až dvě vybrané aplikace
  • možnost spojení s hodinkami Gear 2 a Gear S
  • podpora NFC a LTE
  • rychlá fixace GPS
  • FM rádio v základní nabídce
  • režim Voda pro natáčení a focení pod vodou
  • příprava pro Samsung KNOX pro možné firemní využití

Mínusy

  • čekali jsme pogumované tělo, záda drží na plastových zobáčcích
  • displej je na sluníčku hůře čitelný, chybí automatická regulace jasu
  • tlačítko Xcover nefunguje při zamknutém displeji
  • na zádech chybí dříve osvědčený masivní zámek
  • softwarová klávesnice bez vibrační odezvy
  • na načítání některých systémových aplikací si chvíli počkáte
  • v balení chybí alespoň základní sluchátka
  • tlačítka pod displejem nejsou podsvětlena
  • hodily by se outdoorové aplikace a různé doplňkové senzory
  • vyšší prodejní cena
]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Xcover, Samsung Galaxy Xcover 2, Samsung Galaxy Xcover 3, Gorila Glass, Oblíbený kontakt, Xcover, Dostupná aktualizace, Teplotní šok, PLS TFT, Občasný problém, Galaxy x, Samsun, Český znak, Uživatelská příručka, Modré tlačítko, Hlasité vyzvánění, Softwarová klávesnice,