Samsung Galaxy Xcover 3: postaví se živlům [recenze]

Otestovali jsme odolný Samsung střední třídy, který ukazuje, že se specifikace Xcoverů moc nemění. Přitom by stačilo jen něco málo navíc.
Kapitoly článku

Samsung Galaxy Xcover 3 pokračuje v tradici odolných telefonů střední třídy jihokorejského výrobce, model je přitom nástupcem dva roky starého Xcoveru 2, jehož crash test jsme vám přinesli přímo z Islandu. Bohužel, ani po dvou letech se na specifikacích nic výrazně nezlepšuje, specifikace telefonu spíše stagnují, v něčem navíc vidíme i drobný krok zpátky. Nečeká nás žádné rapidní navýšení kapacity baterie ani žádné speciální outdoorové funkce. Telefon má WVGA displej, průměrný hardware a odolnost dle norem IP67 a MIL-STD810G. Jak obstála novinka v redakčním testu?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Galaxy Xcover 3

Samsung Galaxy Xcover 3
rozměry a hmotnost: 133 × 70 × 10,0 mm, 154 g
displej: 4,5", kapacitní PLS LCD, 480 × 800, 207 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1,5 GB, baterie: 2 200 mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 5MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
28 %
vybavenost
cena: už se neprodává

V prvních minuntách testování...

Naše první dojmy jsme vám již zprostředkovali v našem dřívějším článku. Xcover 3 na první pohled působí příjemně, i v dlani se nám drží poměrně dobře. A to i přesto, že šasi telefonu není pogumované, ale je vyrobeno „pouze“ z matného plastu. Vyztužení v rozích dodává telefonu punc odolnosti, ke stejnému účelu vybízejí i pogumovaná strukturovaná záda. Bohužel, zadní kryt je k telefonu přicvaknutý pouze plastovými zobáčky. Již dva roky starý model měl masivní zámek, který hermeticky uzavřel bateriový prostor.

Naopak kvitujeme, že Samsung odstranil krytí konektoru microUSB, krytka se totiž časem odchlípla, což byla předzvěst ke katastrofě, pokud telefon náhodou spadl vody. Třetí generace sice působí bytelně, otazník však visí nad prostorem pro protáhnutí poutka. Nebude achilovou patou nového odolného Samsungu střední třídy?

Vyztužené rohy, pruhy na zádi

Samsung Galaxy Xcover 3 je telefon s rozměry 133 × 70 × 10 mm a s hmotností 154 gramů. Oproti Xcoveru 2 telefon narostl jen o několik milimetrů do výšky a do šířky, přičemž „zhubnul“ o dva milimetry. I díky těmto změnám Samsung do telefonu „nacpal“ o půl palce větší displej, než u předchozí generace. Konkrétně se jedná o 4,5" PLS TFT panel s rozlišením 800 × 480, jemnost ale stále zůstává nad 200 ppi, takže je displej ještě stále „koukatelný“. Snad jen vystínované texty nám přijdou trochu rozmazané, žádné další vizuální neduhy však nepozorujeme. Jedním dechem ale dodáváme, že u čtyřech a půl palců bychom již raději viděli HD rozlišení, displej může být navíc pro někoho s menšími prsty už moc velký. Subjektivně se nám ale zdá kvalitnější, než u Xcoveru 2.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čelní strana Xcoveru 3. Krycí sklíčko displeje má trochu hrubší povrch a zpočátku se hodně zapatlávalo. Občasný problém s jeho horší odezvou vymizel po několikátém vyleštění displeje. Pod displejem jsou umístěna mechanická tlačítka, nad displejem zase kamerka pro selfie, čidlo přiblížení a reproduktor

Na druhou stranu je telefon určen spíše do přířody a do horších pracovních podmínek, takže bychom mu to snad mohli odpustit. Co však odpustit nemůžeme je dosti špatná čitelnost displeje na přímém slunci, kdy musíte slunce zastiňovat dlaní nebo rovnou celým tělem. A nepomůže ani Režim venku, který se snaží nahradit chybějící čidlo regulace jasu. Několikakorunová položka v telefonu chybí úplně zbytečně, přičemž zvýšený jas displeje, po dobu 15 minut od své aktivace, na slunci stejně nepomáhá. Potěšil nás alespoň režim pro zvýšení citlivosti dotyku, který umožní telefon dotykově ovládat i v rukavicích. Ale to, že byste displej ovládali tužkou nebo šroubovákem, se bohužel nekoná.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Xcover 3 v dlani

Boky se na produktových fotografiích tváří jako pogumované, ve skutečnosti se jedná o matný plast. Ten je v rozích telefonu vyztužen, přičemž část hran pokračuje i nad úroveň displeje. Cíl je jasný - ochránit displej při pádu na rovnou plochu. V případě, že displej spadne přímo na vystouplý kámen, šance jeho záchrany, stejně jako u jiných smartphonů, moc velká nebude. Podle dostupných informací je displej potažen běžným krycím sklem, nejedná se tedy o odolné sklo Gorila Glass, které bychom u odolného modelu tak nějak automaticky očekávali. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Strukturovaná zadní skořápka je pogumovaná, veškeré nečistoty z ní snadno umyjete. Bky telefonu jsou z tvrzeného plastu, ve kterém případné „ošklivé“ pády zřejmě zanechají památku natrvalo 

Pogumovaná záda jsou strukturovaná a rozdělena čtyřmi rovnoběžnými prohlubněmi, které mají za následek to, že se telefon dobře drží v ruce a neklouže ani ve zpocených dlaních. Díky drobné struktuře navíc z krytu snadno odstraníte nečistoty; pokud telefon spadne do bláta, můžete zadní sko5ápku snadno omýt, vysušit a nasadit zpět.

Samotný zadní díl přišel o jistící šroub, který nás u crash testu Xcoveru 2 příjemně překvapil. Po vzoru novějších odolných modelů Samsungu je však kryt pouze zacvaknut plastovuými zobáčky. Po obvodu zádi jich najdete šestnáct, a pokud půjdete někde k vodě, určitě doporučíme jejich správné zacvaknutí několikrát zkontrolovat. Na vnitřní straně je umístěna vodě a prochuvzdorná membrána, která chrání 2 200mAh baterii a sloty pro microSIM a microSD. Telefon při průměrném využívání vydržel dva dny, při aktivním používání jej dokážete vybít za den. Pokud však na výlet do přírody aktivujete Ultra úsporný režim, můžete počítat až se čtyřmi dny na jedno nabití. Standardní nabíječkou telefon nabijete zhruba dvě hodiny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Modré tlačítko Xcover lze využít až při odemknutém telefonu. Např. pro rozsvícení diody musíte nejprve odemknout telefon, stisknout tlačítko a poté telefon zase zamknout, ať vás displej neoslňuje

A nyní k samotné zvýšené odolnosti. Telefon disponuje odolnostní normou IP67, která značí, že je telefon úplně chráněn proti vniknutí prachových částic a nečistost. A také to, že je model stavěn na to, aby bez poškození vydržel jeden metr pod vodní hladinou po dobu 30 minut. Poměrně netradičně se v kategorii odolných modelů střední třídy objevuje i americká armádní norma MIL-STD 810G (její celé znění najdete zde), která řeší zejména teplotní šoky a pády telefonu na zem, což je věc, kterou u „odolných“ telefonů pouze s IP67 leckdo považuje za samozřejmost.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon přestál několik potopení pod vodu. Jakmile jej vytáhnete, je třeba sundat zadní kryt a otřít zbytkovou vodu okolo místa, kde nasedá membrána. Hlínu a nečistoty z krytu jednoduše ostraníte hadříkem, případně kryt rovnou umyjete. Telefon přestál i několik pádů na podlahu z výšky pasu

Pod displejem jsou umístěny mechanické ovládací prvky, to proto, abyste telefon mohli ovládat ve vlhku. K čemu to může být dobré? Např. pro focení a natáčení pod vodou, ke kterému je připraven i fotorežim Voda. Zbývající ovladače jsou umístěny po stranách. Zamykací tlačítko napravo doplňují nalevo regulátory hlasitosti. Mají hlasitý a jistý stisk, a navíc slouží i pro podvodní natáčení a focení. Poměrně výrazným prvkem je na levém boku modré tlačítko Xcover, které má řadu funkcí. Využívali jsme jej pro rychlý přísvit, ovšem na jeho stisk a podržení můžete namapovat jakoukoliv nainstalovanou aplikaci. Boční hrany doplňuje microUSB a sluchátkový konektor, oba mají proti vniknutí vody vnitřní membrány. 5Mpix fotoaparát na zádi, který je vycentrován mezi LED diodu a reproduktor, je pak doplněn 2Mpix kamerkou nad displejem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohled na spodní hrany a pod zadní kryt. Samsung Galaxy Xcover 3 a jeho základní balení, které oproti dřívějším zvyklostem ochuzeno o sluchátka

V základním balení na vás spolu s telefonem čeká uživatelská příručka, adaptér do sítě a USB kabel. Sluchátka v základní krabici nenajdete.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Xcover, Samsung Galaxy Xcover 2, Samsung Galaxy Xcover 3, Google, Rychlá fixace, GAL, Armádní norma, Tlakoměr, Průměrný hardware, WVGA, Matný plast, Maximální detail, Šroubovák, Softwarová klávesnice, Celé znění, Uživatelská příručka, Podpora nfc,