Samsung Galaxy Xcover 2: se smartphonem na ryby [recenze]

Galaxy Xcover 2 rozšiřuje bohaté portfolio Samsungu. Od ostatních modelů řady Galaxy se odlišuje zvýšenou odolností.
Kapitoly článku

Výkon a výdrž

Xcover 2 pohání dvoujádro taktované na 1 GHz. Procesor spolupracuje s gigabajtem paměti, ze kterého je uživatelsky dostupná zhruba polovina. Tento údaj už trošku napovídá, že Samsung upravil (a doplnil) systém o něco více, než třeba někteří čínští výrobci. Celkově ale telefon nedostatkem paměti netrpí.

Galaxy je trošku schizofrenní v podávání informací o dostupném úložišti v telefonu. To není nijak rozděleno, položka Úložiště v Nastavení hlásí 847 MB volných z 1,08 GB. Jakmile se ale podíváte do Správce aplikací, bude hlásit dostupných 0,92 GB. Rozdíl to není markantní a na běžné používání by mělo volné místo postačovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dostupná paměť v telefonu, dostupné úložiště v telefonu podle Úložiště, dostupné úložiště v telefonu podle Správce aplikací

Jakmile však provedete prvotní aktualizaci předinstalovaných aplikací, přijdete o dalších 250 MB (150 podle Správce aplikací). Zde už byste mohli narazit na nedostatek místa pro aplikace, zejména pokud hrajete na úložiště náročné hry. Paměťová karta na jakékoliv větší soubory (hudbu, filmy apod.) bude nejspíš nezbytností.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dostupné úložiště v telefonu po prvotní aktualizaci podle Úložiště, dostupné úložiště v telefonu po prvotní aktualizaci podle Správce aplikací

Poměrně dobře si telefon vedl u výdrže. Dva dny s běžnou zátěží zvládal obstojně, při slabším provozu se dostal i na tři. To potvrzuje i solidní výsledek v benchmarku Antutu Tester (611), výsledky dalších benchmarků si prohlédněte níže:

  • AnTuTu 6 759
  • AnTuTu Tester 611
  • CF-Bench Native 7 887
  • CF-Bench Java 2 439
  • CF-Bench Overall 4 618
  • Linpack Multi-Thread 32,722
  • Linpack Single-Thread 57,546
  • Nenamark1 59,8
  • Nenamark2 38,8
  • Quadrant 3 118
  • Smartbench 2010 Productivity 696
  • Smartbench 2010 Gaming 3 359
  • Smartbench 2011 Productivity 3 271
  • Smartbench 2011 Gaming 2 714
  • Smartbench 2012 Productivity 2 126
  • Smartbench 2012 Gaming 1 967

Systém

Telefon používá operační systém Android ve verzi 4.1.2, který je doplněn grafickou nadstavbou Touch Wiz. Pokud jste na modifikace Samsungu zvyklí, patrně vás v nabídkách a nastavení nic zásadního nepřekvapí. Pokud přecházíte z jiné značky, možná se budete divit, kolik nových položek v Nastavení a jeho podnabídkách najdete. Mnohé z nich se u jiných výrobců dají řešit doinstalovanou aplikací, zde to máte už v základu.

Displej aktivujete klasicky hlavním vypínačem, k zapnutí lze použít i prostřední klávesu pod displejem. Ten odemknete přejetím, zamykací obrazovka může nést rychlé zástupce (lze spustit přímo posunutím vzhůru), hodiny, novinky, počasí, případně krátké info o majiteli. Zvolit lze i tapetu odlišnou od pohotovostních obrazovek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Informace o systému, zamykací obrazovka se zástupci, hodinami, počasím a informací o majiteli

Široká paleta nastavení je k dispozici i na pohotovostních obrazovkách. Těch může být až 7, hlavní může být kterákoliv z nich a lze jimi procházet cyklicky. Na každé je již tradičně místo pro 16 ikon zástupců či widgetů, pod tuto matici můžete umístit až čtyři rychlé volby, které zůstávají na všech obrazovkách neměnné. Položka úplně vpravo představuje vstup do hlavní nabídky, na pozice rychlých voleb lze umístit i složky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní pohotovostní obrazovka, přehled pohotovostních obrazovek

Notifikační lišta nese přepínače bezdrátových modulů, pod nimi najdete regulaci jasu. Pokud vám nepostačuje grafické ztvárnění zbývající energie v akumulátoru, můžete zapnout zobrazení údaje v procentech, nemusíte hned instalovat další aplikaci.

Hlavní nabídka je rozdělena na karty aplikací a widgetů. Položky na každé z nich lze procházet po stránkách vodorovně a cyklicky. Jednotlivé aplikace mohou být v nabídce řazeny podle abecedy jako ikony nebo seznam, případně ve vlastním pořadí (jak si je uživatel poskládá). V nabídce lze vytvářet složky, nepotřebné aplikace (např. ty předinstalované, které nepoužíváte), můžete skrýt.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Notifikační lišta, hlavní nabídka jako tabulka, hlavní nabídka jako seznam, skrytí nepotřebných aplikací

Pokud vám nesedne výchozí písmo v nabídkách, k dispozici jsou čtyři další, velikost má pět kroků. Telefon může monitorovat, zda sledujete displej, a tento pak nevypne ani po vyčerpání nastaveného limitu. Životnost baterie můžete prodloužit aktivováním úsporného režimu, kde lze omezit výkon procesoru a/nebo spotřebu displeje.

Při běžném používání možná oceníte využití pohybu telefonu. V příslušné položce nastavení lze aktivovat tři sledované pohyby. S inteligentním upozorněním telefon zavibruje, jakmile jej vezmete do ruky, pokud máte nějaké zmeškané události. Zatřesením lze vyhledat zařízení Bluetooth, a otočením telefonu při zhasnutém displeji ztlumíte zvuky (vyzvánění).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení stylu písma, nastavení velikosti písma, nastavení úsporného režimu, reakce telefonu na pohyb

Zajímavou volbu v nastavení představuje položka Baterka. Pokud ji aktivujete, stačí při vypnutém displeji přidržet tlačítko zvýšení hlasitosti a přisvětlovací dioda fotoaparátu se rozzáří na specifikovaný časový interval (15 s, 30 s, 1, 2, nebo 10 minut). Samostatná aplikace (případně widget) s obyčejnou funkčností zapnout/vypnout by byl praktičtější, občas se stane, že si osvětlení nechtěně zapnete při vytahování telefonu kapsy nebo batohu.

Prostředí telefonu nabízí celou řadu šikovných a užitečných pomocníků a možností vizuálního přizpůsobení. Tyto modifikace nemusíte využít všechny, v mnoha případech ale zjednodušují nebo usnadňují každodenní používání. A pokud vám nevyhovují, jednoduše je necháte v nastavení vypnuté.

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Xcover, Samsung Galaxy Xcover 2, Sony Xperia Z, Hardwarové zpracování, Široká paleta, Klasický kabel, Obrazový výstup, Xcover, Rychle a zběsile, První vybalení, Samostatné tlačítko, Dotykový model, Solidní výsledek, Samsun, Rozumná volba, Atlet, Smartphone, Galaxy x, Zbývající energie,