Samsung Galaxy Xcover 2: podroben živlům [crashtest]

Vzali jsme odolný Samsung Galaxy Xcover 2 na Island, kde odolával místním živlům. Podívejte se, jak dopadl.

Samsung Galaxy Xcover 2 je v pořadí již druhým odolným chytrým telefonem s Androidem od Samsungu. V naší recenzi jsme odolné funkce příliš netestovali, takže jsme to chtěli napravit. Telefon se stal mým společníkem po cestách na Islandu, takže zažil spoustu nešetrného zacházení.

Klepněte pro větší obrázek
Prvním testem Galaxy Xcover 2 bylo odolání sopečnému štěrku z polí před sopkou Hekla

Prvním úkolem bylo zdolání sopečného štěrku na poli pod islandskou sopkou Hekla. Kamínková lázeň a pády na kamenitý povrch s sebou přinesly jeden škrábanec na displeji a několik vrypů do plastového krytu. První zkouška voděodolnosti nedopadla úplně dobře. Zařízení jsem potopil do horké termální vody, kde jsem měl i sám problém chvíli udržet ruku. Předchozí ponory do studené vody byly bez problému, teplá voda se ale v konečném důsledku dostala do bateriového prostoru, resp. zbytková vlhkost, která se objevila jako kapička na baterii. Telefon jsem proto akumulátoru zbavil a nechal po 12 hodin při běžné teplotě, aby útroby dokonale vyschly.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Koupání v termální vodě telefon odnesl vlhkostí v bateriovém prostoru, bez baterie zůstal při běžné teplotě po 12 hodin

Zařízení mělo po prvním naběhnutí problém s reproduktorem, který nepřehrával zvuky. Po restartu zařízení však telefon naběhl bez problémů a reproduktor začal opět fungovat. V dalším testu se Xcoveru 2 postavila sněhová stěna v kráteru sopky. Škrábání ve sněhu zařízení přestálo bez úhony. Kousek od sněhové stěny vyvěralo bahno, ve kterém jsem telefon „obalil“. Po umytí ve studené vodě z ledovce zařízení při běžném ovládání fungovalo naprosto normálně a dalo se z něj bez problémů zavolat.

Když nebylo po ruce kladivo, použil jsem na zatloukání kolíků od stanu zadní stranu Galaxy Xcover 2. Poměrně hodně to odnesl zadní kryt a znatelně se prohla i baterie, na funkčnost telefonu to však žádný vliv nemělo. Poté na řadu přišlo přejetí vozidlem Hyundai Tucson, které svým levým předním kolem dvakrát přejelo telefon na kamenitém povrchu zarostlém trávou. Následující den se displej smartphonu využil jako záložní krájecí prkénko, ostrý nůž na displeji žádné viditelné stopy nezanechal.

Před závěrečným přejetím autem na asfaltu jsem telefon vzal do termálního koupaliště se slanou vodou, kde jsem jej několikrát potopil do hloubky 1 metr a používal jej pro focení. Při kontaktu vody s displejem přestal dotykový panel reagovat, takže jsem pro focení musel využít hardwarové tlačítko spouště. Smartphone se mnou strávil i 6 minut v parní sauně, kde se teplota pohybovala okolo 58 stupňů Celsia. Předčil dokonce i některé spolusedící, kteří saunu opustili ještě před uplynutím šesti minut. Závěrečné přejetí displeje telefon také zvládl a při odletu z Islandu fungoval bez sebemenších problémů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek 
„Behind the scenes“ v rámci crash testu Samsungu Galaxy Xcover 2

První problémy se objevily po příjezdu domů, kdy se telefon přestal nabíjet a na střídačku spouštěl a vypínal hudební přehrávač, fotoaparát a dokovací režim sám od sebe. Po odklopení záslepky microUSB konektoru jsem zjistil, že se dovnitř zřejmě dostala slaná voda díky které zoxidoval telefon a zřejmě i další části uvnitř. Po řadě pádů nešla i díky usazeným nečistotám záslepka konektoru plně ucpat prostor, který by měla chránit a voda se tudy dostala i do bateriového prostoru, ze které jsem „vylil“ několik kapek vody. Ponaučení je tedy zřejmé, pokud se váš Galaxy Xcover 2 dostanete do bláta nebo jiných nečistot, po zaschnutí záslepky konektorů důkladně očištěte, protože do budoucna nemusejí stoprocentně chránit před vniknutím kapalin.

Klepněte pro větší obrázek 
Po návratu z Islandu Windows nedokáže rozpoznat připojený Galaxy Xcover 2.

A jaký je současný stav testovaného smartphonu? I přesto, že byl vnitřek telefonu 2x pod vodou, zařízení má stále funkční příjem signálu, umí volat (funguje mikrofon i reproduktor), umí se připojit k mobilnímu internetu a plnohodnotně běží fotoaparát i hudební přehrávač, i když se občas samy od sebe spouštějí. Díky zoxidovanému microUSB konektoru již telefon není rozpoznáván při připojení k počítači a občas navíc nevhodně detekuje, že je zapojen do dokovací stanice. Nabíjení, alespoň prozatím, funguje bez větších problémů.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Diskuze (28) Další článek: Whatsapp pro iOS je nyní ke stažení zdarma

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Xcover, Samsung Galaxy Xcover 2, Xcover, Útroby, Koupání, CRA, Sam, Prkénko, Crashtest, Samsun, Asfalt, Stěna, GAL, Galaxy x, Slaná voda, Škrábání, Crash, Dotykový panel, První úkol,