Samsung Galaxy W: čerstvý vítr [recenze]

Samsung Galaxy W má zaplnit pozice, které opouští původní Galaxy S. Pokročilé funkce, pohledný design a k tomu agresivní cenová politika.
Kapitoly článku

Samsung prorazil modelem Galaxy S, na který později navázal Galaxy S II. Spoustu uživatelů ale odrazovala poměrně vysoká cena, byť za velmi dobře vybavený přístroj. Galaxy W se tak stal jakýmsi prostředníkem mezi oběma modely, který má v budoucnu nahradit již doprodávající se Galaxy S. Funkční nabídka je pestrá, hardware je více než přijatelný a k tomu všemu má telefon zajímavou cenu. Budou prodeje Galaxy W trhat rekordy nebo zapadne mezi obdobně vypadající, černé Androidy od Samsungu?

Plusy:

  • 1,4GHz procesor, 512 MB RAM
  • netradiční design, zadní pogumovaný kryt
  • 5Mpix fotoaparát s autofocusem a LED diodou
  • Android 2.3.5 s nadstavbou TouchWiz 4.0
  • rychlá odezva systému
  • bezchybné psaní na softwarové klávesnici
  • slušná cenovka

Mínusy:

  • otisky prstů na čelní ploše
  • pro někoho možná až moc „plastový“ vzhled
  • aplikace AllShare stále není plně funkční
  • růžové zabarvení fotek
  • pouze pecková sluchátka v základním balení

Samsung i8150 Galaxy W
Klepněte pro větší obrázekHlavní součástí Samsungu Galaxy W je 1,4GHz procesor, který umožňuje fotoaparátu natáčet video v rozlišení 1 280 × 720. Fotoaparát dělá také 5MPx snímky, které lze uložit do 4GB vnitřní paměti nebo na kartu microSDHC. Telefon stahuje data až rychlostí 14,4 Mb/s přes HSDPA.rozměry a hmotnost: 116 × 60 × 11,5 mm, 110 g
displej: 3,7'', TFT LCD, 480 × 800, kapacitní
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (dvě pásma), GPRS (86|86 kb/s), EDGE (237|237 kb/s), HSPA (14,4|5,8 Mb/s)
konektivita: USB, Wi-Fi, Bluetooth, 3,5mm jack
paměť: 4 000 MB, 512 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 350 mAh, procesor: Scorpion 1 400 MHz
hardware: GPS, digitální kompas, akcelerometr
operační systém: Android 2.3 (Gingerbread)
fotoaparát: 5Mpx (2 592 × 1 944), video (1 280 × 720), autofocus, diodový blesk
77%
hardware
N/A*
software
katalogpreview
cena: 7 100 Kč

S jiným jej nespletete

Samsung Galaxy W je zaoblený smartphone o rozměrech 116 x 60 x 11,5 mm s hmotností 110 gramů. Přestože se novinka neúčastní bitvy soutěže „tloušťka pod deset“, drží se v dlani velmi pohodlně. Čelní plocha znalce korejských Androidů ničím nepřekvapí, o ovládání se stará hardwarová klávesa Home doplněná o senzorová tlačítka zpětnou a menu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

U těchto kláves jde nastavit dobu, po které mají být podsvětleny, buď v řádech sekund od poslední interakce s telefonem nebo vždy při odemčeném telefonu. Reakce kláves je blesková, trochu mi však schází vibrační odezva, která v telefonu bohužel nastavit nelze. Hlavní část čelní plochy zabírá 3,7" displej s rozlišením 480 x 800 obrazových bodů. Úhlopříčku považuji za ideální, byť dlouhodobě používám smartphone se 4" displejem. Zmenšená úhlopříčka až tolik patrná není a navíc si zařízení může dovolit trochu ubrat ze svých rozměrů.

Displej výrobce označuje jako TFT LCD, ale troufám si tvrdit, že to obyčejné LCD nebude. Kvalitou bych jej řadil někam blíže úrovni Super Clear LCD panelů. Při bočních pohledech dochází jen k mírné deformaci barev, v displeji se odrážejí okolní objekty jen v malé míře. Co se týče odezvy displeje a přesnosti vyhodnocování, nebyl zde žádný problém.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nad displejem je umístěna kamerka pro videohovory a také čidlo přiblížení. Bohužel, senzor intenzity okolního osvětlení chybí, takže si musíte spolehnout na manuální nastavení jasu displeje. Boky přístroje jsou již tradičně poměrně strohé, na levém je umístěna dvouklávesa regulace hlasitosti, na pravém zapínací tlačítko, které slouží též k zamykání a odemykání celého telefonu. Pochválit musím zpracování zadního krytu, který je pogumovaný se zdrsněnou texturou, což má dva praktické významy. Při zpocených dlaních telefon nemá tendenci vyklouzávat a také se na této ploše neobjevují otisky prstů, což však samozřejmě neplatí o čelní ploše. Hadřík bude doporučeným příslušenstvím, přesto v základním balení chybí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na zádech přístroje najdeme hlavní reproduktor a také 5Mpix snímač s přisvětlovací LED diodou. Jak fotoaparát obstál, si ukážeme v další kapitole recenze.

Horní hrana přístroje je zkosená, takže si za ni můžete při ovládání zapřít ukazováček. Mimo toho ještě nabízí dva podstatné hardwarové prvky a to zdířku pro 3,5mm konektor jack a posuvnou krytku, za kterou se ukrývá microUSB konektor sloužící k nabíjení a datovým přenosům. Spodní hrana má zářez sloužící k otevření zadního krytu, ten jinak na svém místě drží díky deseti plastovým zámečkům velmi dobře.

Pod krytem najdeme 1500mAh akumulátor a sloty pro SIM a microSDHC karty. Co se týče výdrže, telefon při běžném používání, tedy cca 30-40 minut volání, několikahodinovém brouzdání na webu přes 3G, několika SMS zpráv a průběžného čtení a odpovídání na e-maily, vydržel v průměru dva a půl dne. Při maximálním nasazení však není problém vybít telefon za jediný den, největším žroutem energie je navigování a přehrávání videa. Konstrukční zpracování je tradičně na velmi dobré úrovni, vše lícuje a nikde nedochází k hlučnému tření plastových ploch.

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy W, Samsung Omnia 7, Integrovaný čip, Rychlá odezva, Plastový vzhled, Ladění USB, Přeřek, Vypnutí wi-fi, Netradiční design, Rychlé procházení, Placený titul, Nejlepší hardware, Čerstvý vítr, Samsun, GAL, Slušná cenovka, Klasické zobrazení,