Samsung Galaxy Trend: návrat ke kořenům [recenze]

Základní funkce a příznivá cena mohou být aspiranty na vysokou prodejnost, s velkým výkonem ale nepočítejte.

Samsung Galaxy Trend je zřejmě podle výrobce tak nezajímavým zařízením, že nestálo za to jej ani oficiálně představit. Samsung jej prostě a jednoduše začal prodávat. Samotné zařízení rozhodně nebude lámat výkonnostní rekordy v benchmarcích, hardwarově totiž supluje lehce vylepšený model Galaxy S, po kterém je zřejmě stále určitá poptávka. Čtyřpalcový displej a 1GHz procesor jsou hlavními lákadly, cena těsně pod čtyři tisíce jej velmi rychle na oficiálním e-shopu Samsungu katapultovala rovnou na špičku prodejnosti. Co je vlastně na Galaxy Trend tak zajímavé?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Galaxy Trend v bílé a černé barvě. Do redakce nám dorazila bílá verze

Klíčové vlastnosti:

  • Android 4.0.4 s grafickou nadstavbou TouchWiz
  • jednojádrový 1GHz procesor
  • čtyřpalcový TFT displej s WVGA rozlišením
  • matný zadní kryt bez otisků prstů a elegantní stříbrná lišta po bocích
  • 5Mpix fotoaparát s autofokusem a LED přisvětlením 
  • 645 MB adresovatelné paměti RAM

Hlavní nedostatky:

  • horší citlivost na příjem Wi-Fi
  • občasné zpomalení hlavní nabídky
  • klávesnice a senzorická tlačítka bez vibrační odezvy
  • natáčení pouze VGA videa
  • na displej je třeba více tlačit
  • chybí notifikační dioda
  • občasné výpadky při vytáčení

Samsung Galaxy Trend
S7560
rozměry a hmotnost: 122 × 63 × 10,6 mm, 118 g
displej: 4,0", kapacitní TFT LCD, 480 × 800, 233 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi none, Bluetooth null, GPS
paměť: 4 GB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 500 mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: Google Android 4 (Ice Cream Sandwich)
fotoaparát: 5MPx, video, autofocus, blesk
24 %
vybavenost
cena: už se neprodává

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Samsung Galaxy Trend je smartphonem nižší střední třídy o rozměrech 122 × 63 × 10,6 mm a hmotností 118 gramů. Po stránce designu můžeme čekat obvyklé designové křivky z dílny jihokorejského výrobce. Čelní strana je zaoblená, boky obíhá plastový proužek imitující matný kov, zbývající kryty jsou vyrobeny z plastu. Do redakce se nám dostala poměrně fádní bílá verze, alternativně je na výběr i, podle nás více reprezentačně laděná, černá barevná varianta. Celá čelní plocha je pokryta lesklým sklíčkem, na kterém ulpívají otisky prstů, čas od času tedy bude třeba ji přeleštit hadříkem k brýlím nebo kusem oděvu, Samsung k zařízení žádné čistící náčiní nepřidává.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Trend nezapře designový jazyk Samsungu, zaoblený tvar se stříbrnou lištou po bocích jsme dříve již několikrát viděli. Testovaný model se asi nejvíce podobá Samsungu Galaxy S Duos

Displej má úhlopříčku 4", což nás s rozlišením WVGA vrací do dob Samsungu Galaxy S. V případě testovaného modelu se však jedná o TFT LCD panel, který i přesto nabídne velmi dobré pozorovací úhly. Kvalita barev je také plně dostačující, oproti AMOLED panelům nepoznáte rozdíl, dokud nedojde k přímému porovnávání. Oproti dřívějším zvyklostem je třeba na displej více tlačit, aby byl dotek zaregistrován. Není to nic významného, ale drobný rozdíl zde skutečně existuje. Jas displeje je nutno nastavovat manuálně, i při maximálním jase na sluníčku moc neuvidíte a budete si jej instinktivně stínit dlaní.

Pod displejem jsou umístěny hlavní hardwarové ovládací prvky. Středová klávesa po stisknutí zobrazuje domovskou obrazovku, podržením aktivujete seznam posledních spuštěných aplikací. Po stranách jsou umístěny senzorické klávesy, které bohužel postrádají vibrační odezvu, takže nemáte ponětí o tom, že jste je stiskli. Zvláště nám to vadí u zpětné šipky, občas se stává, že se strefíte mimo, protože standardně se dotykové prvky podsvětlují až poté, co se jich dotknete. Můžete tomu však napomoci aktivací neustálého podsvětlení tlačítek, je-li displej odemknutý. Podržením kontextového tlačítka se dostanete do menu integrovaného hledání, vyhledávání probíhá na webu (podle historie vyhledávání vašeho Gmail účtu), mezi aplikacemi, knihami, e-maily a kontakty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při detailních pohledech si můžete všimnout ozdobné mřížky reproduktoru, čidel a kamerky pro videohovory, na boku jsou umístěny regulátory hlasitosti. Hardwarové středové klávese sekundují dvě senzorická tlačítka, která mohou být podsvětlena, jak jim nastavíte, např. až poté, co byly stisknuty

Nad displejem je umístěna kamerka pro videohovory a čidlo pro přiblížení k displeji. Nad logem výrobce nemůže chybět ani mřížka reproduktoru. Regulátory hlasitosti na levém boku slouží k úpravě zvuků při hovoru nebo v systému. Zvuky lze zvláště upravovat pro vyzvánění, média a oznámení. Boční klávesy lze dále využít např. při softwarovém zoomování v režimu focení. O něco výše je pak umístěn prostor k provléknutí poutka. Opačný bok je doménou zamykací klávesy, která při svém delším podržení aktivuje menu, ze kterého je možno např. zapnout režim letadlo, vypnout mobilní data, nastavit jeden ze tří profilů (zvuk, vibrování, bez zvuku) nebo zařízení vypnout či restartovat. Za záslepkou se skrývá slot pro microSD karty. Zařízení si poradí i s 64GB výměnnými médii, vytažení karty je ale problém, protože zůstane napůl ještě zasunutá a vy si musíte pomoci pinzetou.

MicroUSB na spodní hraně poslouží k nabíjení a datovým přenosům, zkosení spodní hrany je jemné, takže nedochází k vypadávání zasunutého konektoru ani při zapojené autonabíječce při cestě na dálnici. Do 3,5mm jacku na horní hraně můžete zapojit jakákoliv sluchátka, s dodávanými ale v základním balení nepočítejte. Sluchátkový konektor na horní hraně je nekrytý, takže při častém nošení zařízení v kase můžete čekat, že se bude pomalu zanášet prachem a nečistotami. Jistě nebude od věci jej čas od času profouknout. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled na zadní stranu potěší zejména matným krytem, na kterém nejdou tolik vidět otisky prstů. Spolehnout se pak můžete na čočku 5Mpix fotoaparátu, která má však vystouplý okraj, takže ji při běžném pokládání na rovné plochy nepodřete

Zadní kryt je matný a musíme ocenit, že na něm neulpívají nevzhledné otisky prstů. Výtku ale máme obzvláště k bílé barevné verzi, na zádech totiž jdou vidět nečistoty a šmouhy, mikročástice se na kryt umí nalepit a pozor si dejte i na dotyk telefonu a čerstvě popsaného sešitu pomalu schnoucí propiskou. Samotný materiál je jinak naomak příjemný, Galaxy Trend v ruce drží jako přibitý a neklouže. Na zádi najdeme 5Mpix fotoaparát s automatickým zaostřováním, který pořizuje snímky a videa s přísvitem. Reproduktor na zádi oznamuje příchozí volání a zprávy, je však velmi hlasitý, takže i na minimální nastavení (níže už jde aktivovat jen vibrační režim) jde velmi dobře slyšet a není nijak výrazně utlumen. Maximální hlasitost reproduktoru je skutečně velmi vysoká, v hlučném prostředí nebudete mít problém telefon zaslechnout.

Zadní skořápka drží na svém místě pevně díky plastovým zobáčkům, pod kapotou pak poměrně velký prostor zabírá 1500mAh baterie. Tuto kapacitu jsme před dvěma až třemi lety vídali u high-endů, dnes se již přesouvá do nižších tříd. S neomezeným tarifem jsme se dle míry volání dostaly mezi 3 - 4 dny výdrže na jedno nabití. Telefon začne oznamovat vybitou baterii při 15%, ale to zaručuje ještě poměrně bezpečnou kapacitu, při poloviční hodnotě již pomalu začněte hledat nabíječku nebo USB kabel. Přes něj nabijete čtyři pětiny baterie za zhruba dvě a půl hodiny.

Smartphone se drží v jedné ruce poměrně dobře, v režimu na šířku displeje jej budete používat v obou dlaních zejména při focení, hraní her nebo psaní zpráv. Prsty však dosáhnete poměrně dobře do všech koutů displeje. Můžete se i stát, že jej budete potřebovat držet na šířku i v jedné ruce, poměrně bezpečně jej lze zapřít mezi ukazovák a mezi prsteníček. Palcem pak můžete ovládat dění na displeji. Díky poměrně standardním rozměrům zařízení nebudete mít ani problém se sháněním pouzder.

Témata článku: Samsung, , , , , HTC Desire, HTC Desire Z, Huawei Ascend G300, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Beam, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Duos, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy Trend, Samsung Galaxy Trend Lite, Samsung Galaxy Trend Plus, Zvukový efekt, Prediktivní psaní, Kořen, GAL, Vybraný den, Pohotovostní displej,