Samsung Galaxy Tab S 8.4: ideální kompromis? [recenze]

Po desetipalcovém high-endu Galaxy Tab S 10.5 zde máme jeho osmipalcové dvojčce, které veškeré funkce zabalilo do menších rozměrů.

Fotky, hudba, video

Hudební přehrávač je stejný jako u smartphonů řady Galaxy, jediným rozdílem je to, že se na displej vejde delší seznam skladeb, resp. alb či interpretů. Ve spodní části se nacházejí hlavní ovládací prvky přehrávání, které se v případě minimalizace přehrávače přesunují do horní výsuvné lišty či ve formě miniwidgetu na zamykací obrazovku. Pokud hudbu posloucháte ve sluchátkách, zobrazí se v liště řádek s doporučenými zástupci, které můžete upravit dle svého uvážení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač má na zobrazení skladeb spoustu místa, k dispozici je ekvalizér i přehrávání podle nálady. Přehrávání lze ovládat z lockscreenu i z horní lišty

Hudba je filtrována podle řady kategorií, muziku můžete přehrávat i podle kombinace základních čtyř nálad výběrem požadovaných čtverců. Zvukový výstup jsme testovali na základních špuntových sluchátkách Samsungu a byli jsme spokojeni s jeho kvalitou i maximální hlasitostí. Stereoreproduktory naproti tomu hrají plechově, hluboké basy a čisté výšky od nich rozhodně nečekejte. Zvuk si můžete dále upravit na integrovaném ekvalizéru, buď podle představených voleb nebo tak, jak si jej sami vytvoříte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Náhledy videí se ve videopřehrávači animují. U videa se automaticky spouští režim Kino AMOLED, můžete si nastavit i ekvalizér nebo video přesměrovat do rámečku, který překrývá ostatní obsah

Videopřehrávač si opět vypůjčil většinu funkcí z identického přehrávače u smarpthonů řady Galaxy. Nově se však při spuštění videí automaticky zapíná režim displeje Kino AMOLED, takže barvy jsou oproti normálu sytější. Video můžete být přehráváno v samostatném rámečku překrývajícím veškerý zobrazený obsah, při sledování můžete nastavit titulky nebo upravit ekvalizér. Mezi podporované formáty patří *.mp4, *.avi a *.mkv.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Poslední verze WatchOn na tabletu zatím nepracuje úplně podle představ, nejde nastavit PSČ, od kterého se odvíjí seznam dostupných poskytovatelů služeb

S infraportem na pravém boku spolupracuje aplikace WatchOn, přes kterou můžete ovládat přehrávání vaši domácí televize. Nejste omezeni jen na Samsung, ale na různé výrobce, i když se zde nenachází zdaleka všechny aktuálně prodávané modely. S nejnovější verzí aplikace šla ovládat TV i set-top box, ovšem nešel nastavit EPG, protože jsme z nabídky nedokázali vybrat poskytovatele vysílání. Ten je vázán na zadání správného PSČ, ovšem aplikace si dosazuje svůj vlastní a nijak jej nejde změnit. V aplikaci ale plně funguje dálkové ovládání i zrcadlení obrazu na displeji tabletu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotografie, prohlížení snímků a její úprava. Editor je nedílnou součástí aplikace Studio

Fotografie si prohlédnete v integrované fotogalerii, snímky můžete řadit podle času pořízení nebo alb, ze kterých pochází, či do kterých jsou ukládána. V rámci složky můžete rovnou spustit slideshow, fotografie ořezat, vytisknout nebo upravit ve Studiu. V této aplikaci lze z fotek vytvářet koláže, upravovat videa a fotografie. Editor umí aplikovat efekty, nálepky, zvládne upravit barvy a ořezat snímky.

Kvalitní nahrávání zvuků, fotky lepší průměr

Fotografická aplikace má spouště umístěny na pravém boku, alternativně můžete k focení použít i jednu z kláves regulace hlasitosti. Nastavení je přístupné z pravého sloupce, nejpoužívanější trojici z nastavení si můžete vynést na boční lištu rychlých zástupců. Maximální rozlišení fotogriafií je 3 264 × 2 448 pix v poměru stran 4:3, maximální rozlišení videa je Full HD. Při focení i natáčení videa je možné využít LED přisvětlení, to je však efektivní jen na vzdálenost zhruba do dvou metrů, i kontinuální autofocus. Úspěšně zaostření je signalizováno zeleným kruhem, ostřit samozřejmě můžete i manuálně dotykem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotografická aplikace, stabilizace obrazu je k dispozici pouze pro focení. Dostupné a stažitelné režimy z Galaxy Apps

Při focení můžete mít aktivní stabilizaci obrazu (u videa není k dispozici), upravit expozici, vyvážení bílé či vybrat některých z dostupných fotografických režimů. Těch je celkem pět, součástí režimů je i Panoráma či HDR, další dva si můžete stáhnout z aplikačního portálu Galaxy Apps. Na sluníčku budete pořizovat kvalitní fotografie a zřejmě i pozornost kolemjdoucích, protože s tabletem potajnu jen tak fotit nelze. Abyste úplně eliminovali zvuk spouště, musíte si natavit tichý režim. Ve stínu a šeru se již na snímky vkrádá neostrost, zobrazují se jiné odstíny barev a přibývá šum. To samé platí i pro video, u něj však musíme ocenit poměrně kvalitní nahrávání zvukové složky.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na sluníčku jsou snímky víceméně povedené, barvy rámcově odpovídají skutečnosti
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při zatažené obloze kvalita snímků klesá
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
4× digitální zoom a focení detailů. Dvojsnímek zachycuje scénu s přisvětlením a bez něj

Ukázková videa:

 

Ideální kompromis?

Samsung Galaxy Tab S 8.4 je špičkou v portfoliu Samsungu, svými kompaktnějšími rozměry a univerzálností se nám zamlouvá více, než desetipalcový Galaxy Tab S 10.5. Pokud máte odvahu, můžete tablet používat i místo stávajícího smartphonu, u testovacího předfinálního kusu jsme si ale všimli, že ne vždy úplně rychle reagujícího prostředí. Několikrát se tablet bez zjevné příčiny zaseknul, aby za 2 vteřiny vykonal všechny úkony najednou. Prostředí TouchWiz a jeho rychlost zůstává i přes navýšení RAM stále při starém, pokud jste si na TouchWiz nenavykli u smartphonů, pravděpodobně si nezvyknete ani u tabletu. Je také škoda, že spousta obsahu je u nás nepoužitelná, např. Kartám Obsahu chybí podpora českých zdrojů, hlasový průvodce S Voice se pak stále nenaučil česky.

Pokud však přemýšlíte nad tabletem pro konzumaci multimédií a zároveň chcete zachovat určitou míru přenositelnost, mohl by být testovaný tablet vhodným kandidátem. Nespornou výhodou je jemný a na sluníčku dobře čitelný Super AMOLED displej, misky vah ale zpět vyvažuje poptávaná cena 14 tisíc Kč. Pokud ale slevíte ze SIM, volání a mobilních datových přenosů, zůstanou vám v peněžence tři tisíce navíc.

Plusy:

  • QHD Super AMOLED displeje se skvělou jemností a čitelnost i na přímém slunci
  • na 8,4" displej kompaktní rozměry a malá tloušťka, tablet se dobře drží v ruce
  • snímač otisků prstů, víceuživatelská podpora a soukromý reižm
  • pokud uděláte kompromisy, může tablet nahradit i váš stávající smartphone 
  • podpora USB Host, k tabletu připojíte klávesnici, myš i Flash disk
  • možné dokoupení redukce na ethernetovou přípojku
  • na rozměrné klávesnici s vibrační odezvou budete psát bez překlepů
  • slušná kvalita zvuku u natáčených Full HD videí

Mínusy:

  • místy zpomalené reakce prostředí
  • TouchWiz si po najetí ukousne zhruba polovinu adresovatelné RAM
  • menší výdrž na baterii, zdlouhavé nabíjení
  • Karty Obsahu nedisponují lokalizovaným obsahem
  • u testovacího kusu povrzávaly spodní rohy
  • při hraní na šířku utlumíte dlaní boční stereorepoduktory
  • poněkud vyšší cena 
  • chybí informační LED dioda
]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy Note Pro 12.2, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 32GB LTE, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 64GB LTE, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab Pro 10.1, Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 32GB LTE, Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab Pro 12.2, Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 32GB LTE,