Samsung Galaxy Tab S 10.5: top díky displeji [recenze]

Otestovali jsme high-end tablet Samsungu se Super AMOLED displejem. Bez něj by novinka zapadla, s ním naopak exceluje.
Kapitoly článku

První tablet Samsungu se Super AMOLED displejem se datuje do roku 2012, jednalo se o model Galaxy Tab 7.7 (recenze zde), který se od té doby nedočkal žádného přímého nástupce. Před dvěma lety byly velkoformátové Super AMOLED displeje v tabletech ještě v plenkách, nyní však vidíme velký skok kupředu. Nejvýše postavená řada tabletů Samsungu, zastoupená dvěma modely, byla představena v polovině června, do prodeje se dostala v polovině července. V dnešní recenzi se podíváme na LTE verzi většího z obou modelů, na Galaxy Tab S 10.5.

Samsung Galaxy Tab S 10.5 16GB LTE
rozměry a hmotnost: 247 × 177 × 6,6 mm, 467 g
displej: 10,5", kapacitní Super AMOLED, 2 560 × 1 600, 288 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 7 900 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 801 (4× Krait 400, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
36 %
vybavenost
cena: už se neprodává

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Galaxy Tab S 10.5

Napsali jsme:

 

V prvních minutách testování...

Naše první dojmy jsme vám poodhalili v samostatném článku. Pravdou však zůstává, že nás v prvních chvílích nejvíce zaujaly kompaktní rozměry, dobré dílenské zpracování a skvělý QHD displej. Ten má na první pohled velmi výrazné barevné podání a vysoké rozpětí jasu, na sluníčku automatika nastaví zvýšený jas, takže na displeji vše pohodlně přečtete.

Tablet se drží době v ruce, díky perforovanému zadnímu krytu a použitých materiálech neprokluzuje ani při zpocených dlaních. Testujeme bronzovou barevnou variantu, která do portfolia černých a bílých zařízení přináší určitý svěží nádech. Systémově máme před sebou Android KitKat s grafickou nadstavbou TouchWiz a „telefonní" ovladače pod displejem. Systém reaguje svižně, ovšem grafická nadstavba zabírá v RAM zhruba dvě třetiny z 3GB, což poukazuje na to, že se TouchWiz model od modelu nafukuje. Pojďte se s námi podívat, jak celkově dopadl v testu prémiový tablet Galaxy Tab S 10.5. Zaujal nebo propadl?

Velký ale kompaktní

Samsung Galaxy Tab S 10.5 je tablet o rozměrech 247 × 177 × 6,6 mm a jedná se o vůbec nejtenčí tablet v portfoliu Samsungu. Co se týká zpracování, na čelní straně se jedná o lesklý plast krytý ochranným sklíčkem, na kterém ulpívají otisky prstů a nečistoty. Boky jsou lemovány metalickým proužkem z broušeného kovu, jeho vykrojení po stranách tablet ještě opticky zužuje. Zadní strana je vyrobena z perforovaného plastu, který má naomak imitovat kůži. Díky vroubkování tablet při zpoceních dlaních neklouže a dobře se drží v obou dlaních. Když tablet poprvé vezmete do ruky, zarazí vás jeho hmotnost 467 gramů, tabletu byste určitě dle rozměrů tipovali více. Má to výhodu v tom, že ani při delším hraní se tablet nepronese.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy Tab S 10.5 focený na sluníčku, čitelnost displeje je díky upravené automatice velmi dobrá

Zřejmě největším lákadlem testované novinky je použitý displej, Samsung do tabletu integroval 10,5" QHD (2 560 × 1600 pix) Super AMOLED panel poslední generace s plnohodnotnou RGB maticí. Displej má velmi dobrou jemnost, skvělé pozorovací úhly i absolutní černou, která se v případě AMOLEDu rovná vypnutému pixelu. K displeji Samsung přidal i různé režimy zobrazování barev. Nejčastěji jsme používali adaptivní režim, který barvy přizpůsoboval obsahu. V případě tmavých videí a filmů je automaticky spuštěn režim Kino AMOLED, který nabídne velmi syté barvy a vyšší kontrast. Při procházení fotek je nejpřirozenější režim Fotografie AMOLED s reálnými barvami. Pokud by pro vás byl systém moc probarvený, základní režim přes modré uživatelské rozhraní přetáhne jakýsi šedý filtr.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémový microUSB, regulátory hlasitosti a zamykací tlačítko jsou umístěny na pravém boku. Pod displejem najdeme základní ovladače známé ze smartphonů Samsungu

Díky true Adobe RGB dokáže displej zobrazit větší spektrum barevných odstínů, než u běžných LCD panelů. Zejména v letních měsících pak oceňujeme vylepšený automatický režim. V interiérech se automatika chová tak, jak jste zvyklí ze smartphonu, v šeru jas snižuje, aby displej neoslňoval, na světle se zase přiklání k vyšším hodnotám. Je třeba dodat, že jas se pohybuje ve stejných mezích, které můžete v horní výsuvné liště nastavit i manuálně. Jakmile však vyrazíte ven na sluníčko, displej aktivuje boost mód, který dočasně nastaví jas displeje na jinak nedostupné maximum, na 546 nitů. Při tomto osvětlení sice trochu trpí reálné zobrazení barev, jejichž spektrum se trochu posune, ale ani na přímém slunci nemáte problém přečíst většinu obsahu na displeji.

Ovladače a konektory na zádi

Pod displejem je umístěna trojice ovladačů známých ze smartphonů. Konkrétně se jedná o domovské tlačítko s jistým stiskem a tichým zdvihem, které doplňují senzorické ovladače po stranách. Levé spouští nabídku posledních spuštěných aplikací, pravé zase vrací u úroveň zpět. Senzory mají vibrační odezvu i osvětlení, takže vždy víte o jejich stisknutí. Nad displejem je mimo loga výrobce přítomna kamerka pro videohovory a čidlo regulace jasu. Pro informační LED diodu se místo nenašlo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na sluníčku se bronzová barva na zádi mění na šedou. V perforovaném zadním krytu najdeme, nejen 8Mpix fotoaparát, ale také i konektory pro připojení nových krytů Book Cover

Spodní hraně netradičně schází microUSB konektor, který se přesunul na pravý bok, zejména kvůli kompatibilitě se starším příslušenstvím, které počítá s tabletem orientovaným na výšku. Bohužel se nejedná o široký microUSB (USB 3.0), takže počítejte s delším nabíjecím časem. Integrovaný 7900mAh akumulátor potřebuje k plnému dobití i více, než čtyři hodiny. Při přehrávání 720p videí na plný jas a maximální hlasitost tablet vydržel 4 a půl hodiny. Vedle nechráněného microUSB se nacházejí sloty pro microSD (až 64 GB) a pro microSIM. Ta slouží k mobilní datovým přenosům (včetně LTE) i pro volání v rámci hlasitého odposlechu nebo přes Bluetooth sluchátko. Na bocích jsou dále umístěny stereoreproduktory, které zahrají dostatečně hlasitě, kvalitní basovou složku od nich ale nečekejte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily - microUSB, sloty pro microSIM a microSD a konektor pro připojení Book Coveru

Horní hrana je osazena zamykacím tlačítkem, regulátory hlasitosti a infraportem, který ve spolupráci s aplikaci Smart Remote poslouží k dálkovému ovládání TV. Na zadní straně najdeme mimo 8Mpix fotoaparátu s přisvětlovací diodou ještě dvojici zdířek, do kterých se zacvakávají nové Book covery. Ty jsme již měli možnost otestovat v rámci představení Tabu S v Praze. Co se týká vzhledu a displeje, ušel Samsung v prémiové řadě tabletů kus cesty. Ani po stránce zpracování nemáme žádné výhrady, ani v násilném krutu se z útrob neozývají žádné pazvuky.

Témata článku: Samsung, , , , , , , Google Nexus 10, Google Nexus 10 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note Pro 12.2, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 32GB LTE, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 64GB LTE, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 7.7, Samsung Galaxy Tab 7.7 32GB 3G, Samsung Galaxy Tab 7.7 64GB 3G, Samsung Galaxy Tab Pro 10.1, Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 32GB LTE, Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 32GB Wi-Fi,