Samsung Galaxy Tab E 9.6: když nepotřebujete nic navíc [recenze]

Testujeme pozapomenutý tablet Samsungu, který se v tichosti dostal na český trh. Co čekat od modelu střední třídy s KitKatem?
Kapitoly článku

Samsung s levnými tablety několik let již pravidelně zásobuje mobilní trh. Až do nedávna byl nejníže postaveným jihokorejským tabletem model Galaxy Tab A 9.7, který přinesl hrubší rozlišení displeje a poměr stran 4:3. S odstupem několika měsíců, a téměř v tichosti, se na trh dostal model Galaxy Tab E 9.6, který se vrací k širokoúhlému displeji, a přináší cenu na hranici pěti tisíc korun. Co si představit od levného tabletu Samsung s operačním systémem KitKat?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie Samsungu Galaxy Tab E 9.6 v černé a bílé barevné variantě

Samsung Galaxy Tab E 9.6
T560
rozměry a hmotnost: 242 × 150 × 8,5 mm, 490 g
displej: 9,6", kapacitní TFT LCD, 800 × 1 280, 157 PPI
sítě: přístroj nepodporuje telefonní sítě
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1,5 GB, baterie: 5 000 mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: Google Android žádná
fotoaparát: 5MPx, video (1 280 × 720), autofocus
16 %
vybavenost
cena: už se neprodává

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

V prvních minutách testování...

Po vybalení z krabice na vás vykoukne poměrně velký a trochu těžký model, u kterého nás zaujala především zadní zdrsněná strana. Díky ní tablet neklouže v rukou ani na rovném povrchu. Trochu nás zarazilo umístění konektorů, které najdete nečekaně na horní hraně.

9,6" displej má rozlišení 1 280 × 720 pix, které se pro účely tabletu zdá dostatečné. U her se nám ale některé textury zdají trochu rozpixelované. Prostředí vzdáleně odkazuje na řadu tabletů Tab Pro (pozor, neplést s Galaxy TabPro S), což by u levného modelu mohlo stačit. Aplikační výbava je základní, vše bude sklouzávat k poměrně nízké ceně. Má ale Tab E 9.6 vlastně co nabídnout?

Větší a těžší

Samsung Galaxy Tab E 9.6 je tablet nižší třídy s rozměry 242 × 150 x 8,5 mm, který váží poněkud hodně, bez deseti gramů rovného půl kila. Samotná hmotnost není jen „papírová“, ale tablet se při dlouhodobějším používání docela pronese. Tloušťka tabletu naopak může vypadat vyšší, v praxi je však ještě v normě, prsty se totiž o zaoblené hrany poměrně dobře zapřete. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Tab E 9.6

U tohoto tabletu nižší třídy byl použit 9,6" TFT LCD displej s poměrem stran 16:9, který má rozlišení 1 280 × 800 pix. Displej má poměrně slušné pozorovací úhly, byť na světle se v něm hodně odrážejí okolní objekty. Na druhou stranu, jeho jemnost je už hraniční, což se podepíše na zubatých či neostrých texturách u graficky bohatých her. Matice displeje je bohužel patrná i při běžném procházení systému, takže na přílišnou obrazovou kvalitu z blízka nespoléhejte. Naopak, pokud budete na tabletu z dálky sledovat filmy, nízké rozlišení vám vadit nebude.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Tab E 9.6 v dlani. Není to žádný drobeček ani střízlík...

Tablet je hardwarově postaven trochu jinak, než jsme byli doposud zvyklí. Konektorová výbava se totiž nachází až na horní hraně. Pokud tablet nabíjíte na stole, budete jej muset otočit displejem naopak. To sice nevadí, protože prostředí se díky akcelerometru umí otočit o 180 stupňů, domovské tlačítko pro rozsvícení displeje se ale pak nachází na horní hraně. Vedle nabíjecího microUSB je umístěn 3,5mm jack, jehož umístění při připojených sluchátkách nijak nevadí.

Pravý bok tabletu je osazen zamykacím tlačítkem a regulátory hlasitosti, na levém najdeme slot pro microSD. Na našich fotografiích ještě uvidíte slot pro microSIM, do ČR se však dováží pouze Wi-Fi verze tohoto modelu.

Zbylé ovladače najdeme pod displejem, domovské tlačítko má po svém stisknutí drobnou prodlevu, senzorické ovladače po stranách nejsou podsvětleny ani nemají vibrační odezvu. Ani základní ovladače od nás tedy nedostanou „pět hvezdiček“, určitě šly vyřešit alespoň trochu lépe.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Trojice ovladačů a konektorová nabídka, která se nachází netradičně na horní hraně

Na druhou stranu jsme spokojeni se zpracováním zadní strany, která je strukutorovaná a tablet ani ve zpocených dlaních neklouže. Součástí zadního nevyměnitelného krytu je i hlavní reproduktor, 5Mpix fotoaparát a nepřístupná 5 000mAh baterie. Co se týká reproduktoru, pokud je tablet položen na rovném povrchu, je jeho výduch jen nepatrně utlumen. A to zejména díky tomu, že je kousek vedle něj umístěn vystouplý fotoaparát, takže telefon na stole neleží „celými zády“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily - strukturovaná záda, sloty pro microSIM a microSD, zamykací tlačítko a regulátory hlasitosti

Poměrně spokojeni jsme byli také s výdrží baterie. Samozřejmě závisí na tom, jakou činnost na tabletu provádíte, výdrž bychom však zařadili lehce nad průměr. Půlhodina hraní spolkne okolo šesti procent baterie, půlhodinový seriál pak zhruba pět až sedm procent. Pokud tablet nepoužíváte, vybííjí se postupem času jen minimálně. Jeho nabití doplna trvá necelé tři hodiny.

K počítači přes MTP

Tablet se k počítači připojuje v režimu MTP jako mobilní zařízení, takže nepočítejte s rychlejšími přenosy Mass Storage. Limitací MTP je to, že může běžet pouze jedna kopírovací úloha najednou, při přenosu velkého množství dat se navíc dost načekáte. Bezdrátová konektivita zahrnuje Wi-Fi, Wi-Fi Direct a Bluetooth. Screen Mirroring, tj. zrcadlení displeje tabletu na televizi od Samsungu, podporováno není. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V rámci konektivity nechybí Wi-Fi, Wi-Fi Direct ani rychlý tisk po instalaci patřičné tiskové služby

Tablet má 8GB interní paměť, ze které jsou necelé 3 GB vyhrazené pro systém. A pokud vezmeme v potaz předinstalovaný obsah, pro uživatele je nakonec k dispozici cca 4GB úložný prostor. Stačí však instalovat 2 větší hry a můžete mít problém s volnou pamětí, protože hry na SD kartu efektivně nepřenesete. Paměťovka tedy poslouží „jen“ jako úložiště pro hudbu, filmy a fotografie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čtyřjádro poodhalil CPU-Z, RAM je na tom, na TouchWiz, velmi dobře, zamrzí ale malá interní paměť, u které vás bude často trápit tato hláška...

Výkon tabletu je průměrný, ale na většinu vašich spouštěných her a aplikací zřejmě postačí. A ty graficky náročnější, se kterými by mohl tablet mít problém, do něj nedostanete z kapacitních důvodů. Onu průměrnost dosvědčují i výsledky benchmarků:

Benchmark Skóre
Antutu 19 492
Quadrant 4 291
CFbench 11 245
GFXbench T-Rex, Off 3,7 fps

A čekejte i průměrný hardware. Galaxy Tab E 9.6 je postaven na čtyřjádru o taktu 1,3GHz a grafickém čipu Mali-400MP. Obdobnou výbavu najdete třeba i u smartphonů nižší třídy. Trochu vyčnívá snad jen 1,5GB RAM, v běžném pohotovostním režimu je zabráno zhruba 600 MB, takže pro vaše spouštěné aplikace máte k dispozici slušných 800 - 900 MB RAM. Na TouchWiz velmi slušné rozpětí.

Témata článku: Samsung, , , , , , , Acer Iconia One 7 B1-730, Acer Iconia One B1-750, Acer Iconia One B1-760HD, Acer Iconia One B1-810, Acer Iconia One B3-A30, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab A 10.1, Samsung Galaxy Tab A 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016), Samsung Galaxy Tab A 8.0, Samsung Galaxy Tab A 9.7, Samsung Galaxy Tab A 9.7 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab E 8.0, Samsung Galaxy Tab E 8.0 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab E 9.6, Limita,