Samsung Galaxy Tab E 9.6: když nepotřebujete nic navíc [recenze]

Testujeme pozapomenutý tablet Samsungu, který se v tichosti dostal na český trh. Co čekat od modelu střední třídy s KitKatem?
Kapitoly článku

Nemůže chybět TouchWiz

Samsung Galaxy Tab E 9.6 běží na starším Androidu KitKat, k čemuž se logicky váže i starší grafická nadstavba TouchWiz. Tablet je tedy oproti „čistému“ Androidu dovybaven o některé součásti systému a také o některé předinstalované aplikace od Samsungu. Prvním přídavkem je řada rychlých zástupců v notifikační liště, které využijete např. pro aktivaci konektivity či Ultra úsporného režimu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Domovská plocha a nabídka základních aplikací

Mnohem častěji ale vysunete lištu pro úpravu jasu displeje, protože marně hledáme čidlo pro jeho automatickou regulaci. Na sluníčku je displej při maximálním jasu ještě docela dobře čitelný, na druhou stranu v noci na minimu neoslňuje. Na tabletu tedy můžete pracovat ještě v noci z postele za úplné tmy, aniž byste rušili vedle spící manželku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka, poslední spuštění aplikace a horní lišta

V liště se dále zobrazují notifikace aplikací, které jsou přístupné i ze zamykací obrazovky. Na ní najdete i pětici volitelných zástupců na často používané aplikace. Z domovské pohotovostní obrazovky se dostanete do maticové nabídky s aplikacemi či rovnou do správce souborů. Na plochy můžete vkládat celou řadu widgetů, nejvíce nás z nich zaujala miniaplikace s poznámkou, kam si třeba můžete napsat nákupní seznam, aby byl hned na očích.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Multidisplej může sloužit k přetažení textů a obrázků mezi aplikacemi

Samotné prostředí funguje tak, jak jste zvyklí z jiných Samsungů. Rychlost ovládání je víceméně dostatečná, načekáte se jen při načítání některých systémových aplikací, např. Kontaktů nebo Nastavení. Delším podržením zpětné šipky si zobrazíte nabídku Multidispleje, v níž si můžete na displeji zobrazit dvě aplikace najednou. To se hodí např. při přetahování textů do poznámek nebo obrázků do příloh rozepsaného e-mailu.

Organizace času

Kalendář S Plánovač poměrně dobře využívá přidělený prostor, v měsíčním náhledu vidíte vše potřebné. V tabletu dále nechybí zprvu jednoduchá kalkulačka, která překvapí základními matematickými funkcemi a konstantami. V nabídce aplikací nás potěšila i integrovaná prohlížečka kancelářských dokumentů Hancom Office, která po bezplatném stažení editorů poslouží podobně jako desktopový Office.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kalendář S Plánovač, poznámka umístěná na ploše, prohlížečku Hancom Office můžete dodatečně rozšířit o editační moduly. Mezi aplikacemi dále nechybí kalkulačka, správce souborů, internetové prohlížeč a Google mapy s možným uložením podkladu pro offline režim

O zadávání textů se stará základní klávesnice od Samsungu. V režimu na výšku displeje je dobře ovladatelná oběma dlaněmi, to stejné platí i v režimu na šířku displeje. U tlačítek však postrádáme vibrační odezvu. Psát ale můžete i tahem prstu nebo využít hlasové zadávání.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klávesnice na výšku a na šířku displeje

K prohlížení internetových stránek v záložkách slouží prohlížeč Google Chrome. K navigaci v základu poslouží Google mapy, ovšem abyste navigaci využili i mimo Wi-Fi sítě, je třeba si mapy nejprve stáhnout pro Offline použití. Citlivost na příjem GPS signálu je o něco horší, než jsme zvyklí. Bez použití Wi-Fi sítí byla známa pozice ve volném prostoru až za 2 minuty. 

 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zdroje aplikací - Google Play a Galaxy Apps

 

Zdrojem dalších aplikací jsou již tradičně portály Google Play a Galaxy Apps, kde najdete několik bonusových aplikací, např. dětský režim, použitelný fotoeditor nebo bezplatnou verzi deníku Blesk a Blesku pro ženy. 

Nafotí, natočí a přehraje

5Mpix otoaparát sice disponuje automatickým zaostřováním, přílišnou kvalitu od něj ale nečekejte. Objekty jsou často neostré a rozmazané, spolehnout se nemůžete ani na věrnost barevných odstínů. Někdy se sice podaří pořídit kvalitní fotografie, ale je to spíše nečekaná záležitost, protože na displeji vidíte černý flek na bílém pozadí, ze kterého se nakonec vyklube poměrně slušně probarvená rostlina.

 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotoaparát a dostupné fotorežimy

 

Je tedy zřejmé, že 5Mpix fotoaparát, bude pouze do počtu. Nezachrání to ani podobně kvalitní videa, která jsou natáčena v rozlišení 1 280 × 720 pix, ani 2Mpix kamerka pro selfie.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekUkázkové fotografie pořízené na maximální rozlišení

Videopřehrávač si poradí s formáty *.mp4 i *.mkv, u kterého funguje i zvuková složka. Jindy nepodporovaný zvukový kodek šlape u testovaného tabletu bez problémů. K videím si můžete načíst i externí titulky, přehrávač si poradí i s diakritikou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Videopřehrávač od Samsungu a hudební přehrávač Hudba Play

Hudební přehrávač od Samsungu chybí, využít musíte aplikaci Hudba Play od Googlu. Mezi podporované formáty mimo empétrojek patří i hudební soubory *.flac. Hudební reprodukce ze sluchátek má poměrně vysokou kvalitu, při přehrávání z reproduktoru už tak nadšení nejsme. Zvuk je plechový a bez basů. Ty si naopak ve sluchátkách můžete zvýraznit použitím vhodného ekvalizéru.

Nepotěší ani nezklame

Samsung Galaxy Tab E 9.6 se ukázal jako tablet pro děti či pro nenáročné uživatele. V jeho neprospěch hovoří mimo hrubějšího displeje také malé interní paměť, do které nenainstalujete tolik obsahu najednou. K přesměrování instalací na SD kartu bude třeba root, ovšem tím zase ohrozíte dvouletou záruku.

Samsung Galaxy Tab E 9.6 se na českém trhu prodává v bílé a černé barevné variantě za 4 990 Kč. Největším konkurentem testovaného modelu je desetipalcový Asus ZenPad 100 (Z300C), který navíc nabídne dvojnásobné úložiště, IPS displej a o 512 MB větší RAM. Připlatit si ale budete muset tisícovku. Pokud oželíte 0,5 GB RAM, může být alternativou Acer Iconia One 10, který s 16GB pamětí a Androidem Lollipop vychází cca o pětistovku levněji.

Ovšem i díky levným konkurenčním modelům méně známých značek to Galaxy Tab E 9.6 na českém trhu nebude mít úplně jednoduché.

Plusy:

  • zdrsněný zadní kryt, tablet v ruce neklouže
  • na minimální jas displej v noci neoslňuje
  • Multidisplej - práce s dvěma aplikacemi najednou
  • 5Mpix fotoaparát s automatickým ostřením a fotorežimy
  • dobrá výdrž na jedno nabití
  • kvalitní hudební reprodukce do sluchátek

Minusy:

  • těžší a objemnější zařízení, při delším používání se pronese
  • nízká jemnost displeje, na displeji vidíte jeho matici
  • nabíjecí konektor netradičně umístěný na horní hraně
  • postrádáme vibrační odezvu tlačítek a klávesnice
  • malá interní paměť, z papírových 8 GB vám zbude cca polovina
  • neefektivní přesuny aplikací na SD kartu
]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , , Acer Iconia One 7 B1-730, Acer Iconia One B1-750, Acer Iconia One B1-760HD, Acer Iconia One B1-810, Acer Iconia One B3-A30, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab A 10.1, Samsung Galaxy Tab A 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016), Samsung Galaxy Tab A 8.0, Samsung Galaxy Tab A 9.7, Samsung Galaxy Tab A 9.7 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab E 8.0, Samsung Galaxy Tab E 8.0 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab E 9.6, Bezdrátová konektivita,