Samsung Galaxy Tab A 9.7: tabulka s perem [recenze]

Tablet střední třídy s displejem 4:3 má sice nižší rozlišení, ale zase na něj můžete kreslit perem S Pen. Jak tablet dopadl v redakčním testu?
Kapitoly článku

Čtyři jádra postačují, RAM má velkou rezervu

Samsung Galaxy Tab A 9.7 je postaven na čtyřjádrovém Snapdragonu 410 o taktu 1,2 GHz. Jedná se o procesor s jádry typu Cortex-A53 a s variabilním škálováním taktu. V běžném pohotovostním režimu jsou jádra taktována na 800 MHz. Použitý grafický čip Adreno 306 má takt 400 MHz. Při používání systému jsme nenarazili na žádnou výrazně zpožděnou odezvu uživatelského rozhraní, u některých systémových aplikací ale pozorujeme drobnou prodlevu při jejich spuštění. Není to ale nic zásadního.

  Tab A 9.7 (S Pen) Tab Active Tab 4 8.0
Antutu 22 098 18 398 17 152
Quadrant 12 449 5 951 8 769
CF Bench 20 241 13 905 14 171
PI Benchmark (100K) 30,59 s 35,27 s 37,51 s
GFX Bench, Manh., 1080p, off 112,1 101 102
3D Mark Ice Storm 5 286 5 580 5 569
3D Mark Extreme 2 611 2 847 2 845
3D Mark Unlimited 4 393 4 591 4 595
Vellamo Browser 2 074 1 688 -
Vellamo Multicore 1 135 988 -
Vellamo Metal 907 818 -

Testujeme variantu nejvybavenější tabletu s perem S Pen, kde je z papírových 2GB RAM (pouze Wi-Fi varianta bez S Pen má 1,5GB RAM) adresovatelných 1,8 GB. Po najetí přístroje je často i s několika aplikacemi na pozadí zabrána sotva polovina RAM, takže v operační paměti zbývá okolo 900 MB volného místa. Pro její správu slouží aplikace Smart Manager, se kterou jsme se mohli setkat již u Galaxy S6 Edge (recenze zde). Ta mj. informuje i o využití baterie, takže víte nejen historii vybíjení ale znáte i odhad zbývající výdrže tabletu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Smart Manager a detailní informace o baterii, RAM a o zabezpečení. Intel Security doplňuje platforma KNOX pro firemní využití. Ultra úsporný režim umožní spouštět pouze pět aplikací, protože však tablet nemá Super AMOLED displej, nepřebarvuje se systém do černobíla

Pokud tablet někde založíte a vrátíte se k němu po delší době, zjistíte, že se baterie vybijí poměrně pomalu, a to i přesto, že byl připojen na Wi-Fi. Po třinácti hodinách nečinnosti se baterie vybila o 12 procent. V případě herní zátěže klesne baterie po hodinovém hraní karetní hry Hearthstone či závodní Asphalt 8 o deset procent. Pokud baterie klesne na nízké hodnoty, můžete si aktivovat základní Úsporný či rovnou Ultra úsporný režim. U každého je k dispozici odhad, jak dlouho zařízení ještě vydrží v provozu. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Textury her jsou na tabletu často zobrazeny zubatě nebo neostře. Na vině je menší rozlišení displeje na tak velké úhlopříčce

V rámci hraní, spíše než výkon, postrádáme jemnější obraz. U obou zmiňovaných titulů jsou textury místky kostičkované a na hranách zubaté, to vše díky hraniční jemnosti displeje. Samotná plynulost hraní je bezproblémová. Interní paměť má kapacitu 16GB, adresovatelných je 10,3 GB, z čehož je volných 8,2 GB. Tablet disponuje i podporou microSD karet a bez problémů si poradil s 64GB kartou. Tu však využijete zejména pro ukládání multimediálních dat, protože přesuny aplikací a her na kartu jsou poměrně neefektivní.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tablet informuje o vložené microSD kartě, přesuny aplikací a her na kartu ale nejsou paměťově efektivní

Konektivita je u tabletu poměrně bohatá. Základem je Bluetooth, GPS a Wi-Fi. V případě verze s perem S Pen je toto situace konečná, v případě základní varianty je na trhu dostupná i LTE verze, která využívá mobilních dat z vložené SIM karty. Tablet počítá i s možným dokoupitelným příslušenství, v budoucnu se bude nabízet dokovací stanice, která má ethernetový konektor, takže tablet v docku může být k internetu navíc připojen i kabelem.

TouchWiz a interakce s perem S Pen

Samsung v tabletu opět použil grafickou nadstavbu TouchWiz, tentokrát však již nad Androidem 5.0.2. Na lockscreenu tedy vidíte heads-up notifikace, u kterých si můžete nastavit zabezpečení obsahu, přičemž ve stejné podobě se notifikace zobrazují i při vysunutí horní lišty. V ní je k dispozici 14 zástupců rychlého spuštění, jezdec k úpravě jasu (lze přenechat na automatice) a také přepínání uživatelů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zamykací a domovská obrazovka, u obou funguje otočení obrazu nabok

Vytvořit jich můžete hned několik, přičemž každý má svůj vlastní uživatelský prostor. Úplně nad vším má kontrolu samotný vlastník tabletu, který instaluje aplikace nebo je zpřístupňje omezeným uživatelům, noví plnohodnotní uživatelé pak musí tablet nastavit úplně od nuly, Tab A si dokonce nepamatuje ani heslo k Wi-Fi, k níž je majitel tabletu připojen. Režim hosta je jednorázový, můžete pokračovat v jeho starší instanci nebo vytvořit novou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Víceuživatelská podpora a tvorba plnohodnotného či omezeného uživatele, kterému povolíte využívat jen některé aplikace. Host je účet pro jednorázové přihlášení

Prostředí se otáčí na bok nejen na domovské obrazovce, ale také na lockscreenu, stejně je to i při zobrazení veškerých aplikací. Při vykonávání některých úloh je lepší mít tablet na výšku (např. psaní poznámek), jindy se zase hodí změnit prostředí na šířku displeje (např. pro procházení webových stránek).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení písma, režimu displeje a možnost volby zobrazování či nezobrazování detailů notifikací na lockscreenu

Nastavení je koncipováno do čtyř barevně odlišených sekcí v levém sloupci, po výběru se položky zobrazují na pravé části displeje. V rámci úprav systému si můžete navolit jednu ze sedmi velikostí písma, font (několik dostupných nebo stažitelné z Galaxy Apps), inteligentní pohotovostní režim (jas se nevypíná, pokud se na displej stále díváte) a překvapivě i Režim displeje. Ten však volí mezi adaptivní obrazovkou a mezi režimem čtení, který bílou barvu posune směrem dožluta. Systémová gesta nejsou moc využitelná, hodit se může jen položení ruky na displej, čímž utlumíte zvuky, lépe je na tom soukromý režim. Pokud při jeho aktivaci (chráněn znakem, PINem nebo heslem) do tabletu nahrajete nebo pořídíte multimédia a další soubory, po jeho ukončení se běžnému uživateli soubory nezobrazí. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Soukromý režim zabezpečí citlivá data PIN kódem nebo heslem, režim Nerušit zase zabrání tomu, aby vás v noci vzbudily nechtěné notifikace

V systému je dále dostupný Režim Nerušit s plánováním a základní filtrací, to znamená, že na tabletu existuje i možnost tichého režimu. Zařízení ale kompletně přeskakuje režim s vibracemi, zřejmě proto, že tablet vibrovat vůbec neumí. Nevibrují ovladače pod displejem, a chybí i vibrační odezva klávesnice. Nejdůležitějším aspektem je u testovaného modelu ale zcela jasně dotykové pero S Pen. V ruce je pocitově tenčí, než propiska, drží se ale poměrně pohodlně. Akční tlačítko na stylusu má řadu využití. Základem je dvojklik, který při přiblížení k displeji vyvolá nabídku Bezdotykového příkazu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Bezdotykový příkaz, akční poznámky a popisování screenshotu

V ní můžete v první řadě vytvářet rychlé poznámky, když je třeba něco si rychle zaznamenat, a následně využít dále, typicky je to mobilní číslo, e-mail nebo adresa, což telefon následně automaticky rozpozná, takže data hned můžete využít v některých systémových aplikacích. Často jsme využívali rychlý přístup k poznámce dvojklikem pera na displej se stisknutým tlačítkem. Výběry na displeji už nejsou tolik intuitivní, můžete však perem vybírat grafiku nebo části elektronických textů, které se převádějí do textu, se kterým lze v tabletu dále pracovat. Posbíraná data se ukládají do Alba výstřižků, které jsou synchronizovány s vaším Samsung účtem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přímé zadávání internetové adresy a záznamu do kalendáře, perem můžete rychle označovat text a hned s ním dále manipulovat

Třetí a čtvrtou funkcí bezdotykového příkazu jsou výřezy obrazovky a pořízení screenshotu displeje, který můžete před odesláním libovolně pokreslit a upravit. Samotné přiblížení pera k displeji (od 2 cm) je na něm indikováno tečkou, můžete to využít pro bezdotykové nahlížení do složek ve Správci souborů nebo Galerii, nahlížení na časovou osu videa nebo pro rolování stránky ve webovém prohlížeči. Při nahlédnutí pera na textové pole může zvolit zadávání přímým psaním, při kterém se rozpoznává psaný text. Není to ale vždy stoprocentní.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Bezdotykové nahlížení do složek a na časovou osu videa

V neposlední řadě můžete perem dělat cokoliv, co jinak u tabletu zvládáte prstem, tedy i ovládat tlačítka pod displejem. Tablet může pero „hlídat“, pokud jej někde zapomenete a vzdálíte se, spustí se alarm. Doporučujeme ale vypnout zvuk pera S pen v podobě „bublin“ a „škrábání na papír“, což je hodně kýčovité, a spíše to ruší při práci.

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab A 10.1, Samsung Galaxy Tab A 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016), Samsung Galaxy Tab A 8.0,