Samsung Galaxy Tab A 9.7: jde to i bez S Pen [video]

Do redakce nám dorazila druhá varianta tabletu Galaxy Tab A 9.7, tentokrát bez pera S Pen. Tablet si tentokrát ukážeme na videu.

V květnu jsme na SamsungManii otestovali tablet Galaxy Tab A 9.7. Jednalo se o model s perem S Pen, který byl trochu zvláštností, protože Samsung zařízení vybavená dotykovým perem doposud vždy zařazoval do modelové řady Note. S odstupem času nám do redakce dorazila i základní, tudíž také levnější, varianta zmiňovaného tabletu, takže se na ní alespoň podíváme na videu. Nejvýraznější změna je všehovšudy jediná, chybí pero S Pen a s ním spojené funkce, jinak se stále jedná o tablet nižší střední třídy.

Samsung Galaxy Tab A 9.7 16GB Wi-Fi
rozměry a hmotnost: 243 × 167 × 7,5 mm, 450 g
displej: 9,7", kapacitní TFT LCD, 768 × 1 024, 132 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1,5 GB, baterie: 6 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 410 (4× Cortex-A53, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 5 (Lollipop)
fotoaparát: 5MPx, video (1 280 × 720), autofocus
26 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Deset palců s nižším rozlišením

Samsung Galaxy Tab A 9.7 je níže postaveným tabletem, což je na první pohled jasné z parametrů použitého displeje. Zařízení používá TFT LCD displej s rozlišením 1 024 × 768 pixelů, což je poměrně málo. Co se týká kvality zobrazování, s jemností 132 ppi je displej již „na hraně“. Možná ani ne při používání systému, u něhož si na nepatrně rozpixelované písmo poměrně rychle zvyknete, trpět ale budete u her, jejichž textury jsou často poměrně výrazně zubaté a kostičkované.

Pokud tedy pořizujete tablet kvůli jemnému displeji, poohlédněte se jinde. Mimo rozlišení je ale displej poměrně kvalitní, má totiž velmi dobré pozorovací úhly i slušné podání barev. S čitelností na slunci je to poněkud horší, trochu však pomáhá režim zvýšeného jasu při automatickém podsvětlení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Tab A 9.7 Wi-Fi z přední a zadní strany

Ovladače pod displejem jsou stejné jako u smarpthonů, pod užší stranou displeje tak máme k dispozici kontextová tlačítka v senzorické podobě a hardwarovou klávesu Home. Při využívání tabletu na šíř doporučujeme pravákům přetočit tablet tak, aby byly ovládací prvky umístěny vpravo. Na druhou stranu je třeba dát si pozor na to, abyste při hraní her neutlumili výdechy konektorů umístěné na užší spodní hraně. Mezi nimi pak ještě najdeme 3,5mm jack a microUSB pro nabíjení a datové přenosy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily . ovladače pod displejem, konektorová výbava, stereoreproduktory, ovladače na boku a fotoaparát na zadní straně

Zadní strana tabletu se inspirovala u tabletů řady Galaxy Tab S2 (recenze zde). Na zádi totiž najdeme dva „cvočky“, do kterých půjdou zacvaknout flipová skládací pouzdra. Plastový tablet je unibody, zadní kryt společně s 6 000mAh baterií je tedy uživatelsky nevyměnitelný. Fotoaparát na zádi je pětimegapixelový, zvládá sice automaticky ostřit, ale u tohoto tabletu bude bez přisvětlení spíše jen do počtu. Kamerka nad displejem je dvoumegapixelová.

Kosmetické úpravy hardwaru

Galaxy Tab A 9.7 bez pera S Pen má stejný procesor jako tablet s integrovanou podporou dotykového pera. Jedná se o Snapdragon 410, a pokud se podíváte do tabulky, můžete vidět jiný procesor pouze u LTE verze. Ve skutečnosti je to stále stejný Snapdragon, ovšem jeho jiné označení napovídá, že je součástí čipsetu i GSM rádio s LTE. Největším rozdílem v hardwaru je tedy RAM, která se snížila ze 2 na 1,5 GB. Po najetí tabletu, resp. vymazání dat, je v RAM volných 720 MB, což je, na „hladový“ TouchWiz, poměrně slušná hodnota.

Klepněte pro větší obrázek
Rozdíůy mezi tablety řady Galaxy Tab A nejsou až tak výrazné. Změny se týkají kapacity RAM a hmotnosti tabletu

V tabletu běží Android Lollipop ve verzi 5.0.2, jehož součástí je i víceuživatelská podpora. Samotné uživatele můžete přepínat přímo z výsuvné lišty. V ní také najdete regulátor jasu displeje a také zástupce rychlého spuštění. V rámci dostupných režimů nechybí Ultra úsporný režim, Soukromý režim, který za heslem schová vaše soukormé soubory, ani Režim čtení. Ten utlumí intenzivní bílou barvu na pozadí, což se hodí např. při čtení elektronických dokumentů.

Tablet Galaxy Tab A 9.7 Wi-Fi se do prodeje původně dostal za 8 499 Kč, současně se v oficiální distribuci prodává za 6 990 Kč. Na oficiálním e-shopu Samsungu k němu zdarma dostanete smarpthone Galaxy J1. Recenzi Galaxy Tab A 9.7 si můžete přečíst zde.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Diskuze (2) Další článek: Aplikaci z WP Storu můžete u O2 uhradit mobilní platbou

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy J1, Samsung Galaxy J1 (2016), Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab A 10.1, Samsung Galaxy Tab A 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016), Samsung Galaxy Tab A 8.0, Samsung Galaxy Tab A 9.7, Samsung Galaxy Tab A 9.7 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab S2 8.0, Samsung Galaxy Tab S2 9.7, S Pen!, Nejvýraznější změna, Galaxy Tab a, S PEN, Pen, Sam, Samsun,