Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016): základ ve větším

Letošní sedmipalcový Samsung dostává i svého desetipalcového sourozence. Budou největšími změnami pouze velikost, displej a baterie?

Na českém trhu se již můžeme potkávat s tabletem Galaxy Tab A 7.0 (2016), který se na webu Samsungu objevil v polovině března. A zatímco tehdy se jeho profil objevil i na českých stránkách, což prakticky potvrdilo jeho brzkou dostupnost v ČR, v případě desetipalcové varianty máme zatím jasno jen to, že se do prodeje dostane v Německu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Černá varianta tabletu Galaxy Tab A 10.1 (2016)

Nový model s označením Galaxy Tab A 10.1 (2016) má rozměry 254 × 155 × 8 mm a váží 525 gramů. Na čelní straně čekejte 10,1" TFT PLS displej (formát 16:10) s poměrně netradičním rozlišením WUXGA, což se v překladu rovná matici 1 920 × 1 200 obrazových bodů. Je škoda, že Samsung použil PLS panel, protože u menší sedmipalcové varianty jsme si pochvalovali použitý IPS zobrazovač.

Klepněte pro větší obrázek
Čelní strana tabletu v případě bílé barevné varianty

Hlavní ovladače najdeme opět pod displejem v tlačítkové podobě, na displejem to vypadá, že snímač vedle přední 2Mpix kamerky bude čidlo okolního osvětlení. A právě to u menší verze tabletu chybělo. Na poměrně strohých zádech bez jakékoliv výrazné struktury najdeme 5MPix fotoaparát (F1.9), který zvládne automaticky zaostřovat a k ruce je mu i přisvětlovací dioda.

Spodní hranu zabírá dvojice stereoreproduktorů, konektorová výbava je netradičně umístěna na horní hraně. Mimo microUSB zde najdete i sluchátkový konektor. Baterie o kapacitě 7 300 mAh je nevyměnitelná a napevno integrovaná v útrobách tabletu.

Nereálný procesor a Marshmallow

Německá tisková zpráva u tabletu informuje o skutečně bezprecedentním a monstrózním procesoru - 11,6 GHz v osmi jádrech! Pravda ale bude daleko skromnější, osmijádro bude taktováno „jen“ na 1,6 GHz a k tomu bude mít na pomoc 2GB RAM. 

Klepněte pro větší obrázek
Specifikace desetipalcového tabletu Galaxy Tab A 10.1 (2016), v případě taktu procesoru však registrujeme nepatrný překlep

Konektivita tabletu je poměrně bohatá, k internetu se připojíte až přes LTE Cat.4 (150/50 Mbit/s), lokálně nezbývá nic jiného, než Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac v pásmech 2,4 a 5 GHz. Kabelové spojení s počítačem probíhá přes USB 2.0, k příslušenství se zase můžete připojit přes Bluetooth 4.2. Tablet má 16GB interní paměť, ovšem pokud odečteme systémovou část a předinstalovaný obsah, dostaneme se zhruba na 9,2 GB použitelného místa.

V tabletu najdeme předinstalován operační systém Android Marshmallow a nebude chybět ani grafická nadstavba TouchWiz. Co se týká dostupnosti, zatím nevíme, zda se tento model bude prodávat i v ČR.

Via Samsung.de

Diskuze (4) Další článek: První chytrou lavičku CapaSitty mají Litoměřice

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab A 10.1, Samsung Galaxy Tab A 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016), Samsung Galaxy Tab A 8.0, Samsung Galaxy Tab A 9.7, Samsung Galaxy Tab A 9.7 16GB LTE, Zak, WUXGA, Galaxy Tab a, Samsun, Tab, WUXGA +, Použitý IPS, Předinstalovaný obsah, Základ, Netradiční rozlišení, GAL, Sam,