Samsung Galaxy Tab 7.7: all inclusive [recenze]

Galaxy Tab 7.7 umí vše, na co si vzpomenete, včetně volání. Má rychlý procesor, dostatek paměti a skvělý displej. Zatím je ale drahý.

Samsung si mezi výrobci tabletů za půldruhého roku od vydání svého prvního Galaxy Tabu vydobyl velmi slušnou pozici. Po Applu a jeho iPadech je to výrobce, kterému se daří prodávat největší množství dotykových placek, a to je také jeden z důvodů častých sporů s americkou firmou. Samsung má zatím nejširší modelové portfolio tabletů, byť všechny sází na jedinou platformu – Android.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Tab 7.7 na tiskových fotografiích 

Na výběr je bohatá škála úhlopříček od nejmenší pětipalcové, která balancuje na hraně mobilu a tabletu (Samsung Galaxy Note), přes sedm a devět, až po klasickou tabletovou úhlopříčku displeje 10 palců. Nový Samsung Galaxy Tab 7.7 se řadí k menším Tabům, ale to jen velikostí displeje. Jinak je to nejvyšší model stáje, s ultratenkou konstrukcí, hliníkovým tělem a Super AMOLED Plus panelem.

Klíčové vlastnosti:

  • skvělé konstrukční zpracování, hliníková záda
  • vynikající Super AMOLED Plus displej s rozlišením 1 280 × 800 bodů
  • dvoujádrový procesor Exynos s taktem 1,4 GHz, 1 GB RAM
  • umožňuje běžné GSM telefonování
  • podporuje paměťové karty

Hlavní nedostatky:

  • chybí samostatné konektory USB a HDMI
  • prostředí TouchWiz ukrajuje velkou část z kapacity paměti RAM
  • občas pomalejší reakce prostředí
  • chybí FM rádio
  • vyšší cena

Samsung Galaxy Tab 7.7 16GB 3G
P6800
rozměry a hmotnost: 197 × 133 × 7,9 mm, 340 g
displej: 7,7", kapacitní Super AMOLED Plus, 1 280 × 800, 196 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: none, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 3, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 5 100 mAh
procesor: Samsung Exynos 4210 (2× Cortex-A9, 1 GHz, 45nm)
operační systém: Google Android 3.2 (Honeycomb)
fotoaparát: 3MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
24 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Konstrukce: tenký kus hliníku

Těm, kteří už v minulosti nějaký tablet od Samsungu viděli, není třeba Tab 7.7 dlouze představovat. Filozofie pojetí zařízení zůstává prakticky nezměněna. Samsung nijak neexperimentuje s konstrukčním řešením (jako například Sony), takže i Tab 7.7 je co možná nejtenčí placka se zaoblenými rohy i hranami kolem displeje. V tomto případě se tloušťku podařilo srazit až na 7,9 mm, což je mimochodem hodnota, která Tab 7.7 řadí společně s tabletem Toshiba AT200 mezi nejtenčí placky na světě. Pevnost a konstrukční preciznost zpracování je na výborné úrovni, nikde nic nevrže, ani když se tablet snažíte po delší straně ohnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy Tab 7.7 můžete bez problémů chytit jednou rukou

Velikost samotného zařízení 197 × 133 mm se nejvíce blíží sedmipalcovému Galaxy Tabu Plus, Tab 7.7 je ale o fous širší. Stále se dá chytit do jedné ruky, lidi s menšíma rukama však při tomto úchopu nebudou úplně jistí. Překvapivě nízká je vzhledem k velkým kovovým a skleněným plochám hmotnost tabletu. Zátěž 340 g se ani při delším držení hned tak nepronese. Konstruktéři toho docílili použitím odlehčené slitiny hliníku s broušeným povrchem. Nevýhodou tohoto materiálu je jeho měkkost, tablet se při neopatrném pokládání na záda velmi snadno poškrábe, proto zároveň se zařízením doporučujeme dokoupit ochranné pouzdro. Naopak díky matnému efektu je tablet odolný proti ulpívání otisků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z přední strany není ničím výjimečný

Tělo tabletu je monolitické a kryt z něj uživatelským způsobem normálně nesundáte. Sejmout nejde ani vrchní nebo spodní plastová brada, která se očividně snažila sladit barvu s kovovým krytem. Povedlo se to tak na 70 procent. V okrajových místech zad zakrytých plasty jsou uloženy bezdrátové komunikační moduly a také optika 3Mpx fotoaparátu s LED bleskem a autofokusem. Sloty na paměťovou microSD kartu a také běžnou SIM kartu našly své místo shodně na levém boku pod plastovými, leč solidně působícími záslepkami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vzadu poznáte Tab 7.7 podle šasi z kartáčovaného hliníku

Pokud tablet držíme na výšku, na spodní hraně objevíme velký 30pinový konektor Samsungu (není kompatibilní s tím u iPadu), jenž reprezentuje veškerou konektivitu. To znamená nutnost dokupování originálního příslušenství, například redukce třicetipinu na HDMI nebo USB vyjde každá zhruba na pětistovku. V krabici totiž najdeme pouze kabel pro připojení k PC, nabíječku s adaptérem a celkem slušně hrající špuntová sluchátka. Rozhodně bychom raději uvítali dané porty přímo na těle tabletu (alespoň v mikro podobách), jejich absenci považujeme za minus společné všem tabletům Samsungu. Samostatný výstup si zachovalo alespoň audio, 3,5mm jack leží přesně na opačné straně tabletu.

Displej: vysoký kontrast

Samsung poprvé použil svůj Super AMOLED Plus displej známý ze smartphonu Galaxy S II u tabletu. Dosud dával přednost PLS LCD panelům, které mají taktéž výborné zobrazovací schopnost, jejich výroba pro větší úhlopříčky není ale tak nákladná. Galaxy Tab 7.7 je však prémiový tablet, a tak si vysloužil Super AMOLED Plus HD panel s rozlišením 1 280 × 800 bodů a úplnou maticí subpixelů v řazení RGB-RGB. To v praxi znamená, že na úhlopříčce o délce 7,67 palce nemáte prakticky šanci pouhým okem rozpoznat jednotlivé pixely a veškeré okraje písma i grafiky působí jako dokonale vyhlazené.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tablet je tenký necelých 8 mm, což je řadí k nejtenčím na světě

Nabízí se otázka, proč prahnout po Super AMOLEDu, když zobrazení IPS nebo PLS panelů je dnes na vynikající úrovni. Možná ještě více než u mobilu oceníte na tabletu minimální odrazivost použitého displeje. I když si budete číst v hodně osvětleném prostoru, nebude vlastní hlava to první, co v tabletu uvidíte. Známou výhodou je skvělé podání černé barvy. Bílá může na některé oči, citlivé na studené odstíny barev, působit jako lehce namodralá. Po chvíli si ale na barevné podání zvyknete. Intenzitu jasu umí Galaxy Tab 7.7 regulovat sám pomocí světelného čidla nad displejem. Já jsem používal manuální nastavení na maximální hodnotu i za cenu vyšší spotřeby baterie, protože tento AMOLED nemá tendenci zářit jako některá LCD. Místy až přehnaný kontrast lze regulovat za pomocí trojice režimů saturace barev, mně bohatě postačoval nejnižší profil nazvaný Video.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Jediný konektor najdeme mezi repráčky na spodní straně, pod krytkami na boku čekají sloty na karty

Za výchozí polohu při držení tabletů se obecně považuje landscape režim (držení na šířku), u těchto menších Tabů vás to ale spíš bude nutit držet jej jako telefon. Jednak proto, že Tab 7.7 (stejně jako Tab 7.0 Plus) obsahuje běžné telefonní sluchátko a svádí k tomu také logo umístěné na kratší straně displeje. Obraz na displeji se ale díky vestavěnému polohovému senzoru natáčí do všech čtyř stran, takže je prakticky lhostejné, za kterou hranu tablet zrovna chytíte. Jen dávejte pozor na tu spodní s velkým konektorem, po obou jeho stranách je totiž za kovovými mřížkami ukrytá dvojice stereoreproduktorů. Když si je zrovna nezadusíte rukou, hrají čistě i dostatečně hlasitě.

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 7.7, Samsung Galaxy Tab 7.7 32GB 3G, Samsung Galaxy Tab 7.7 64GB 3G, Toshiba AT200, Toshiba AT200 32GB Wi-Fi, Nativní podpora, Elektronická pošta, Plusový bod, Dodávané usb, Nejrůznější aplikace, Dobrý zvuk, Dobrý výsledek, GAL, Exchange server,