Samsung Galaxy Tab 7.7: all inclusive [recenze]

Galaxy Tab 7.7 umí vše, na co si vzpomenete, včetně volání. Má rychlý procesor, dostatek paměti a skvělý displej. Zatím je ale drahý.

Hardware: výkonnostní špička

Galaxy Tab 7.7 patří k nejvýkonnějším ve flotile jihokorejských tabletů. V jeho nitru tepe dvoujádrový procesor na čipsetu Exynos 4210 z dílny samotného Samsungu a je taktován na 1,4 GHz. O grafiku se stará akcelerátor Mali 400, chod aplikací má na starost operační paměť s kapacitou 1 GB. Uživatel má na ukládání svých dat k dispozici 16 GB paměťového prostoru, který lze zvětšit o dalších až 32 GB zmiňovanými kartami microSD. Větší sourozenci Tab 8.9 a 10.1 přitom slot na microSD nemají a rozšíření řeší pomocí redukce na systémový konektor. Na některých světových trzích je Tab 7.7 k dostání i v 32 nebo 64GB provedení, cena ale v takovém případě hodně narůstá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej obsahuje čislo přiblížení, takže se nemusíte obávat nechtěného stisku, vzadu foťák a údaje o tabletu

Papírově tedy není co řešit, ale jak je to s výkonností Galaxy Tabu 7.7 v praxi? O tom mnohé napoví následující tabulka s výsledky syntetických benchmarků. Některé měří jen prostý výpočetní výkon (např. Linpack), jiné zohledňují optimalizaci procesů u dvoujádrových procesorů (Smartbench 2012). Paradoxem je, že i s vysokými výsledky ve většině benchmarků někdy při obyčejném procházení nabídkou tabletu narazíme na mírné prodlevy nebo „zaškobrtnutí“. To ale připisujeme až příliš velké chamtivosti grafické nadstavby TouchWiz, která je schopná si bez dalších běžících aplikací z dostupné kapacity RAM cca 800 MB ukousnout klidně i celou polovinu . Proto neuškodí jednou za čas tablet preventivně restartovat.

Tabulka výkonnostních testů:

Typ benchmarkuHodnota v obvyklých jednotkách (čím vyšší, tím lepší)
Quadrant3 034
Linpack (Single Thread) [MFLOPS]53,093
Linpack (Multi Thread) [MFLOPS]82,276
Smartbench 2011 - productivity3 852
Smartbench 2011 - games2 924
Smartbench 2012 - productivity3 037
Smartbench 2012 - games1 623
NenaMark2 [FPS]41,4
AnTutu7 028
Neocore59,3
CF-Bench6 480

S výkonem je úzce spjatá výdrž tabletu. Do těla byla integrována baterie se štědrou kapacitou 5 100 mAh. Využití tabletu může být i vzhledem k přítomnosti telefonního modulu velmi různorodé, proto jsme výdrž změřili na nepřetržitém přehrávání HD DivX videa. V tomto testu se tablet odporoučel po sedmi a půl hodinách, což považujeme za velmi dobrý výsledek. Pokud budete tablet využívat běžným způsobem (zapnutá synchronizace přes Wi-Fi, dvouhodinová činnost denně s internetovým prohlížečem, videopřehrávačem, e-mailovým klientem nebo čtečkou knih a k tomu několik odeslaných SMS), můžete se spolehnout i na třídenní výdrž. Největší zátěží pro akumulátor jsou tradičně graficky náročné hry, výdrž o něco zkrátí i používání operátorských 3G dat namísto Wi-Fi.

Systém: chamtivý TouchWiz

Samsung Galaxy Tab 7.7 přichází z výroby vybaven operačním systémem Android 3.2 Gingerbread. Tato verze systému mimo jiné dovoluje tabletu provádět běžné telefonní hovory a z tohoto důvodu tedy není nutné vyhlížet spásný update na Android 4.0, jako je tomu u Tabů 10.1 a 8.9. Přesto si mnozí od Ice Cream Sandwiche slibují více a tak je potěším zprávou, že Galaxy Tab 7.7 dostane poslední verzi systému na začátku léta 2012. Samsungu bychom doporučili v nové verzi zeštíhlit grafické rozhraní TouchWiz, které si až příliš nenasytně ukrajuje z dostupné RAM paměti. Tablety od Samsungu naštěstí podporují uživatelské ukončování aplikací a promazání paměti RAM, takže v případě pocitu zpomalených reakcí budete moci zasáhnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pravidelně používaný Správce aplikací a "čistítko" paměti RAM napomohou delší výdrži

Na druhou stranu je potřeba říct, že TouchWiz je pro uživatele velmi komfortní prostředí, díky němuž má oproti „holému“ Androidu k dispozici celou řadu widgetů a dalších nastavitelných prvků navíc. Recenzenty a blogery určitě potěší samostatné virtuální tlačítko pro sejmutí screenshotu. Nově lze přidávat a odebírat karty na pohotovostní ploše, minimum je jedna a maximum sedm ploch. Většinu widgetů lze také zvětšit nebo zmenšit do požadované velikosti. Síť pro umístění widgetů na každé ploše je navržena tak, aby ani po překlopení obrazu ze šířky na výšku (či naopak) nevypadalo seskupení zástupců na pohled divně nebo neuspořádaně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní plocha na výšku a naširoko, v obou případech se ikony a widgety skládají opticky souměrně
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení pohotovostních ploch a widgetů, okna miniaplikací na ploše

U tabletů Samsungu se mi vždycky líbilo provedení notifikační oblasti, kde je kromě informačních údajů o času, datu, stavu baterie nebo síle signálu možnost rychle aktivovat bezdrátové moduly, případně jedním klepnutím změnit jas displeje. Tab 7.7 vylepšuje práci s tzv. miniaplikacemi. To jsou zástupci vybraných aplikací, které lze vyvolat dotykem v liště nad spodním okrajem displeje. Miniaplikace nezabírá celou plochu displeje, ale pouze její část, takže lze současně ovládat více oken a práce s tabletem se tak začíná přibližovat netbooku. Lištu s aplikacemi si nově můžete přeskládat podle vlastních potřeb. Více úprav než u starších sestavení TouchWiz lze provádět také v hlavní nabídce, která nyní umožňuje vedle řazení ikon i jejich seskupování do složek.

Klepněte pro větší obrázek
Do hlavní nabídky přibyla nově možnost vytváření podsložek

Telefonování a zprávy: náhrada mobilu?

Jak už jsme naznačili, Galaxy Tab 7.7 zvládne s vloženou SIM kartou běžné telefonování, obsahuje totiž vestavěný GSM modul. Vkládání SIMky do slotu na boční straně není úplně pohodlné, správná poloha, kde karta zacvakne, je docela hluboko. S tabletem si zavoláte buď klasicky u ucha, přes Bluetooth sluchátko nebo využitím hlasitého odposlechu. V prvním případě budete na okolí působit možná trochu komicky a při delších hovorech vás bude bolet ruka, ale pokud nemáte ve zvyku vést hodinové konverzace, chvíli to vydržíte. Volanou stranu uslyšíte stejně jako u mobilu ze sluchátka nad displejem, mluvit budete normálně do spodní části tabletu, kde se skrývá maličký mikrofon. Zvukové podání je bez výhrad, také při maximálním zesílení sluchátka je kvalita zvuku na slušné úrovni. Protistrana bez předchozího upozornění ani nepozná, že nevoláte z normálního mobilu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Velký číselník a detail vybraného kontaktu z adresáře

Adresář kontaktů využívá bohatého prostoru na displeji, obrazovka je podobně jako v e-mailovém klientu nebo editoru zpráv rozdělena na fragmenty. Vlevo roluje seznam kontaktů, vpravo vidíte přehledně detaily. Mezi kontakty můžete vyhledávat podle počátečních písmen nebo postupným psaním. Při vytváření nového kontaktu máte k dispozici nepřeberné množství položek. Pokud vám nebudou stačit, můžete přidat další doplňující detaily. Omezovat počtem osob se nemusíte, záznamy jsou ukládány do interní sdílené paměti. Číslo můžete vytočit i manuálně pomocí číselníku, který se vyplatí vyvolat jako miniaplikaci. Protokoly uskutečněných spojení lze rozdělit podle toho, zda se jedná o hovory nebo zprávy, automaticky se pak třídí podle data. Do seznamu se uloží 500 posledních volaných, zmeškaných a přijatých hovorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Emaily se řadí do složek, barvu pozadí je možné změnit

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 7.7, Samsung Galaxy Tab 7.7 32GB 3G, Samsung Galaxy Tab 7.7 64GB 3G, Toshiba AT200, Toshiba AT200 32GB Wi-Fi, Virtuální tlačítko, Dodávané usb, Jediný konektor, Exchange server, Windows Update, Největší zátěž, Pokročilý editor, Dobrý zvuk, Prodávaný tablet,