Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus: inovace na čtyři [recenze]

Staré tělo s novým hardwarem i systémem. Jak vypadá faceliftovaný tablet, který dokáže navíc volat i psát zprávy? Seznamte se s Tabem Plus.

Telefonní seznam a hovory

Mezi kontakty můžete scrollovat, vyhledávat podle krajních písmen či postupným psaním. Při vytváření nového kontaktu máte k dispozici nepřeberné množství položek, které zabere celou obrazovku a pokud vám to přesto nebude stačit, můžete přidat další doplňující detaily. Omezovat počtem osob se nemusíte, záznamy jsou ukládány do interní sdílené paměti. V redakci máme 16 GB tablet, fyzicky je na něm k dispozici necelých 13 GB volné místa pro uživatele. Kontakt můžete vytočit i manuálně, mezi aplikacemi nalezneme i aplikaci Telefon s číselnými klávesami. Protokoly můžete rozdělit podle toho, zdali se jedná o hovory nebo zprávy, automaticky se pak třídí podle data.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Číselník, telefonní seznam, vytváření nové kontaktní položky, protokoly volání a zpráv.

Galaxy Tab Plus je věrný svému předchůdci a zachoval si vestavěný GSM modul. S tabletem si tak zavoláte buď klasicky u ucha, přes Bluetooth sluchátko nebo využitím hlasitého odposlechu. U první možnosti se tablet trochu pronese a při delších hovorech vás bude bolet ruka, časem jsem si na to ale zvykl nebo se vhodně zapřel o rameno. Mám rád, když zařízení může splňovat vše, co mě napadne. To je právě případ Galaxy Tabu Plus, i když je jasné, že někdy musíme dělat kompromisy. Asi ne každému bude vyhovovat volání s tak velkým a těžkým zařízením u ucha. Každopádně, pokud se do toho dáte, mohu vás ubezpečit, že volanou stranu uslyšíte velmi dobře, maximální hlasitost je na slušné úrovni. Protistrana si však stěžovala na malý šum v pozadí.

Organizace času

V základní aplikační výbavě najdeme přehledný kalendář, u každého dne názorně vidíte naplánované události a výpis události na aktuální den. Mimo měsíčního náhledu máte navíc k dispozici ještě denní a týdenní. Nová událost může být vložena do lokálního kalendáře nebo do sdílených kalendářů Gmailu nebo Exchange. Nechybí ani možnost opakovaní nebo připomenutí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář a přidávání nového záznamu, kalkulačka a správce souborů.

Kalkulačka k jednoduchým počtům přidává i základní goniometrické funkce. Barevně odlišené poznámky napsané na klávesnici umisťujete na virtuální nástěnku, pro zpřehlednění je můžete zobrazit ve formě seznamu. Pokud nechcete, aby se k nim dostal někdo nepovolaný, můžete je zamknout vlastním PIN kódem. Trochu mě mrzí, že do klasických poznámek není možné kreslit od ruky, musíte pro to využít aplikaci Pen Memo, poznámky tak zůstávají rozdrobeny mezi dvě aplikace. Pen Memo je alternativa aplikace podobného názvu sloužící pro kreslení stylusem u Galaxy Notu. U Tabu plus funguje stejně, jen nekreslíte stylusem, ale vlastním prstem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Poznámky můžete uzamknout proti vniknutí, píšeme novou poznámku, netradiční zobrazení, poznámky můžeme i kreslit od ruky.

Při připojení kabelu se aktivuje USB režim MTP (Media Transfer Protocol), který z nabídky vystrnadil USB Mass Storage. Přenosy jsou sice trochu pomalejší, ale žádnou velkou chybu bych v tom neviděl. Po připojení k počítači se z webu Windows Update nainstalují ovladače a po několika minutách se tablet objeví jako výměnné médium. Pro procházení mezi soubory poslouží vestavěný Správce souborů, typy souborů, ke kterým neexistuje aplikace, která by soubory otevřela, označuje generickým obdélníčkem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
O dokumenty Office se postará aplikace Polaris Office, poradí si mj. i s Excel a Office soubory, včetně jednoduchého formátování.

Tablet si v základu poradí s otevíráním dokumentů Office, editovat a vytvářet nové tak můžete dokumenty typu Word včetně jednoduchých akcí jako je zarovnávání, odsazení nebo vložení obrázků, tvarů a tabulek. V případě Excel souborů se dá upravit formát buněk, funkce, výplně tabulky nebo pracovat ve více listech najednou. Tablet si poradí i se čtením PDF souborů. V telefonu standardně najdeme Google Mapy, při jejich využití se ale neobejdete bez datové připojení. To samé platí i online Google navigaci, displej je ale velký, takže na displeji máte při jízdě královský rozhled po okolí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Webový přohlížeč, RSS aplikace Pulse, integrované hledání, Google mapa - aktuální pozice je znázorněna šipkou.

Internetový prohlížeč se osvědčil zejména v prohlížení stránek na šíř. Musíte sice hodně scrollovat ale zato můžete přehledně procházet mezi jednotlivými kartami nebo rychle vytvářet nové. Webový prohlížeč si poradí s Flashem, takže si můžete na stránkách pouštět i většinu vkládaných videí a animací. Všechny animace se mi zdály plynulé bez sekání. V prohlížeči plynule funguje i pinch-zoom, dvojicí prstů můžete přibližovat nebo oddalovat stránku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Internetové stránky jsou daleko přehlednější v režimu na šířku, dvojicí prstů navíc stránky můžete přibližovat a oddalovat.

Pokud máte tiskárnu Samsung na Wi-Fi síti, ke které je připojen i tablet, můžete přímo z něj inicializovat tisk stránky. Aplikace Pulse poslouží jako interaktivní čtečka RSS, stačí si vyhledat web a pak jej můžete přidat mezi sledované kanály. Není to něj problém přidat ani SamsungManii.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Budíky, nastavujeme nový budík, vlastnosti buzení, upištěné melodie vás dozajista vzbudí, aplikace Světový čas.

Aplikace světový čas vám přehledně ukáže, jak to vypadá se dnem a nocí v jednotlivých oblastech planety Země. O hrátky s místním časem se postarají upozornění. Můžete nastavit několik navzájem nezávislých opakovaných budíků a také dobu a maximální počet odložení. Na výběr jsou poměrně šílené melodie, které vás v brzkých ranních hodinách stoprocentně probudí.

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus, Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus 32GB 3G, Samsung Galaxy Tab 7.7, Samsung Galaxy Tab 7.7 32GB 3G, Samsung Galaxy Tab 7.7 64GB 3G, Samsung Galaxy Tab 8.9, Samsung Galaxy Tab 8.9 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 8.9 32GB 3G, Samsung Galaxy Tab 8.9 32GB Wi-Fi, UPI, Tab, Windows Update, Externí úložiště, Živá tapeta, Jednotlivý kart,