Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus: inovace na čtyři [recenze]

Staré tělo s novým hardwarem i systémem. Jak vypadá faceliftovaný tablet, který dokáže navíc volat i psát zprávy? Seznamte se s Tabem Plus.

Android Honeycomb a menu plné barev

V telefonu je připraven operační systém Android Honeycomb 3.2 s grafickou nadstavbou TouchWiz. Srdcem Tabu je dvoujádrový 1,2GHz procesor Exynos. Tablet má papírově 1GB RAM, systémově je ale dostupných „jen“ 775 MB RAM, hned po najetí je k dispozici rovných 390 MB. Na pět podploch si můžete umísťovat vlastní zkratky na aplikace či přednastavené nebo stažené widgety. U předchozích tabletů již padl dotaz na to, zdali je pětice panelů maximálním počtem. Je tomu opravdu tak, šestý panel přidat nelze. Pro všechny objekty je na každé ploše prostor 6 x 6 slotů, většinu widgetů pak můžete manuálně upravovat, co se jejich výšky a šířky týče. Na pozadí může být umístěna statická nebo animovaná živá tapeta. Vybírat můžete pozadí i pro obrazovku lockscreenu, tentokrát již jen statické. Stavový řádek se oproti smartphonům s Androidem 2.x přesunul na spodní část telefonu, díky absenci hardwarových ovládacích prvků tak na liště najdeme i jejich softwarové ekvivalenty. Jedná se o zpětnou šipku, klávesu home a seznam posledních spuštěných aplikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Widgety na ploše, zkratky na aplikace, okno se všemi potřebnými informacemi, vybíráme widget, hlavní nabídka, seznam doinstalovaných aplikací.

Poslední softwarovou kláveskou v levé části lišty je screenovací tlačítko. Obrazovku tak sejmete jediným kliknutím. Dotykem na hodiny rozevřete tabulku se stavovými informacemi, kde nechybí zmínka o internetovém připojení ani o zbývající kapacitě baterie. Jako na dlani pak máte nastavení podsvětlení a rychlé zapínání a vypínání Wi-Fi, GPS, Bluetooth, zvuku, oznámení, automatické rotace displeje a režimu letadlo. Z tohoto zobrazení se hned můžete dostat do nastavení telefonu, bez toho, aniž by jste se museli prokousávat hlavní nabídkou. V tabulce také najdete rozbaleny stavové informace, např. zmeškané hovory, nepřečtené zprávy nebo naposled instalované aplikace či jejich dostupné aktualizace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V zobrazení na šířku je tablet lépe ovladatelný, na displeji je o poznání více místa.

Stiskem šipky na spodní liště rozevřete nabídku rychlých zástupů, bohužel jsem nikde v nastavení nenašel, jak tuto nabídku upravit k obrazu svému. Lištu můžete aktivovat kdekoliv v menu a najdete v ní opravdu to nejpodstatnější, vypíchnout mohu číselník, zprávy, poznámky, hudební přehrávač nebo kalkulačku. Horní část displeje je pak vyhrazena pro vyhledávání, ať již textové nebo hlasové. Pro vyhodnocování mluveného slova je ale zapotřebí internetové připojení. Po vyslovení výrazu tablet nabídne slova, která jste mohli mít na mysli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Android Market a SamsungApps - dva základní zdroje pro stažení a nákup aplikací.

V pravém horním rohu je k dispozici dotyková klávesa, která vás vezme do hlavní nabídky. Ta se dělí na souhrnné zobrazení všech aplikací, ve druhé záložce se nacházejí pouze ty, které jste vlastnoručně doinstalovali. Zdrojem aplikací je již tradičně Android Market, přes který můžete pořídit freewarové i placené aplikace i rozličné herní tituly. O doplňkovou aplikační výbavu se postará webový portál SamsungApps. Jeho výhodou je to, že aplikace, které na něm najdete prochází certifikací na modely Samsung. Jedná se tedy o obdobu podobného postupu při certifikaci aplikací na AppStoru od Applu. Nabídka je poměrně rozsáhlá, obsah se dělí přehledně do kategorií i na aplikace zdarma a na ty, za které si musíte připlatit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení tabletu od A do Z.

U zpráv a nastavení jsou hojně, z programátorského hlediska, využívány Fragmenty. Levá část displeje slouží pro výběr, v pravé se zase zobrazuje obsah vybraných položek. Při procházení nabídkami můžete mít aktivní animované přechody, musím podotknout, že ovládání je svižné a funguje bez problémů. Tablet jsem si zvykl používat na šířku displeje, protože na výšku se mi zdá uživatelské prostředí stísněné, hlavně ovládací prvky mi přijdou titěrné - může za to menší a užší displej, než na který jsem byl zvyklý z Tabu 8.9. Dotyková odezva displeje je výborná, chybí mi snad jen stylus jako doplňkové příslušenství. Za prvé jsem si na něj zvykl u nejbližšího příbuzného Galaxy Note, zadruhé plocha displeje na psaní stylusem přímo vybízí. Při psaní si tak budete muset vystačit s vašimi prsty.

Zprávy, e-maily a zadávání textu

Textové zprávy se zobrazují ve formě konverzací. Při psaní nové textovky máte celou plochu displeje volnou, ale nakonec zjistíte že píšete jen do malého obdélníčku, který se postupně adaptuje v závislosti na míře napsaného textu. K dispozici jsou hned tři klávesnice, defulatní Android, klávesnice Samsung a Swype. Zatímco defaultní klávesnice Androidu vykazovala chyby (stisk kláves tablet neregistroval), zvykl jsem si psát na klávesnici od Samsungu a to i s prediktivním slovníkem XT9. Ten je adaptibilní a naposledy použité slovo pro opětovnou kombinaci znaků nabízí s předstihem. V nabídce najdeme i volitelný hlasový vstup, který nabízí i porozumění českému jazyku. Výsledky ale bývající rozporuplné, občas budete muset některá slova přepsat. Základem je dobrá artikulace a žádné rušivé zvuky na pozadí. Vydat se můžete i směrem kreslení a tedy, že budete prstem vykreslovat jednotlivé znaky tiskacími písmeny. Ovšem tabulka pro kreslení je na mě moc malá, přitom místa je okolo habaděj.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelské rozhraní E-mailu, aplikace Gmail, psaní textové zprávy, Social Hub, změna velikostí písma při čtení zpráv.

Samsung připravil ještě klávesnici Swype, kdy na displej píšete pouhým tahem prstu. Nabízená slova jsou s hačky a čárkami, přesto se před odesláním odstraní, takže můžete využít celou kapacitu textovky. Plusem je i plnohodnotné zobrazení klávesnice Swype i na šířku displeje, některé modely Samsung s tím mívaly problém.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Psaní na šířku displeje - v konverzaci a při vytváření úplně nového vlákna.

Při psaní textových zpráv můžete jedním kliknutím přidat multimediální obsah, zpráva se tak okamžitě překonvertuje na MMSku. Mezi textovkami jde vyhledávat a odstraňovat vybraná vlákna, využil jsem i možnost změny velikosti textu při čtení, přimlouval bych se za větší rozptyl mezi velkým a největším písmem, nyní je to odškálováno nepoměrně. Po odeslání zprávy můžete obdržet potvrzení o jejím doručení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Každý Android potřebuje ke svému fungování aktivní účet Google, e-mailový klient je pak přístupný přes samostatnou položku. E-mailům odesílaným z Gmail účtu můžete nastavit vlastní podpis, jinak podporují push synchronizace, což znamená, že více o přijatých e-mailech takřka v reálném čase, jakmile dojdou do e-mailové schránky na webu. Pokud chcete v telefonu číst e-maily jiných poskytovatelů, můžete schránky nastavit pod položkou E-mail. Tabletu stačí uživatelské jméno a heslo, nastavení se pokusí vyhledat sám. Úspěšně jsem vyzkoušel freemail na Seznamu a firemní Exchange. Mimo Exchange, kde push synchronizace fungují, si můžete u ostatních poskytovatelů nastavit maximálně pravidelný interval kontroly. Mějte ale na paměti, že čím kratší interval je, tím větší může být spotřeba energie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Komunikační možnosti doplňuje aplikace Google Talk. S vašimi přáteli si tak můžete chatovat, případně vyzkoušet hlasový hovor nebo videohovor. Všechna textová komunikace je sice rozeseta mezi celou hlavní nabídkou, všechno na jednom místě však můžete vídat v aplikaci Social Hub. Mezi zdroje můžete přidat další e-maily i účty komunitních služeb jako je Facebook, Twitter nebo LinkedIn.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kies - alfa a omega pro správu Samsung telefonů.

V tabletu byla přítomna poslední verze firmwaru XXKL7, přímo z nastavení můžete kontrolovat aktualizace přes OTA (Over-The-Air). Pro správu slouží aplikace Kies, ke které se můžete připojit kabelem nebo jednoduše přes Wi-Fi, je-li Tab i počítač připojen ke stejné bezdrátové síti.

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus, Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus 32GB 3G, Samsung Galaxy Tab 7.7, Samsung Galaxy Tab 7.7 32GB 3G, Samsung Galaxy Tab 7.7 64GB 3G, Samsung Galaxy Tab 8.9, Samsung Galaxy Tab 8.9 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 8.9 32GB 3G, Samsung Galaxy Tab 8.9 32GB Wi-Fi, Dlouhodobý poslech, První pocit, Stavový řádek, Samsun, Sam, Přední plocha,