Samsung Galaxy Tab 3 Kids: pro děti i rodiče [recenze]

Samsung připravil sedmipalcový tablet pro rodiny s dětmi. Odlišuje se žlutým zevnějškem a dětským režimem s delegací obsahu.

Samsung v srpnu představil svůj první tablet, který má vyplnit mezeru na trhu. Jak již vyplývá z jeho názvu, je určen pro děti a v konečném důsledku i pro jejich rodiče. Tablet jsme měli možnost vyzkoušet již na veletrhu IFA v Berlíně a zařízení již absolvovalo i náš redakční test. Tablet s netradiční barevnou variantou na trh přichází jako kopie Galaxy Tab 3 7.0 dovybavená o dětský režim. Spolu s tabletem se na dodává i doplňkové příslušenství, masivní stojan na stůl, oranžový bumper a dětský stylus. Našel Samsung díru na trhu nebo novinka upadne v zapomnění? Následuje naše redakční recenze Samsungu Galaxy Tab 3 Kids.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Galaxy Tab 3 Kids

Samsung Galaxy Tab 3 Kids
rozměry a hmotnost: 188 × 111 × 9,9 mm, 302 g
displej: 7,0", kapacitní TFT LCD, 1 024 × 600, 170 PPI
sítě: přístroj nepodporuje telefonní sítě
konektivita: none, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 3
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 4 000 mAh
procesor: ARM Cortex-A9 (2× Cortex-A9, 1 GHz)
operační systém: Google Android 4.1 (Jelly Bean)
fotoaparát: 3MPx, video
14 %
vybavenost
cena: už se neprodává

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
  • 00:42 – dětský tablet Samsung Galaxy Tab 3 Kids v Týdnu Mobilně 205

Samsung Galaxy Tab 3 Kids je zaoblený a ještě poměrně kompaktní sedmipalcový tablet, který je vyroben z lesklých plastů na čelní a zadní straně. Unibody zařízení je obehnáno matným stříbrným proužkem, který tabletu dodává na eleganci a celkově dotváří jinak sytě žluté velké plochy. V portfoliu Samsungu, a vůbec i mezi konkurenty na trhu, se jedná o zcela netradiční barvu, kterou výrobce použil zřejmě proto, aby se v rámci svých produktů mohl tímto tabletem nějak výrazně odlišit. Většina specifikací je totiž stejná se sedmipalcovým tabletem třetí generace.

Zařízení se dobře drží v rukou, a to v režimu na výšku i na šířku displeje. Přirozenější nám ale připadá druhá varianta, na druhou stranu musíte bojovat s rozhodnutím, které udělal výrobce na vás. Hlavní ovládací prvky jsou přítomny pod užší stranou displeje, celý tablet se tak tváří jako přerostlý smartphone. V režimu na šířku pak hlavní ovládací prvky ovládáte palcem pravé či levé ruky. Určitě to bude chtít trochu praxe, avšak počítejte s tím, že v režimu na šířku jednou rukou zacpete jeden ze stereoreproduktorů umístěných na spodní hraně.

Hlavním ovládacím prvkem je hardwarová klávesa Home s jistým stiskem, která vás vrací do pohotovostního režimu. Vedle ní jsou umístěny logotypy zpětné šipky a kontextového tlačítka, skrývají senzorické klávesy, bohužel postrádají vibrační odezvu i jakékoliv možnosti podsvětlení. V noci je tak budete často marně hledat. Jejich činnost je nasnadě, šipka vás vrací o úroveň zpět, kontextová klávesa nabízí alternativní nabídky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Žlutý tablet je na českém trhu netradičním produktem, horní hrana disponuje 3,5mm Jackem, na spodní hraně nechybí microUSB a stereoreproduktory

Samsung do tabletu integroval sedmipalcový TFT LCD displej s rozlišením 1024 × 600 pix, poměrně hrubší rozlišení na dětský tablet postačí, jednotlivých pixelů si všimnete až při blízkém pohledu. Na přímém slunci uvidíte na displeji základní informace, musíte si ale manuálně nastavit jas na maximum. V opačném případě to můžete přenechat automatice, čidlo okolního jasu se nachází nad displejem. U TFT panelu nám při automatickém jasu přijdou barvy trochu vybledlé, to se samozřejmě změní při maximálním osvětlení, což seale znatelně podepíše na výdrži celého zařízení. Při bočních pohledech dochází k jemné degradaci barev, co je ale podstatnější, je fakt, že se v displeji ve velké míře odrážejí okolní objekty. I přes nižší cenovou relaci, do které je tablet posazen, bychom ale očekávali kvalitnější displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily regulátorů hlasitosti, zamykacího tlačítka a záslepky slotu pro microSD karty, tablet si poradí až s 64GB kartou

Mimo již zmiňovaného čidla najdeme nad displejem ještě kamerku pro videohovory, ne však v 3G sítích, protože je Galaxy Tab 3 Kids prodáván pouze ve Wi-Fi verzi, takže nedisponuje slotem pro SIM kartu. Ze stejného důvodu u loga výrobce chybí reproduktor. Na levém boku je umístěn slot pro microSD karty, tablet si dokázal poradit i s 64GB kartou. Na horní hraně si můžete do 3,5mm jacku zapojit sluchátka, na spodní zase nabíječku nebo USB kabel do microUSB konektoru. Vedle něj nechybí mikrofon, to kdybyste přeci jen na tabletu chtěli použít některé internetové komunikační kanály. Pravý bok disponuje regulátory hlasitosti, u nichž se nachází zamykací a zapínací tlačítko v jednom. Mačká se poměrně jistě, displej tabletu se po stisku rozsvítí s menší prodlevou. Vedle klávesy je pak zasazen druhý mikrofon pro případné odrušení šumů na pozadí.

Jednolitá záda jsou vyrobena z lesklého plastu, na kterém zřejmě půjdou vidět mikroškrábance, otisky prstů moc znatelné nejsou. Zařízení je dále ohodnoceno certifikátem americké komise pro bezpečnost spotřebního zboží (CPSC), takže jeho uživatel není vystaven žádným nebezpečným chemikáliím. Tablet nemá výměnnou baterii, takže se na zadním panelu nacházejí základní informace o certifikátech shody. Nejzajímavějším hardwarovým prvkem je 3Mpix fotoaparát na zadní straně, je lehce vystouplý, ale poškrábání se, díky vystouplému stříbrnému rámečku, nemusíte bát.

Většinu nepřístupného těla tabletu vyplňuje 4000mAh baterie, se kterou tablet vydržel při nepřetržitém sledování *.avi videí s maximálním jasem a maximální hlasitostí do sluchátek přesně pět a půl hodiny. Pokud však domácí multimediální tablet někde, byť nedopatřením, založíte, velmi pomalu se vybíjí. Není problém k tabletu přijít za deset dní se zjištěním, že nemá o moc méně baterie, než měl tehdy, kdy jste jej naposled používali.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Záda tabletu jsou lesklá a náchylná na mikroškrábance, také se na nich objevují otisky prstů

Konstrukční zpracování je vcelku povedené, u našeho testovacího kusu se však lehce odchlipovala boční lišta u slotu pro microSD. Celkově zařízení působí novým a svěžím dojmem, žlutá barevná varianta se rozhodně neztratí a vůbec bychom se nezlobili, kdyby Samusng experimentovat s barevnými variantami i nadále. Ne, že by bílá a černá vyšly z módy, občas je ale prostě čas na změnu.

Příslušenství pro děti

Dětský tablet v základním balení disponuje mimo uživatelských manuálů, nabíječky, sluchátek a adaptéru do sítě, i oranžovým „bumperem“, tedy ochranným gumovým pouzdrem, které zpočátku naomak nepůsobí moc příjemným dojmem. V pravé řadě je tak jemné, že klouže z rukou, takže si můžete být jisti, že tablet po nasazení dětem určitě spadne. A to poměrně často. Na obranu obalu je třeba říct, že je k tabletu ve většině e-shopech dodáván zdarma, zabrání zkázonosným následkům při pádu na hranu, a pokud jej dítko popíše, či jinak zašpiní, můžete jej snadno omýt v umyvadle a usušit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsug Galaxy Tab 3 Kids v ochranném „bumperu“, který trochu klouže v rukou, na druhou stranu jej můžete v případě znečištění jednoduše umýt pod vodou

Dalším příslušenstvím, které v některých e-shopech dostanete přímo k tabletu, nebo jej můžete dokoupit zvláště, je masivní stojan na stůl s integrovaným dotykovým perem C-Pen pro kapacitní displeje. To se vysouvá z levé části kloubu a je ke stojánku připevněno nenatahovacím provázkem. Děti, které budou pero držet v pravé ruce pak mohou být omezeni délkou šňůrky, pero ale od stojánku můžete odvázat. Pero je poměrně tlusté a má velký zakulacený tuhý hrot. To znamená, že jej děti nepoužijí k úplně přesnému obtahování omalovánek, na druhou stranu je praktické v běžném ovládání tabletu a při využívání velkých dotykových navigačních prvků. Při vybarvování detailů si totiž tlustým perem zacláníte, takže z čelního pohledu nevidíte, co vlastně kreslíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní pozice stojánku, masivní pero je provázkem připoutané ke stojánku. Při umístění tabletu do stojánku je možné nabíjet i poslouchat hudbu v reproduktorech nebo přes sluchátkový konektor.

Samotný stojan má tři polohy, v rovnoběžné spolu s tabletem může ležet na stole nebo jej mohou děti držet za madlo, pro větší ruce to ale není pohodlné, v dětských rukou se tablet držen za madlo převažuje. Poloha pro postavení užší stranou na stůl může vypadat jako praktičtější, protože umožní ideální pozici pro psaní a kreslení na tabletu. Pokud je však stojan umístěn na lesklém kluzkém povrchu, při použití stylusu se pomalu posunuje dozadu, takže by jej děti měly druhou rukou přidržovat. Pokud je stojan položen na hrubším či mastnějším povrchu (neopracované dřevo, nepopsaná strana sešitu), neposouvá se, ale při agresivnějším dotyku pera v horní části se hned převažuje. Jištění druhou rukou tedy bude určitě nutností. Tabletu se i při případném pádu na zem nebo povrch stolu mnoho nestane, protože je obepnout pogumovaným rámečkem, do kterého akorát zapadne. I když je tablet ve stojánku, stále do něj můžete zapojit sluchátka nebo nabíječku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při stání na užší straně má tablet tendenci přepadávat máte ale přístupnou zamykací klávesu a regulátory hlasitosti. Nejjistěji se tablet jeví při opření o užší stranu, pero je navíc blízko po ruce

Zcela nejjistějším a nejpraktičtějším využitím stojánku, je zapření o jeho užší část. Tablet díky protiskluzovým ploškám na zádi neklouže, otvor pro stylus je umístěn v pravé části a můžete jej nechat klidně přivázaný ke stojánku. Perem dosáhnou děti pravou rukou pohodlně na celý displej, zatímco hlavní ovladače budou mít přístupné na straně levé.

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 3 10.1, Samsung Galaxy Tab 3 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab 3 10.1 32GB LTE, Samsung Galaxy Tab 3 10.1 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab 3 7.0, Samsung Galaxy Tab 3 7.0 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 3 7.0 8GB 3G, Samsung Galaxy Tab 3 7.0 8GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab 3 8.0, Samsung Galaxy Tab 3 8.0 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab 3 8.0 32GB LTE, Samsung Galaxy Tab 3 8.0 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab 3 Kids, Sam, Jednotlivý pixel, Číselný kód,