Samsung Galaxy Tab 2 (7.0 a 10.1): druhá generace [recenze]

Dvojice tabletů přichází spíše s novými nápady, než s převratnými vylepšeními. Svou pozici na trhu si ale dokáží obhájit.
Kapitoly článku

Organizace času

Tablety se pyšní poměrně slušnými funkcemi pro organizaci času. K dispozici jsou budíky, světové hodiny, poznámky i kalkulačka. V režimu na výšku je velmi jednoduchá až s komicky velkými tlačítky, v rozložení na šířku již ale přibude pokročilá matematika. Kalendář je zamaskován pod názvem S plánovač, na displeji lze přehledně vidět aktuální den i seznamy událostí, které vás čekají. K dispozici je řada náhledů i samostatná sekce pro úkoly. Splněné jsou v seznamu proškrtnuty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S plánovač mimo kalendáře integruje i úkoly, nastavujeme budík, píšeme poznámku, kalkulačka po otočení nabok disponuje pokročilými matematickými funkcemi.

Správce souborů zobrazuje architekturu souborů a složek, interní paměť je označována jako sdcard, do tabletů samozřejmě můžete přidat i paměťovou kartu, ta se pak objeví pod názvem extSdCard. K internetu se připojíte přes Wi-Fi, EDGE nebo 3G. Internetový prohlížeč přináší komfort ve formě rychlého otevírání panelů, mezi nimi můžete i rychle přepínat. V horní liště nechybí navigační šipky ani klávesa pro přidání k záložkám. Flashové animace oficiální cestou nespustíte, plug-in byl odstraněn z Google Play, takže pomůže jen stažení aplikace Flash Player na XDA-Developers.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Webový prohlížeč může otevřít několik panelů, na velkém displeji je velmi dobře vidět na navigaci.

Co se týče zdrojů aplikací, mimo zmíněného Google Play je k dispozici i portál Samsungu, SamsungApps. Najdeme zde řadu freewarových i placených titulů, v průběhu roku se objevují akce na aplikace, u kterých je z velké části snížena cena, nebo jsou dokonce k dispozici zdarma. Realtimové mapy a navigace jsou opět v područí Googlu, vyhledávat můžete nejen přesné adresy, ale i body zájmu blízko vaší polohy. První fixace GPS je pravidelně do cca 10 - 20 vteřin. Díky aplikaci Polaris Office můžete na telefonu vytvářet, editovat a prohlížet dokumenty typu Office, aplikaci můžete propojit i s cloudovými službami. Nechybí ani možnost otevírání PDF souborů, u kterých můžete zvětšit text až na 200 % a nechat jej dynamicky zobrazit na šířku displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kancelářský balík Polaris Office a dva zdroje aplikací - Google Play a SamsungApps

Připojení k počítači je umožněno pouze v režimu MTP, Mass Storage se nekoná. Při kopírování některých mediálních souborů do telefonu dostanete hlášky o možném překonvertování souborů do spustitelného formátu. V praxi jsem tyto nabídky přeskakoval a telefon tyto položky přesto dokázal přehrát. Pro základní správu telefonu a update firmwaru je k dispozici PC aplikace Kies.

Huby a zábava

Samsung centralizuje mediální obsah do několika hub. Readers Hub sdružuje čtení novin, časopisů a knih. U novin máte k dispozici sedm bezplatných vydání, poté je třeba za noviny platit. Z českých titulů toho na výběr moc není, k dispozici je jen MF DNES a Rytmus Života, který se stěží dá považovat za novinový plátek. Obchod s časopisy nabízí pouze zahraniční tituly. Zajímavější je obchod s knihami Kobo, který funguje až po registraci a přihlášení. K dispozici jsou placené i freewarové knihy, české autory ale nečekejte. Knihy si můžete navíc importovat i z SD karty a využít tak vaši stávající knihovnu s elektronickými publikacemi. Music Hub slouží pro poslouchání úryvků skladeb a k jejich pořizování. Game Hub je rozcestníkem pro mobilní hry Mobage, zatím zde však mnoho obsahu nenajdete. Zcela mimo huby je postavena další čtečka e-knih, Wooky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Knihy Kobo a čtení elektronického vydání novin, alternativně je zde k dispozici čtečka knih Wooky.

Hudební přehrávač dělí skladby podle řady kritérií. Při přehrávání je obal alba a základní ovládací prvky zobrazen jen na malé části displeje, zbytek máte k dispozici k procházení hudebních souborů. Ekvalizéru Samsung nově říká SoundAlive, do jednotné nabídky byly nyní mimo zvukových úprav namíchány i zvukové efekty (např. Koncertní síň). Vytvořit si můžete i vaše vlastní nastavení. Zvukový výstup z reproduktorů je znatelně „plechový“ bez kvalitních basů, o mnoho lepší kvalitu lze slyšet ve sluchátkách. Ty v základním balení nenajdete, takže si budete muset pomoci z vlastních zásob. Co se nám však nelíbilo, bylo občasná pauza v přehrávání hudby, ve dvou skladbách se mikropauza objevila i čtyřikrát. Ve stavovém okně se při přehrávání nachází i základní prvky pro ovládání hudby, dostanete se k němu překvapivě i v zamknutém stavu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotogalerie a editor fotografií, hudební přehrávač má bohaté nastavení ekvalizéru.

Videopřehrávač má svoji vyhrazenou ikonu mezi aplikacemi, dokáže přehrávat videa v rozlišení až 1080p. Mezi podporované formáty patří např. *.avi, *.mp4, *.wmv i *.mkv. Videopřehrávač si poradí i s titulky *.srt v češtině. Pokud nebudou sedět, můžete manuálně upravit jejich časování. V tabletu dále nalezneme videoeditor, ve kterém můžete vytvářet vlastní videoprezentace s obrázky, videi, efekty a přechody mezi snímky. Fotografie se zobrazuji v galerii podle toho, v jaké složce se nacházejí. K dispozici je automatická slideshow i rychlé sdílení snímků přes řadu služeb včetně Wi-Fi Direct, alba Picasa, Google+ nebo e-mailu. Multimédia můžete přes aplikaci AllShare přehrát vzdáleně ve Windows Media Playeru na počítači nebo v televizi, ke které je připojena krabička AllShare Cast.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Videopřehrávač si poradí i s titulky, aplikace YouTube, videoeditor, sdílení multimédií přes AllShare.

Fotoaparát nám moc velkou radost neudělal. Bez přisvětlovací diody a hlavně bez autofocusu budete moci vytvářet jen momentky za dobrého slunečního osvětlení. Na focení detailů, makrosnímků a textů rovnou zapomeňte. Aplikace fotoaparát má i přesto hodně voleb v nastavení, oblíbená nastavení si můžete vytáhnout z rolovací tabulky na levý kraj displeje. K dispozici jsou např. efekty, časovač nebo řada tematických režimů. V tichém režimu navíc není slyšet ani uzávěrka spouště. Vyfocené smínky můžete hned upravit ve vestavěném editoru. Natáčená videa jsou ve formátu *.mp4 a v maximálním rozlišení 720p. Na druhou stranu je třeba zmínit, jak špatně (a hlavně jak nenápadně) se fotí s velkými tablety, zde je tedy fotoaparát jen doplňkovou funkcí.

Ukázkové fotografie Tab 2 7.0:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ukázkové fotografie Tab 2 10.1:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ukázkové video:

Evoluce bez velkých novinek

Tablety Samsungu druhé generace přinášeji evoluci a doladění některých funkcí. V žádném případě nemůžeme hovořit o revoluci na trhu s tablety, protože u nich najdeme i řadu nedostatků, které se s nimi vezou již od první generace sedmi a deseti-palcové verze. Tablety disponují novějším systémem, 3G verze dokáží volat a máme tu i slot pro microSD karty. Na druhou stranu jsme ztratili automatické ostření a stále chybí některý ze standardních konektorů. Pokud tedy máte některý starší tablet od Samsungu, asi moc důvodů k výměně mít nebudete. Pokud se chystáte mezi tablety teprve proniknout, mohou být testované modely dobrým základem, jak začít. Je třeba dodat, že testované tablety nejsou aktuální špičkou v portfoliu Samsungu, Wi-Fi verze však můžete sehnat na poměrně příjemné cenové hladině. Na výsluní se u jihokorejského výrobce vyhřívá Samsung Galaxy Note 10.1, jehož recenzi v současné době připravujeme.

Témata článku: Samsung, , , , , , Google Nexus 10, Google Nexus 10 32GB Wi-Fi, Samsung Ativ Tab, Samsung Ativ Tab 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition), Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 16GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 16GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 32GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 64GB 3G, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active,