Samsung Galaxy S8+: odlišit se znamená půl úspěchu [recenze]

  • Otestovali jsme větší Galaxy S8+, oproti S7 čekejte řadu změn
  • Samsung se snažil nabourat základní koncept smartphonu
  • Galaxy S8 patří k absolutní špičce, ale neobešla se bez chyb
Kapitoly článku

1. Design

Dospěli jsme do doby, kdy smartphone zvládne vyrobit kde kdo, a tak prodává design, výjimečnost a Galaxy S8+ je toho důkazem. I když to z názvu příliš patrné není, můžeme jej považovat za nástupce Galaxy S7 Edge, byť jeho rozměry a hmotnost ještě nepatrně narostly. Pokud však do srovnání poměrově započteme i úhlopříčku displeje, je nárůst rozměrů telefonu téměř zanedbatelný.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Otestovali jsme Samsung Galaxy S8+ v barevné variantě Orchid Gray

Galaxy S8+ je opět vyroben z kovu (slitina ALU6013), který je na přední i zadní straně doplňuje Gorilla Glass 5. Sklo je na přední i zadní straně po stranách zahnuté (můžeme použít oblíbenou zkratku „2,5D sklo“), skoro, jakoby Samsung na telefonu nechtěl použít ani jednu rovnou hranu. 

Zpracování telefonu je prvotřídní, sklo a kov na sebe přesně navazují a tvoří jeden celek. Telefon se díky zahnutým plochám dobře zvedá ze stolu a velmi dobře drží, a to i v jedné ruce. Při zpocených dlaních nemá tendenci vyklouzávat z ruky.

Klepněte pro větší obrázek
Zakulacený displej Samsungu Galaxy S8+

Oblé rohy telefonu kopírují zakulacené rohy displeje a můžete si za ně telefon v dlani velmi dobře zapřít, takže netlačí ani náruživé mobilní hráče. I přesto, že Samsung nabízí „es osmičky“ v několika barevných variantách, přední část je vždy černá a má to své logické odůvodnění...

Klepněte pro větší obrázek
Snímače nad displejem by v jiné barvě krytu výrazně vystupovaly a kazily celkový vizuální dojem, ale univerzální černá je schová

Displej Galaxy S8+ zabírá přesně 83,9 % přední strany, takže v úzkém pruhu nad displejem se musí tísnit i téměř desítka snímačů. Pokud je chcete vidět detailněji, musíte se podívat proti světlu, jinak jsou celkem umně schované v černém krytu. Pokud by byla přední strana barevná, plocha nad displejem by nebyla estetická, možná dokonce přímo odpudivá. Černý kryt také dobře harmonizuje s vypnutým displejem, který je v zamknutém stavu černý. Má tedy skutečně smysl mluvit o jakémsi infinity (nekonečném) displeji.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S8+ v dlani. Černá přední strana je efektně „sladěna“ s vypnutým displejem

V úzkém horním rámečku nad displejem je umístěna 8Mpix kamerka pro selfie, čidlo regulace okolního jasu, dva snímače pro přiblížení k displeji, vysílač infrazáření, který je vyhodnocován samostatným přijímačem (oční skener), informační LED dioda a samozřejmě také vycentrovaný reproduktor. Ten však hraje až moc „plechově“. Prostor pod displejem má zhruba stejnou šířku (rozumějte malou), takže zde nenajdeme žádné ovládací prvky, dokonce ani logo výrobce. Čelní strana tak nemá žádný vizuálně rušivý prvek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy má tloušťku pouhých 8,1 mm

Základní ovladače přesunul Samsung na displej, takže se na ně zaměříme až v další softwarové kapitole. Tlačítka po stranách telefonu ale zůstávají. Regulátory hlasitosti jsou ve skutečnosti dvojklávesou, pod kterou je umístěno samostatné tlačítko Bixby.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detail tlačítek na levém a pravém boku

Zpočátku jej budete mylně považovat za klávesu pro snížení hlasitosti, a při pořízení screenshotu (Zamykací tlačítko + snížení hlasitosti) jej budete chtít stisknout téměř pokaždé. Protože Bixby neumí česky, nabízí se otázka, zda by tlačítko nešlo využít jako akční tlačítko pro spouštění libovolných aplikací. Podle Samsungu to nejde, ovšem stačí nainstalovat aplikaci bxActions, a stiskem, dvojklikem či podržením můžete spouštět to, co potřebujete.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace bxActions se postará o úpravu funkcí klávesy Bixby

Pravý bok telefonu nabídne jen zamykací klávesu. Je to logický krok, protože, boky jsou díky dvakrát zahnutému displeji minimalizovány. O to více jsou vyžity hrany u užších částí displeje. Na horní je umístěn sekundární mikrofon a společný šuplíček nanoSIM a microSD. Pokud není šuplík zasunutý na nadoraz, telefon vám o tom dá vědět informační zprávou.

Klepněte pro větší obrázek
Horní hrana nabídne šuplík pro nanoSIM a microSD

Na spodní hraně se nic výrazného neměnilo, tedy až na nabíjecí konektor, který je typu USB-C. V základní krabici však najdete redukce, takže o své starší příslušenství s microUSB nepřijdete. Do 3,5mm jacku můžete zapojit sluchátka s pleteným „nezamotávajícím se“ kabelem od AKG v hodnotě 2 500 Kč, která najdete rovnou v základním balení. Sluchátka hrají velmi dobře a s vhodným nastavením ekvalizéru budou jistě spokojení i náročnější posluchači.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na spodní hraně zůstává hlavní reproduktor i 3,5mm jack. Novinkou je konektor USB-C

I zadní strana je celá ze skla, takže počítejte s tím, že se na ní budou často objevovat otisky prstů. Mimo loga výrobce najdeme na zádi 12Mpix Dual Pixel fotoaparát, vedle něhož je umístěn společný model přisvětlovací diody a měřiče srdečního tepu. Z druhé strany pak k fotoaparátu, poměrně netradičně, dosedá snímač otisků prstů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na snímač otisků prstů u větší varianty se budete muset ukazovákem už trochu „natáhnout“

V případě většího Galaxy S8+ se budete ukazovákem na snímač už trochu natahovat, v případě menší Galaxy S8 nám jeho přemístění na zadní stranu až tak nevadilo. Protože je snímač blízko fotoaparátu, je možné, že se, alespoň zpočátku, netrefíte úplně přesně na snímač. Telefon vás tedy čas od času upozorní, že byste mohli utřít sklíčko fotoaparátu. Jen dodám, že proti poškrábání je optika kryta odolným sklem Gorilla Glass 3.

Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana Samsungu Galaxy S8+ v barvě Orchid Gray mění odstíny podle intenzity dopadajícího světla

Snímač otisků by mohl mít o něco výraznější hranu, abyste jej mohli poslepu přesně nahmatat. Daleko lépe se to dařilo s pouzdrem, které mělo výřez přesně na snímač. To stejné platí i rozměrech telefonu, při ovládání „jednoruč“ palcem obsáhnete zhruba tři čtvrtiny displejové plochy, ovšem můžete si pomoci jednoručním režimem a posunout si obraz blíže k jednomu ze spodních rohů displeje.

Budete tedy muset udělat určité ústupky vzhledem k velikosti telefonu. A pokud nechcete, stále je tu menší Galaxy S8.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jednoruční režim v podání Galaxy S8+

V neposlední řadě stojí za zmínku i zvýšená odolnost dle normy IP68, která zaručuje, že telefon přežije 1,5 metru pod vodní hladinou po dobu 30 minut. Voděodolnost je řešena vnitřními membránami, ovšem vztahuje se pouze ke sladké vodě. Pokud by vám telefon spadl do moře nebo do sladké limonády, je třeba jej ještě umýt v kohoutkové vodě, aby nedošlo k oxidaci konektorů. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotoaparát, LED přisvětlení ve společném modulu se snímačem srdečného tepu, a otisk prstů. Žádný z prvků z telefonu (konečně) výrazně nevystupuje

Pokud by byl telefon přece jen vytopen, v servise poznají kudy kapalina do telefonu vnikla. Jediným místem, které může ovlivnit uživatel, je šuplík pro nanoSIM a microSD, který nemusí být dovřen na 100 procent. Pokud se ukáže, že kapalina vnikla jinudy, může to být ze servisní strany považována za skrytou výrobní vadu. Telefon má uvnitř detektory, podle kterých servis určí i přibližný druh kapaliny, která se případně do útrob dostala.

Součástí základního balení je mimo telefonu USB-C kabel, síťový adaptér typu Adaptive Fast Charging, redukce z USB-C na microUSB, redukce z USB-C na USB 2.0, sluchátka s pleteným kabelem od AKG a uživatelské manuály.

Hlavním lákadlem telefonu je bezesporu design, který je efektní i efektivní zároveň. Díky zahnutým hranám se telefon velmi dobře drží v ruce, a i přes větší rozměry si na na jeho nošení a ovládání velmi brzy zvyknete. Na druhou stranu, na stoprocentně komfortní jednoruční ovládání to bez aktivace speciálního režimu není, telefon budete pro psaní textů raději otáčet na šířku. Design se jednoznačně povedl, telefon můžete dovybavit o různobarevná pouzdra a všemožné ochranné kryty. Na výběr je jich celá spousta.

2. Displej

Největším překvapením Galaxy S8+ je použitý displej, který má netradiční poměr stran 18,5:9. Samsung jej nazývá jako „infinity“, protože zabírá většinu přední strany (přesně 83,9 % půdorysu) a z bočních pohledů to vypadá, jakoby vlastně vůbec nekončil. Aby toho nebylo málo, je displej v rozích ještě zakulacený. Má to nějaký význam nebo jde jen o design?

Úhlopříčka použitého panelu je 6,2" a počítá se bez zakulacených rohů. V praxi má tedy displej úhlopříčku nepatrně nižší. Zakulacení v rozích nemá žádný účel, spíše se zde hraje na design, protože kulatý displej koresponduje se zahnutými rohy telefonu, což na první pohled působí líbivě. Pokud však budete aplikace spouštět ve zvětšeném režimu, můžete se stát, že vám budou rohy chybět. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Displej je dvakrát zahnutý a zakulacený v rozích. Design displeje tak ladí se zakulacenými rohy telefonu

Aplikace a hry se totiž standardně spouštějí v poměru stran 16:9, což znamená, že nad a pod aplikací (resp. vpravo a vlevo) je nevyužitý prostor. Aplikace lze roztáhnout na celou obrazovku, buď přes Nastavení - Zobrazení - Aplikace na celou obrazovku, nebo ručně po stisknutí tlačítka s roztaženými šipkami v přehledu posledních spuštěných aplikací. To má často za následek, že některé dotykové prvky v rozích se zobrazí přesně ve vykrojení displeje, takže půjdou hůře ovládat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přední strana se zhasnutým a rozsvíceným displejem. Při bočním pohledu to vypadá, jako by displej vůbec nekončil. Samsung mu říká „Infinity“

Samotné zvětšení s sebou nese i změnu DPI pro konkrétní titul, takže se některé hry mohou spouštět rovnou v tabletové podobě. Příkladem za všechny je hra Hearthstone, jejíž vzhled „před a po“ můžete vidět na níže přiložených screenshotech.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení otevírání aplikací přes celý displej a rychlá úprava zobrazení přes kruhové tlačítko u poslední otevřené aplikace

V maximalizovaném režimu se také může stát, že u konců displeje nebudou přímo navazovat, či budou dokonce částečně chybět, textury. Ovládací prvky telefonu jsou při hraní schované, ovšem můžete je ze spodní hrany jednoduše „vysunout“ nebo zobrazit po kliknutí na „virtuální“ spodní lištu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hearthstone „před“ a „po“. Tlačítka ve spodních rozích jsou v režimu na celý displej z poloviny překryta zakulacením displeje a jsou podstatně hůře ovladatelná

Samotný displej je roztažený na výšku a nabídne rozlišení 2 960 × 1 440 pixelů. Jedná se o Super AMOLED, takže máte opět k dispozici celou řadu zobrazovacích režimů, u nichž si můžete zvlášť upravit i jednotlivé tóny červené, modré a zelené. U dvou režimů si Samsung „vymýšlí“, zbylé dva pak s minimální rozdíly odpovídají zavedeným standardům. Výběr je tedy na vás.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Naměřili jsme: barevný prostor Adaptivního a Základního displejového režimu vzhledem ke standardu sRGB

V adaptivním režimu jsou barvy od standardu sRGB odchýleny poměrně výrazně. Na displeji je tak zelená zelenější, modrá modřejší a červená červenější. Všechny barvy jsou tak sytější a oku líbivější. Samsung však reálné barvy umí, Základní režim s minimálními odchylkami odpovídá barevnému prostoru sRGB.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Barevný prostor režimu Fotografie AMOLED vzhledem ke standardu sRGB, barevný prostor v režimu Kino AMOLED vzhledem ke standardu DCI-P3 (používaný u 4K UHD televizí)

Režim Fotografie AMOLED jsme opět porovnali se standardem sRGB, a je vidět velké zvýraznění zelené. Při prohlížení fotografií tak bude tráva a listy stromů „živější“ a „zelenější“. Z jiného úhlu pohledu se však jedná o téměř stoprocentní standard Adobe RGB. Režim Kino AMOLED zase s minimálními odchylkami odpovídá standardu DCI-P3, který se používá u digitálních filmů v americkém filmovém průmyslu.

Klepněte pro větší obrázek
Zlepšovač videa je určen jen pro některé aplikace

Pokud by tedy film natočen v DCI-P3 a přehráváte si jej na telefonu v některém z HD formátů, jsou barvy v režimu Kino AMOLED zobrazeny přesně tak, jak byly natočeny. I díky tomu získal telefon certifikaci Mobile HDR Premium od UHD Alliance.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Režimy displeje, samostatná úprava odstínu a nastavení rozlišení displeje

Pokud se spolehnete na automatický jas, počítejte s velmi dobrou čitelností displeje, a to i na přímém slunci. Minimální jas mohl být sice trochu lepší, ale pokud si pomůžete Filtrem modrého světla v maximální intenzitě, poměrně výrazně utlumíte záření displeje. Z bílé se stane žlutá, což v převážně bílém prostředí (dané základním systémovým schématem) výrazně uleví vašim očím. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Filtr modrého světla a úprava barev a chování ovladačů ve spodní části displeje

Po vybalení telefonu z krabice se neděste, alespoň náš redakční model měl od výroby nastaveno rozlišení Full HD+ (2 220 × 1 080 pix). V systému, a hlavně u spouštěných her, jde poznat, že rozlišení není ideální. V Nastavení jej však můžete nastavit na maximální hodnotu 2 960 × 1 440 pix. Na výběr je i minimální rozlišení HD+, které z baterie vyšetří několik hodin.

Klepněte pro větší obrázek
V režimu na výšku se na displej vejde až osm notifikačních pruhů

Ty získáte i deaktivací režimu Always On Displej (AOD), který je v základu zapnutý a ukazuje vám základní stavové informace, notifikace či hudební ovladače na jinak „zamknutém“ displeji. V AOD je zobrazen i logotyp domovské klávesy, která spolu se zamykacím tlačítkem slouží k „oživení“ telefonu, např. pro odemknutí displeje PIN kódem, znakem nebo skenem očí.

Zaujaly nás i možnosti úprav dotykových ovladačů, kterým můžete nastavit libovolnou barvu pozadí (doporučujme „spořící“ černou), citlivost klávesy Home a také rozmístění tlačítek. Zpětná šipka může být umístěna napravo i nalevo, což se může hodit levákům, i těm, kteří byly zvyklí na přesné rozvržení u svého staršího smartphonu. Při hraní mohou být softwarové ovladače skrz nabídku Game Tools dočasně deaktivovány.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dotykové ovladače jsou umístěny ve spodní části displeje. Pozici zpětné šipky můžete prohodit s tlačítkem posledních aplikací

Na závěr kapitoly si necháváme samotné zahnutí displeje, které už není žádnou novinkou, protože se opakuje již potřetí v řadě Galaxy S. Samsung opět zapracoval na citlivosti displeje, takže boky v průběhu testování nikdy nevyhodnotily držení telefonu jako dotyk, zahnuté části displeje nijak nenaruší ovládání.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí, kde nastavujete panely, mimo několika základních si můžete další stáhnout z Galaxy Apps

Z libovolného boku si můžete opět vysunout panely Edge, např. se zástupci aplikací, rychlými kontakty či nástroji pro výběr obsahu na displeji. Panely mohou obsahovat ovladače hudby, sportovní zprávy, internetové záložky nebo různé nástroje (kompas, pravítko, ...). Doplňkové panely lze stáhnout z Galaxy Apps. V průběhu testování jsme však panely vůbec nepoužili, několikrát jsme je z boku dokonce vytáhli nedopatřením. Je však možné, že rychle přístupné funkce na boku oblíbí alespoň malá část uživatelů.

Samsung opět ukázal, jak pokročil při vývoji svých Super AMOLED displejů. Na sluníčku je displej velmi dobře čitelný, má syté barvy, absolutní černou i filtr modrého světla. V testech serveru DisplayMate se ukázalo, že se jedná o jeden z nejkvalitnějších displejů u současných smartphonů, zamrzí snad jen drobnost.

Na Marshmallow jste si mohli automatický jas upravovat o pět úrovní nahoru a dolů. Na Nougatu je displej venku na maximu, a i při ručním snížení jasu se opět nastaví na maximum. Vypnutí automatiky jsou pak dva kroky v podnabídkách, které zbytečně zdržují.

3. Hardware

Samsung Galaxy S8+ je prvním telefonem na trhu, který je postaven na 10nm čipsetu. V případě americké a čínské varianty je hlavní výpočetní silou Snapdragon 835, v případě Evropy je to Exynos 8895. Oba čipsety shodou okolností vyrábí Samsung, a samozřejmě došlo i na jejich vzájemné porovnání. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
CPU-Z mylně procesor eviduje jako Exynos 8890, telefon jsme prohnali i benchmarkem Antutu. A jaký je výsledek?

U Snapdragonu 835 se výsledky pohybovaly okolo 162 tisíc, redakční S8+ získala okolo 173 tisíc, takže alespoň na papíře letos vítězí evropská varianta. Jedná se však samozřejmě pouze o standardizované testy, které rozdíly v reálném zatížení telefonu těžko porovnají.

Výsledek benchmarku Antutu 6.2.7:

  • Celkem: 172 965
  • 3D: 72 972
  • UX: 51 587
  • CPU: 37 999
  • RAM: 10 407

Součástí Exynosu 8895 je osm jader v konfiguraci 4 × 1,69GHz Cortex-A53 a 4 × 2,31GHz Exynos M1. Jedná se o „custom“ jádra od Samsungu, která jsou určena pro vyšší výkon. Čipset je postaven na architektuře big.LITTLE s HMP (Hetrogeneous Multi-Processing), který je rozdělen na dva clustery podle typu jader. V praxi tak přepínání procesů na pozadí a jejich přetaktování probíhá plynule stylem „on demand“. Nejnižší takt čtveřice jader je v pohotovostním režimu 741 MHz.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V Nastavení najdete centralizovanou údržbu paměti, RAM a baterie. Paměť můžete čas od času ručně „optimalizovat“

Součástí čipsetu je 20jádrový grafický adaptér Mali-G71 od ARM, který má oproti loňské generaci přinést zlepšení výkonnosti až o 60 procent. Abychom ale byli upřímní, v praxi změnu nepoznáte. Grafika nemá problém se zobrazením i těch nejnáročnějších her pro Android, při delším hraní pozorujeme výraznější zahřívání zadní strany telefonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výkonové režimy v podání Galaxy S8+. Při používání telefonu však žádné výkonové rozdíly nepozorujeme. Pro mobilní hráče je připravena herní nabídka Game Tools

Zvláště při hraní nejnáročnějších her si můžete aktivovat různé výkonové režimy telefonu. V základu je aktivní optimalizovaný režim, který můžete upravit na hraní (nižší rozlišení, vyšší jas), zábavu (maximální rozlišení, zlepšovač videa, UHQ audio) či vysoký výkon (zvýšený jas, rozlišení na maximum). Výsledky v Antutu se však ani na maximální výkon nijak neprojeví, u her jsme si také žádného zlepšeného výkonu nevšimli.

Klepněte pro větší obrázek
Centrum správy operační paměti

Operační paměť má tabulkovou kapacitu 4 GB, po odečtení rezervované části se dostáváme na adresovatelných 3,4 GB. Při běžném používání telefonu se volná RAM běžně pohybuje okolo 690 MB, při ukončení služeb na pozadí se dostáváme zhruba na 900 MB volné operační paměti. Co se týká Garbage Collectoru, není úplně mírný, ale také není úplně agresivní. Aplikace tak nějakou dobu zůstávají v RAM, např. u internetového prohlížeče byla v paměti uložena naposledy otevřená stránka i po několikahodinovém časovém odstupu.

Klepněte pro větší obrázek
Benchmark Androbench, který testuje rychlost interního úložiště. Galaxy S8 používá UFS 2.1

Samsung u „es osmiček“ navýšil paměť. Od papírových 64GB však musíte odečíst předinstalované soubory, takže se v konečném důsledku dostáváme „jen“ na 51,7GB interní úložiště. Pro ukládání dat to bohatě postačuje, „empétrojky“ a fotografie můžete směřovat na microSD kartu (až 256 GB), stejně tak lze na kartu přesunout i hry a aplikace. Většina z nich fungovala při ručním přesunu bez problémů, některé si musely ještě „dostahovat“ určité soubory.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Cloudové úložiště Samsung Cloud nabídne bezplatný 15GB prostor

K dispozici máte i aplikace pro různá cloudová úložiště, počítat můžete i s 15GB Samsung Cloudem, a to na zálohy vašich fotek a různých aplikačních dat. Bohužel, Samsung stále nezprovoznil PC aplikaci pro správu cloudu, takže pokud jej naplníte např. fotkami, nemůžete jej uvolnit jinak, než smazáním všech fotografií z cloudu. Jinak je třeba zajistit si navýšení cloudu, za což ale platíte pravidelné měsíční poplatky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon umí vytvořit odhad další výdrže v závislosti na dosavadním používání

A kde na to vše vzít energii? S8+ má integrovanou baterii o kapacitě 3 500mAh, což je o 100 mAh méně, než v případě loňského Galaxy S7 Edge. Nepatrně menší baterie je zřejmě důsledkem elegantního tenkého těla, co se týká výdrže na jedno nabití, počítejte rámcově se stejnými výsledky, jako u loňského Galaxy S7 Edge. Telefon zvládne jeden opravdu náročný pracovní den, při menší zátěži je výdrž dvojnásobná. Výrazně závisí i na spouštěném obsahu, několikahodinová navigace či hraní her může z baterie ukousnout i celou třetinu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily spotřeby baterie a upozornění na aplikaci, která baterii až neúměrně zatěžuje

Pokud telefon ráno nabijete a vyrazíte ven bez Battery Packu hrát Pokémon Go, kolem třetí hodiny budete bez baterie. Vina padá na (ne)optimalizaci hry a vyšší spotřebu telefonu danou displejem na maximální jas (automatika) a konstantním využíváním GPS. Potěší alespoň rychlé nabíjení, za hodinu a dvacet minut nabijete telefon z nuly na sto. Při půlhodinové pauze na oběd telefon dobijete zhruba o 30 procent. A pokud si dokoupíte rychlou bezdrátovou nabíječku, časy dobíjení se přiblíží běžnému nabíjení (bez Fast Charge adaptéru). 

Klepněte pro větší obrázek
Nastavení zabezpečeného přístupu k telefonu

Telefon můžete mít zabezpečen biometricky, na výběr máte tři dostupné možnosti. Nejméně bezpečné je odemykání obličejem, které je na Androidu již několik let, ovšem u Samsungu se objevuje vůbec poprvé. Možná i proto tento způsob odemykání vzbudil velký mediální zájem, protože odemykání obličeje můžete velmi rychle obejít, např. fotografií. V době psaní recenze však Samsung připravuje aktualizaci, která by zneužití fotografie měla eliminovat novým vyhodnocovacím algoritmem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přidáváme otisk prstu, v jednu chvíli můžete mít aktivní více než tři otisky

I letos zůstává snímač otisků prstů, který se však přesunul na zadní stranu. Jedná se o poměrně nepopulární rozhodnutí, byť řada výrobců snímač otisků již několik let nechává právě na zadní části telefonu. V případě Galaxy S8+ však není vycentrován, takže zpočátku budete sahat spíše na sklo fotoaparátu. Ten vám ostatně čas od času při svém spuštění připomene, že by bylo vhodné otřít jej hadříkem...

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Snímač otisků je umístěn na zadní straně. A fotoaparát se vám čas od času připomene, abyste jej očistili. Zpočátku se totiž budete prstem neomylně dotýkat fotoaparátu

Snímač otisků je téměř zarovnán s okolím, takže hmat poslepu není úplně přesný. Mnohem lépe se nám čtečka ovládala v základním Clear Coveru, který má pro snímač samostatný výřez, který poslepu bez problémů nahmatáte. Na čtečku je třeba se ukazovákem trochu natahovat, mnohem lépe přístupnější je snímač u menší Galaxy S8. Otisk však často není rozeznán hned napoprvé, často musíte prst přikládat i nadvakrát. Alespoň, že snímač funguje i při zamknutém displeji.

Novinkou na čelní straně je oční skener, který je spolu s dodatečným heslem určen jako nejvyšší úroveň zabezpečeného přístupu k telefonu. Samsung jej sice ukázal již u Notu 7, ovšem až nyní se snímač dostává do širšího podvědomí. Jakmile si nastavíte sken oční duhovky, je třeba telefon rozsvítit a následně vysunout „rozeznávací“ obrazovku ze spodní hrany displeje. Škoda, že skener očí má tolik kroků navíc, ovšem chápeme, že neustálá detekce očí by baterii velmi výrazně vyčerpávala.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Po přidání skenu oční duhovky se vám zobrazí užitečné tipy

Co je důležité, čtečka funguje velmi dobře, a to i ve zhoršených světelných podmínkách (skenování probíhá infračerveným světlem nízké intenzity), na přímém ostrém slunci však bude mít skener očí problém. Budete jej muset zastínit vaším obličejem. Skener je užitečný i pro ty, kteří nosí nezabarvené kontaktní čočky nebo brýle. Stačí oči naskenovat bez brýlí nebo čoček, následně vás telefon rozpozná i s brýlemi, resp. kontaktními čočkami.

Pokud budete Galaxy S8+ používat v držáku v autě, lze nastavit kombinaci odemčení otisk prstu + sken očí + povinné záložní heslo, takže v autě můžete při odemknutí zadat PIN, heslo, znak nebo odemknout skenem očí. V praxi se tato dvojkombinace poměrně dobře osvědčila.

Samsung Galaxy S8+ je prvním telefonem na trhu, který disponuje Bluetooth 5.0. Oproti Bluetooth 4.2, které bylo použito u Galaxy S7, nabídne „pětka“ až dvojnásobnou přenosovou rychlost, dvojnásobnou propustnost a až trojnásobný dosah.

  Bluetooth 4.2 Bluetooth 5.0
Max. rychlost 24 Mbps 48 Mbps
Propustnost 1 Mbps 2 Mbps
Dosah až 100 m 300 m

Samsung Bluetooth obohatil i o vlastní přídavek „Dual Audio“, díky němuž můžete k telefonu připojit dvě bezdrátová sluchátka a zvuk z telefonu přenášet do obou zároveň. To se hodí např. při sledování videa s partnerkou, funkci jsme zkoušeli u sluchátek Level Active a Level U, a fungovala naprosto bez problémů. Samsung však upozorňuje, že v jednotlivých Bluetooth zařízeních může být odlišně nakládáno s úrovní hlasitosti.

Klepněte pro větší obrázek
Přídavkem od Samsungu je duální zvuk přes Bluetooth

Zbylá konektivita zahrnuje obligátní Wi-Fi, NFC, GPS, Galileo a Glonass. Citlivost na příjem GPS byla velmi dobrá, telefon i v zástavbě získal GPS pozici do třiceti vteřin bez pomoci Wi-Fi. Z pohledu mobilních dat telefon „předbíhá“ operátory, protože je připraven na vysokorychlostní přenosy přes LTE Cat.16. V rámci lokální Wi-Fi můžete počítat s rychlejšími datovými přenosy díky nové modulaci 1024-QAM.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
U vybraných aplikací můžete nastavit přesměrování zvuku do Bluetooth. Systémové zvuky se však mohou ozývat standardně z telefonního reproduktoru

Součástí výbavy je mimo senzoru okolního osvětlení také akcelerometr, gyroskop, geomagnetický senzor, barometr, senzor přiblížení k displeji, Hallův senzor a také snímač srdečního tepu. Ten je umístěn na zadní straně vedle fotoaparátu ve společném modulu s přisvětlovacím bleskem. Snímač srdečního tepu funguje výhradně s aplikací Samsung Health, orientační měření probíhá rychle, do půl minuty víte, jak na tom orientačně jste.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Měříme srdeční tep a okysličená krve. Výsledky se ukládají do aplikace Samsung Health

Řada Galaxy S8 není jen o telefonech ale také o „ekosystému“ dostupného příslušenství. Nejzajímavějším z nich je krabička DeX, která připojený telefon do deseti vteřin od vložení přemění na pracovní stanici á-la „počítač“. DeX má dva USB 3.0 konektory pro připojení periferií, HDMI kabel pro zapojení monitoru, USB-C pro nabíjení a ethernetový kabel. Protože je příslušenství určeno pro S8 a S8+, musíte využít nabíječku dodávanou s telefony. V základním balení chybí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nejzajímavější příslušenství pro Samsung Galaxy S8+, dockovací stanice DeX

K DeXu můžete brzy očekávat samostatnou recenzi, ve které se zaměříme na pracovní funkce a na možnosti celé platformy. V krátkosti je důležité zmínit to, že na prostředí DeX je „předěláno“ několik systémových aplikací a několik dalších lze stáhnout z Galaxy Apps. Lze předpokládat, že se v obchodě od Samsungu budou postupně objevovat další tituly, v současné době jich však mnoho není.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Po vložení S8+ do DeXu zhasne displej telefonu a do 10 vteřin se rozsvítí „nový“ systém v připojeném monitoru

Aplikace, které pro DeX nemají „svou“ podobu, se otevírají v okně, stejně, jako by byly zobrazeny na smartphonu. Hry pak často nespustíte vůbec, na displeji se zobrazí hláška o tom, že jsou dělány výhradně pro dotykové rozhraní, a s jejich spuštěním je amen.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní obrazovka DeX. Ne všechny aplikace a hry jsou pro prostředí optimalizované

Zmínit musíme i mobilní kancelářský balík Office od Microsoftu, který je na telefonu bezplatný, ovšem v DeXu se již musíte přihlásit pod účtem Office360. Jinými slovy, licenční podmínky mobilních Office se nevztahují na použití Wordu, Excelu, PowerPointu a OneNote na řádově větších displejích, resp. monitorech. Celý režim DeX toho ale skrývá mnohem více, takže od nás brzy čekejte podrobnou samostatnou recenzi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Notifikační centrum v DeXu, klávesové zkratky, aplikace otevírající se v oknech a internetový prohlížeč se zkratkami rychlého spuštění

Mezi další příslušenství pro Galaxy S8 patří nová generace kamerky Gear 360 a také nové brýle Gear VR se samostatným ovladačem. Přímo v základním balení najdete i sluchátka s pleteným kabelem od AKG Audio v hodnotě 2 500 Kč, které půjde pořídit i samostatné. Špunty velmi dobře utlumí okolní ruch, hrají čistě a s výraznými basy, oproti loňským špuntům tedy čekejte výrazné zlepšení audiovýstupu. A to podstatné - v tašce se při přenášení již tak lehce nezamotají.

Samsung Galaxy S8+ přichází na trh velmi dobře hardwarově vybaven. U mobilů se tak poprvé setkáváme s 10nm čipsetem (byť jej některé CPU aplikace ještě neumí pořádně rozpoznat) a také s Bluetooth 5.0 či bezdrátovým duálním audiem. Výdrž na jedno nabití je hodně podobná loňskému Galaxy S7 Edge, jako výrazný bonus vidíme krabičku DeX, která telefon promění v pracovní stanici.

4. Software

I když dřívější spekulace hovořily o Androidu 7.1, při startu prodejů bude v Galaxy S8 Android 7.0 Nougat. Změna se však dotkla grafické nadstavby, kterou Samsung nazývá Samsung Experience 8.1, a tuto informaci umístil hned po verzi firmwaru. Znamená to snad, že se počítá se samostatnou aktualizací nadstavby nezávisle na firmwaru?

Klepněte pro větší obrázek
TouchWiz se nově přejmenoval na Samsung Experience

I když grafická nadstavba ztrácí své typické označení „TouchWiz“, stále se původnímu konceptu hodně podobá. Najdou se ale i některé novinky. Tak kupříkladu, hlavní nabídku vysouváte a zasouváte potažením displeje nahoru, resp. dolů. Samsung tak do svého prostředí integroval funkci, která byla známa spíše z launcherů třetích stran. Typické tlačítko pro zobrazení nabídky aplikací si však můžete dodatečně vrátit na plochu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka, na kterou můžete  „vrátit“ klávesu pro otevření hlavní nabídky

Nepřijdete ani o rychlé spuštění fotoaparátu dvojklikem, ovšem místo Home buttonu je třeba stisknout zamykací tlačítko. Klávesa Bixby na levém boku spouští stejnojménného hlasového asistenta. Protože však neumí česky, lze na něj namapovat spouštění libovolných aplikací a funkcí telefonu (stisk, podržení, dvojklik) pomocí aplikace bxActions. O Bixbyho nepřijdete, je umístěn v levé části pohotovostního režimu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace bxActions se postará o úpravu funkcí klávesy Bixby

V současné době slouží Bixby zejména jako informační centrum, které vám ukáže časté kontakty, nejnavštěvovanější webové stránky, schůzky z kalendáře, počasí, centrum připomínek, kartu S Health a zahraniční zdroje zpráv. V tomto rozhraní Bixby nabídne češtinu, ovšem hlasová syntéza a rozpoznávání vašeho hlasu v češtině chybí. S8ky umí jen korejštinu a španělštinu, dokonce i univerzální angličtina se do telefonu dostane až „v průběhu jara“. Kdy, a zda vůbec, se dočkáme češtiny, zatím nevíme.

Druhým pilířem je Bixby Reminder, tedy jakési upomínkové centrum. Díky absenci češtiny však oproti základnímu kalendáři moc rozdílů nepoznáte. Protože Bixby Voice úplně chybí, dostáváme se k nejzajímavější funkci, a to k Bixby Vision. Ta dokáže při focení (nebo při zpětném vyhodnocení snímku) rozpoznat objekty, texty a památky. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Bixby je v současné podobě spíše informačním centrem

Bixby po analýze snímku nabídne dostupné možnosti, např. podobné fotografie (poskytuje Pinterest), rozeznání objektů a památek (Foursquare) či rozpoznání textu. Bixbymu dělají problém složitější struktury textu a změna fontu, pokud však máte např tištěný dokument a dostatečné osvětlení, můžete si nechat vybraná slova přeložit pomocí Google Translatoru nebo vyextrahovat text a s potřebnými úpravami některých slov text opětovně použít v e-mailu. Automatika samozřejmě není všemocná. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rychle přidání připomínek a rozpoznávání objektů na displeji. Telefon rozpozná fotky (navrhne podobné), objekty (ukáže na mapě) či texty, které se rovnou pokusí přeložit pomocí Google Translatoru. Ne vždy jsou ale výsledky stoprocentní

Samsung počítá i s lokálním obsahem, takže by mělo být i u nás možné přes Bixby Vision rozpoznávat památky, k nimž se z Wikipedie načtou základní detaily a potřebné informace. Přímé nákupy z telefonu (např. po rozeznání objektů) v ČR k dispozici nebudou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení mřížky displeje třikrát jinak...

Displej je roztažený do výšky a tomu můžete přizpůsobit i „hustotu“ obrazu. Layout mřížky lze nastavit samostatně pro domovskou obrazovku i pro nabídku aplikací, najednou můžete na jedné stránce menu vidět maximálně 30 aplikací. Nově můžete upravit i mřížku rychlých zástupců v horní liště, jezdec pro úpravu jasu můžete být dostupný i při prvním potažením lišty, je třeba to jen nastavit. Chování notifikací je podobné jako dříve, jednotlivé pruhy si můžete „vysunout“ a přímo na ně reagovat dostupnými tlačítky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Z Galaxy Apps lze samostatně doinstalovat schémata, ikony a vzhledy Always On Displeje

Prostředí opět hojně využívá bílou barvu na podbarvení podnabídek, takže je vhodné jej upravit jiným schématem. K obchodu se dostanete rovnou s domovské obrazovky, a samostatně můžete aplikovat balíky ikon či doinstalovat nový vzhled Always On Displeje. Na výběr je pouze freeware obsah, placená schémata Samsung v ČR ještě nenabízí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Horní výsuvná lišta a nabídka Nastavení

Nastavení je přeskupena podle vzoru „es sedmiček“ na Nougatu, takže se možná budete chvíli hledat. V Nastavení si můžete všimnout i funkce Zabezpečené složky, do které si můžete „schovat“ aplikace nainstalované v telefonu či soukromé soubory a přístup k ní ochránit heslem, otiskem prstu či skenem očí. Zabezpečená složka jde navíc přejmenovat nebo schovat, abyste na ni neupozorňovali. Spustit se dá přes několik podnabídek v Nastavení. Data ve složce jsou kryptována AES256 a neúčastní se konvenčního zálohování.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka, hlavní nabídka a povinné aplikace od Microsoftu a Googlu. Samsung řadu svých aplikací přesunul k volitelnému stažení na Galaxy Apps

Z pohledu aplikací je vidět úbytek předinstalovaných titulů od Samsungu. Dokonce i samostatné hudební a video přehrávače si musíte zvlášť stáhnout z Galaxy Apps (sekce Galaxy Essentials), pokud vám tedy nestačí jejich hromadné otevírání v Galerii. Od Samsungu je dále připraven webový prohlížeč, kalendář, kontakty, hodinky, aplikace Zprávy, Telefon, komunitní aplikace Samsung Members a také správce souborů. K tomu si ještě připočtěte „povinné“ aplikace od Googlu a Microsoftu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vybrané aplikace (např. prohlížeč nebo přehrávač videa) lze „ukotvit“ do horní části displeje. Ve zbývajícím prostoru si můžete zobrazit další aplikace...

Displej roztažený na výšku vybízí k současnému zobrazení dvou aplikací najednou, které tak budou mít více prostoru. K režimu Multidisplej se dostanete výběrem „dvojokna“ v nabídce posledních spuštěných aplikací. Do režimu se zapojují všechny aplikace, které režim podporují. Mezi aplikacemi můžete přesouvat texty, fotografie, prohodit jejich umístění nebo jednu z aplikací minimalizovat do plovoucího okna.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
... tím však poměrně plynule přecházíme k režimu Multidispleje, v němž každá z aplikací zabírá polovinu displeje. Jednu z aplikací můžete minimalizovat do okna či do plovoucí ikony

Vybrané aplikace můžete „ukotvit“ u horního okraje obrazovky, kde zůstane spolu s každou další spuštěnou aplikací. Je to však pouze variace na Multidisplej, po stisku domovské klávesy aplikace u horního okraje nezůstane. Škoda také, že se ve zbylém prostoru neukazuje zbývající prostředí Androidu, ale jen pouze další spuštěná aplikace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Číselník, protokoly volání, neznámý volající, jehož identitu vám telefon dokáže automaticky odhalit

Telefonní seznam a číselník se podobají dřívějším modelům, takže zde mnoho změn nečekejte. Potěšitelným přídavkem je integrovaný filtr volání s ochrannou proti spamu. Pokud vám volá neznámé číslo, je velká pravděpodobnost, že je v databázi, takže z pohledu na displej zjistíte, kdo vám volá nebo píše SMS zprávu. Obdobným způsobem můžete na server nasdílet i vaše telefonní číslo. Co se týká blokovací služby, Samsung zřejmě spolupracuje s firmami Hyia a Yelp.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Podobně to funguje i u SMS zpráv. Píšeme textovku na výšku displeje

V průběhu hovoru si na kvalitu nikdo nestěžoval, dokonce zmizel neduh dřívějších modelů, kdy jste si mohli uchem nechtěně podržet hovor. V případě Galaxy S8+ se nic takového už nestalo. Použitý displej je natolik širokoúhlý, že jej na šířku nevyplní ani softwarová klávesnice. Ta má od krajů zhruba ještě 1,5cm rezervu, ovšem palcem se nám na ní psalo velmi dobře a s minimem překlepů. Pomůže dostatečný rozestup kláves i vibrační odezva „tak akorát“.

Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice v režimu na šířku displeje rozhodně nevyužívá celý vyčleněný prostor

Při psaní na výšku displeje vám pro psaní stačí i palec jedné ruky, pomohlo nám i natažení klávesnice na výšku. Diakritiku píšete podržením znaků, škoda, že ji nelze přiřadit k číselným klávesám. K zadávání textu zůstávají i další alternativy, tj. zadání hlasem přes servery od Googlu, či psaní tažením prstu po displeji s aktivní predikcí. Oba další způsoby fungují až na drobné výjimky bez větších zádrhelů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Roztažení videa na šířku displeje a editace fotek ve vestavěném editoru

Pokud si na displeji přehráváte videa v poměru stran 16:9, budete mít po stranách displeje dva černé pruhy. Video ale můžete stiskem jednoho tlačítka maximalizovat přes celý displej, takže budou jeho kraje nepatrně ořezány. Při prohlížení fotografií v poměru stran 4:3 jsou kraje nejprve bílé, a až poté se přebarví dočerna. Fotky jde rychle upravit v integrovaném fotoeditoru, který se osvědčil již u dřívějších generací řady Galaxy S.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Samsung Health

Aplikace Samsung Health vám nabídne přehled o vašem celodenním pohybu. Počítá kroky, spálené kalorie, vypité šálky kávy, sklenice vody, apod. V aplikaci si můžete nastavit různé plány pro pohybové aktivity, spustit cvičení, ovšem nemusí to zůstat jen u telefonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč má integrovanou funkci pro blokování webových reklam

Ke Galaxy S8+ můžete připojit i nositelnosti řady Gear (např. Gear S2, Gear S3 či Gear Fit2) a z nich odebírat získané údaje. Stačí si jen z Galaxy Apps nainstalovat aplikaci Gear Manager. Součástí internetového prohlížeče je i blokování reklam, je třeba jen stáhnout jednu z dostupných blokovacích služeb. 

Softwarová nadstavba se sice přejmenovala na Samsung Experience, to klíčové ale zůstává. Prostředí nabídne větší možnosti úprav, pokud si stáhnete aplikaci Fingerprint Quick Action, můžete si dokonce namapovat tři různá gesta na snímač otisků prstů. Prostředí je vcelku svižné, jen při otevírání některých aplikací (typicky seznam kontaktů nebo internetový prohlížeče) pozorujeme drobnou prodlevu. 

5. Fotoaparát

Galaxy S8+ může být na českém trhu osazen dvěma snímači, které nabízí takřka stejný hardware. Jedním z nich je IMX333 od Sony, druhým pak S5K2L2 Isocell od Samsungu. V redakci jsme testovali telefon s fotoaparátem Isocell, který měl na čelní straně opět fotomodul Isocell, konkrétně S5K3H1.

Přední snímač má zorný úhel 80°, světelnost F1.7, rozlišení 8 Mpix a podporuje automatické ostření. V prvé řadě ostří na tváře, Touch Focusem mu ale můžete ručně vybrat místo pro zaostření. Velikost snímače je 1/3.6", jednotlivé pixely mají rozměry 1,22µm. 

Klepněte pro větší obrázek
V aplikaci Fotoaparát si můžete nechat zobrazit plovoucí tlačítko spouště. Přejížděním přes skutečnou spoušť můžete rychle digitálně zoomovat

Zadní fotoaparát typu Dual Pixel nabídne 12Mpix rozlišení, světelnost F1.7, optickou stabilizaci a zorný úhel 77°. Rozměry snímače jsou 1/2.55", rozměry jednotlivých pixelů činí 1,4µm. Samozřejmostí je automatické zaostřování, digitální zoom je maximálně osminásobný. U obou snímačů pak můžete aktivovat digitální stabilizaci při natáčení videa, režim HDR nebo si na displeji nechat zobrazit „vtipné nálepky“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupné fotorežimy a efekty při focení

Aplikace Fotoaparát vypadá podobně jako u dřívějších modelů, nová jsou jen gesta ve fotoaparátu. Potažením doprava otevřete výběr efektů, doleva otevíráte fotorežimy. V režimu Pro lze upravit ISO, čas závěrky, ostření, oblast AF, měření, vyvážení bílé a úpravu expozice. Souběžně s JPG lze fotit i do RAW a snímky později v počítači upravit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozlišení fotografií, videa a další nastavení fotoaparátu

Kvalita fotek je však srovnatelná z loňskými „es sedmičkami“. Snímač si u většiny scén dokáže na automatiku poměrně slušně poradit. U krajů fotek se však místy ztrácí detaily. Makrosnímky jsou také velmi povedené, mají však dost výrazný bokeh. V noci a šeru čekejte o něco méně zašuměné snímky, než u Galaxy S7. Celkově vzato pořídíte „es osmičkou“ opět velmi povedené mobilní fotografie. Mějte však na paměti, že na displeji Galaxy S8 budou vypadat jinak, než při jejích prohlížení v počítači...

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Venkovní fotografie pořízené při polojasnu a slunečnu
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotografie pořízené před svítáním a v noci
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Makrosnímky a detaily
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázková „selfíčka“
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
„Blbiny a srandičky“ s nálepkami, které můžete aplikovat i na selfie kamerku  
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotka bez HDR a s HDR
Klepněte pro větší obrázek
Blesk v interiéru osvětlí jen velmi blízké objekty
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekFotografie pořízené v interiéru bez blesku a na automatický režim
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Postupný digitální zoom ve dne...
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
... a v noci

Videa můžete natáčet v několika rozlišeních. Maximem je UHD, následuje QHD a Full HD s 60 fps a menší formáty, včetně čtvercového 1:1. Optická stabilizace videa je k dispozici ve všech vyšších rozlišeních, foťák také může s ostřením automaticky na displeji sledovat výrazný snímaný objekt. Slow motion videa jsou natáčena v HD rozlišení s 277 fps, a samotné zpomalení si nastavíte až ve videoeditoru.

Kvalita videí je srovnatelná s fotografiemi. Za dobrého osvětlení vyprodukujete hodně kvalitní výstupy. Na rodinnou dovolenou s sebou kameru určitě brát nemusíte.

Ukázková videa:

Kvalita fotografií je při běžném srovnání s Galaxy S7 hodně podobná, ovšem na toto téma připravíme samostatnou porovnávací galerii. Fotoaparát Galaxy S8+ má opět velmi dobré výstupy, na snímcích je však občas patrné větší zkreslení scény dané velikostí snímače. Přímo v nastavení fotoaparátu si však můžete nastavit automatickou korekci zkreslení. Celkově je Galaxy S8+ opět jedním z nejlepších fotomobilů na trhu, laťka byla oproti loňsku nepatrně zvýšena i díky konečně ostrým selfie.

Hodnocení: 86 %

Samsung Galaxy S8+ se vzhledově i funkčně povedl, telefon však bude zřejmě žádanější u současných uživatelů řady Galaxy S6, než loňských majitelů Galaxy S7. Ti totiž nemusí mít moc důvodů ke změně. Telefon může opět těžit z výborného hardwaru, velmi povedeného displeje i z kvalitních fotek, skok oproti loňské generaci není tak radikální, jak se původně spekulovalo. Stinnou stránkou může být vyšší úhlopříčka displeje i absence „konvenční“ varianty s rovným displejem.

Dominantou je „infinity“ displej, který je stěžejní součástí nového designu Galaxy S8, telefon je tenký, dobře se drží a pohodlně používá. Z praktického hlediska budou potenciální zájemci nejčastěji zmiňovat dvě výrazné změny, na které uživatelé Samsungu nebyli dříve zvyklí. Dotykové ovladače pod displejem se ukázaly jako adekvátní náhradou tlačítek pod displejem, snímač otisků prstů však není umístěn úplně šťastně. Je třeba si zvyknout na skener očí, ovšem i ten by mohl jít aktivovat daleko intuitivněji.

Samsung Galaxy S8 vyšlápl jihokorejskému výrobci začátek nové cesty, jak úspěšná bude, se dozvíme již za několik měsíců. Z pohledu předobjednávek to však již nyní vypadá, že Galaxy S8 směřuje tím správným směrem. A jestli se mu něco povedlo, tak minimálně to, že dal zapomenout na nepovedený Note 7.

Plusy

  • skvělý „Infinity“ Super AMOLED displej s rozlišením 2 960 × 1 440 pix
  • velmi dobrá čitelnost displeje na slunci
  • 10 nm čipset Exynos 8895 (a nejde jen o obří skóre v Antutu)
  • 4GB RAM, rychlé 64GB úložiště UFS 2.1 a podpora až 256GB microSD karet
  • na dotykové ovladače na displeji si velmi rychle zvyknete
  • zvýšená odolnost IP68
  • skener očí funguje přesně a rychle, a to i při nasazených brýlích
  • kvalitní fotografie a videa se stabilizací
  • integrovaný filtr telefonních čísel
  • Funkce Samsung DeX
  • kvalitní sluchátka s pleteným kabelem v základním balení

Minusy

  • aplikace mohou mít problém s netradičním poměrem stran displeje
  • otisky prstů na skleněném zadním krytu
  • Always On displej se neumí vystřídat s Nočními hodinami na kraji displeje
  • snímač otisků prstů na zadní straně je u S8+ pro ukazováček hůře dostupný
  • na některé operace budete k telefonu potřebovat obě ruce
  • hlasový průvodce Bixby neholduje češtině
  • chování Bixby klávesy a snímače otisků prstů nelze v systému upravit, musíte si pomoct aplikacemi třetích stran
  • reproduktor na nás působí až moc „umělě“
  • oproti loňským „es sedmičkám“ došlo k navýšení ceny o 2 500 Kč

Verdikt:

Skvěle vybavený Android vyšší třídy zaujme „infinity“ displejem, skenerem očí i ekosystémem příslušenství. Díky DeXu se z telefonu stane „počítač“, počítejte však s vyšší pořizovací cenou telefonu.

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy S8