Samsung Galaxy S6 Edge: s čistým štítem [recenze]

Otestovali jsme kovovo-skleněný Samsung s dvakrát zahnutým displejem a osmijádrovým procesorem. Samsung má slušně našlápnuto.

Hudba v nových sluchátkách

I u hudebního přehrávače došlo ke grafické změně, skladby jsou řazeny podle řady kritérií, můžete mezi nimi rychle vyhledávat a případně také navolit vhodné nastavení ekvalizéru. Na výběr je pět předvoleb, v poslední si můžete podle sebe upravit poměr basů, výšek, nástrojů a vokálů. Najdeme zde ještě čtyři zvukové efekty, naopak přehrávání podle nálady v letošní generaci Galaxy S zmizelo. V základním balení jsou přítomna nová sluchátka, která měl pro Samsung vyrobit Sennheiser.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nová špuntová sluchátka, která jsou přítomna v základním balení Galaxy S6 Edge

Na první pohled zaujme tvarování špuntů, na které je třeba si zvyknout. S druhými nástavci (jiný materiál) nám v uších sluchátka už seděla poměrně dobře, ale nedokázala úplně utěsnit zvukovod, takže při poslechu hudby slyšíte i zvuky okolního prostředí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Filtrace skladeb, přehrávání s albem na popředí, fronta skladem, ekvalizér a další dostupné zvukové efekty

Na druhou stranu, pokud posloucháte hudbu při běhu, chůzi nebo jízdě na kole, je poslech hudby daleko bezpečnější. Hudební reprodukce z telefonu je na velmi dobré úrovni, za použitým DA převodníkem WM1840 spojí společnost Wolfson. Skladby mají slušné podání basů, zvuk není nijak deformován ani při maximální hlasitosti, u které navíc nevydržíte moc dlouho. Mezi podporované formáty patří běžné „empétrojky“, *.aac, *.flac i UHD audio (24bit, 192 kHz), kvalita přehrávání se ukáže až u posledních dvou zmiňovaných formátů. U *.flacu jsme nabyli dojmu, že zvuk je o něco více „prostorový“, než v podání loňských špuntových sluchátek.

Video a Galerie

Videopřehrávač řadí videa za sebou tak, jak je načetl z paměti, případně můžete změnit řazení podle složek. Rozkoukaná videa mají v náhledech časovou osu, mezi podporované formáty patří *.avi a *.mp4, u *.mkv souborů se občas obejvil nepodporovaný audio kodek. Z kontextové nabídky si můžete načíst titulky, případně si z videí nechat přehrávat pouze zvukovou stopu. Můžete tak „poslouchat“ seriály a přitom dělat jinou činnost.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přehrávání videa v přehrávači, okně a jeho úprava v editoru

Videa můžete přehrávat i v samostatném okně které překryje ostatní obsah a vy současně můžete s telefonem pokračovat v práci. Součástí videopřehrávače je i editor videí, která můžete oříznout, upravit jim zvukovou složku, přidat hudbu na pozadí, nastavit obrazové efekty případně video přemístit k úpravám do aplikace Video Editor, kterou stáhnete z Galaxy Apps.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Galerie a rychlá úprava pořízených fotografií

V Galerii můžete měnit rozvržení fotografií pinch-zoomem, přesouvat fotografie do nových alb nebo je rovnou při prohlížení upravit. Mimo automatických úprav je k dispozici otočení, ořez, koláž více fotek do jedné a také samostatná úprava v předinstalovaném editoru s efekty, tóny barev a kreslením do fotek. Snímkům můžete nastavit automatickou slideshow s přechodovými efekty a intervalem přechodu, hudbu na pozadí však musíte spustit zvlášť v přehrávači, aplikace žádnou „univerzální“ na pozadí nenabídne. 

Fotografiím něco schází

U fotoaparátu se nám líbí jeho rychlé spouštění dvojklikem, i když díky němu jinak pozorujeme nepatrnou prodlevu při stisku domovského tlačítka. Foťák naběhne za necelou vteřinu proto, že je neustále minimalizovaný na pozadí, v rámci spotřeby baterie to ale nestačí ani na jedno procentu jejího úbytku, rychlé focení však můžete přesto deaktivovat. Samsung vsadil na fotočip Sony IMX240 (f/1.9), na který postavil vlastní software. Aplikace Fotoaparát nedoznala drobných změn, kdy je většina funkcí, vztažená k vybranému fotorežimu, přístupná na levém boku displeje. Na pravém najdeme spouště, režimy a prohlížení vyfocených snímků.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotoaparát a dostupné fotorežimy

Mezi režimy najdeme např. zpomalený a zrychlený pohyb, prostorový snímek okolí, panorámata nebo režim Pro. Ten dovolí upravit paletu barev, ostření, vyvážení bílé, kompenzaci expozice a ISO. Další možnosti nejsou k dispozici, bohužel ani úprava expozičního času, ani focení do RAWu. Z obecného nastavení je dostupné přísvětlení (osvítí v noci jen na několik metrů), časovač, režimy měření a efekty. Mimo několika základních si můžete další stáhnout z Galaxy Apps, zdarma nebo za 25 Kč. Jako spoušť při focení můžete mimo dotyku použít i regulátory hlasitosti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Filtry a režimy Fotoaparátu můžete stáhnout z Galaxy Apps

A jak telefon fotí? Za dne pořídíte velmi povedené fotografie, někdy však pozorujeme výraznější zkreslení barev, které je při prohlížení snímků na Super AMOLED panelu sice líbivé, v počítači však některé snímky nevypadají až tak přirozeně. Jinak si telefon drží poměrně věrohodné barvy a vysoký standard, automatika se s jasem prostředí vypořádává docela zdatně, někdy však výrazně vyčnívá nepovedený kontrast. 

Díky optické stabilizaci je rozmazaných snímků minimálně, tradičně silné je i zobrazení detailů a makrofotografie. Na nich sice pozorujeme poměrně výrazný bokeh mimo zaostřeného objektu, v konečném důsledku to ale není na škodu. Při nočním focení jsou výsledky poměrně koukatelné, největší zbraní telefonu je ale zřejmě focení večerních fotografií za umělého osvětlení nebo s bleskem v restauracích. Z akcí a oslav pořídíte, na mobil, nadprůměrné snímky.

U předního a zadního snímače můžete využít režim HDR, kamerka nad displejem je 5Mpix a výsledky jsou poměrně povedené. Celkově vzato by fotoaparát určitě mohl doznat ještě drobných softwarových úprav, ne vždy jsme byli úplně spokojeni. Telefon ale i přesto můžeme zařadit ke špičce fotomobilů, zejména díky focení detailů a při horším osvětlení.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Automatický režim, exteriér, slunečné počasí
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Automaticky režim, exteriér, polojasno až zataženo
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Makrosnímky
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotografie pořízené předním fotoaparátem
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Snímky interiéru bez blesku
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Interiér s bleskem
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Noční snímky na automatiku
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotka s variabilní hloubkou ostrosti a focení předním a zadním fotoaparátem najednou
Klepněte pro větší obrázek
360stupňová fotografie
Klepněte pro větší obrázek
Panoramatický snímek

Videa jsou natáčena v základu ve Full HD se stabilizací obrazu, která je velmi užitečná. U vyšších rozlišení ani při Full HD s 60 fps už stabilizace nejde použít. Při natáčení videí můžete použít i režim HDR. Natáčet můžete zpomalená a zrychlená videa, přesnou změnu rychlosti, tj. zpomalení (až 1/8) nebo zrychlení (až32×) musíte určit až při exportu videí z editoru. Nejprve si ukážeme UHD samply, poté Full HD s 60fps a dále následují základní videa se stabilizací, noční natáčení a vše završíme zpomalenou a zrychlenou videosekvencí.

Ukázková videa:

Laťka vysoko, softwarové detaily ale zamrzí

Samsung Galaxy S6 Edge je velmi dobře vypadající smartphone, který po stránce hardwaru zvedá laťku zase o něco výše. Osm jader, 3GB RAM, rychlá UFS 2.0 paměť a výkonná grafika - to vše napomáhá dobré ovladatelnosti a svižnosti systému při provádění běžných činností. Samsung konečně zapracoval i na materiálovém zpracování, plasty nahradil kovem a sklem, což je dobrý tah, byť tím trochu utrpěla ergonomie. Telefon se v zátěži poměrně dost zahřívá a při zpocených dlaních byl lepším povrchem strukturovaný plast u Galaxy S5. Displej je skvělý i na sluníčku, má velmi dobrou čitelnost a boční zahnutí je zajímavým vzhledovým prvkem, který má však pouze omezené systémové využití. To co bylo Samsungu dříve vytýkáno ale panel plní dokonale - žádný jiný telefon na trhu nemá dvojitě zahnutý displej.

V rámci softwaru Samsung TouchWiz zeštíhlil, byť je stále hodně paměťově náročný. Tou největší „optimalizací“ tak bylo přidání 1GB RAM, protože bez ní by operační paměť stačila pouze na stav po zapnutí telefonu. Systém běhá svižně, můžete jej graficky přikrášlit a byl také značně zjednodušen. To je škoda zejména pro ty, kteří byli z Galaxy S5 zvyklí na nadbytek funkcí. S6 Edge tak nemůžete ovládat v rukavicích, zmizel Bezdotykový náhled, datové přenosy S Beam i podpora standardu MHL. Řada funkcí byla ochuzena o některé volby, k některým se zase musíte prokousat až hluboko do nastavení.

Sasmung se ale zřejmě vydal správnou cestou, protože zbytečně mnoho funkcí neúměrně zvětšovalo systémovou ROM. Pokud jste si však dříve navykli některé funkce používat, daň může být pro vás vysoká. Pokud ale Samsung brzkým updaty odladí drobné softwarové problémy, na které jsme narazili, a zkusí trochu vylepšit výdrž baterie, snese Galaxy S6 Edge srovnání s těmi nelepšími.

Plusy:

  • na výrobu použita slitina hliníku a skla Gorilla Glass 4
  • kovové unibody, výborné dílenské zpracování
  • displej se zahnutím dvou bočních hran působí jako element luxusu a má „3D efekt“
  • výborná jemnost, podání barev a velmi dobrá čitelnost displeje i na přímém slunci
  • na minimálním jasu displej sotva svítí a v noci neoslňuje
  • Osmijádrový Exynos 7420, 3GB RAM a výkonná grafika
  • rychlé nabíjení je užitečné zejména při pauze na oběd
  • bezdrátové nabíjení integrováno přímo do telefonu
  • rychlé vyhodnocování snímače otisků prstů
  • schémata kompletně změní vzhled základního TouchWizu i systémových aplikací a nabídek
  • aplikace S Health prokoukla a nabízí řadu užitečných programů a stanovení denních cílů
  • základní úsporný může být spuštěn automaticky podle kapacity baterie
  • kvalitní hudební výstup

Mínusy:

  • baterie se poměrně rychle vybíjí
  • agresivní garbage collector, většina RAM se zaplní jen naběhnutím systému
  • sklo na zádech je náchylné na otisky prstů, při zpocených dlaních trochu klouže
  • fotky pořízené hlavním fotoaparátem mají občas špatný kontrast
  • oproti loňsku postrádáme microUSB 3.0, zvýšenou odolnost, microSD a vyměnitelnou baterii
  • Aktivované noční hodiny nepatrně rozsvěcují i hlavní displejovou část
  • chybí přenosy S Beam (přes Wi-Fi Direct, iniciované NFC)
  • chybí přechodové efekty plochy, displej nejde ovládat v rukavicích
  • při zátěži se telefon poměrně výrazně zahřívá
  • telefon nepodporuje MHL, do microUSB tedy nezapojíte starší redukci MHL - HDMI
  • úprava podsvětlení senzorických ovladačů až po doinstalaci aplikace z Google Play
  • chybí bezdotykový náhled - nahlížení prstem do složek nebo na časovou osu videa
]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.--> ]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy A3, Samsung Galaxy A3 (2016), Samsung Galaxy A3 Dual, Samsung Galaxy A7, Samsung Galaxy A7 (2016), Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy Note Edge, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4,