Samsung Galaxy S4: znovu nejlepší [recenze]

Právě se začal prodávat, není levný, ale zato nabídne univerzální balík funkcí spolu se špičkovou výbavou. Samsung Galaxy S4.

Vedle Applu existuje jen jediný výrobce, jenž dokáže novým vlajkovým modelem vyvolat takové pozdvižení, že si rázem o smartphonech povídají i běžní lidé, které jinak mobily zajímají asi tolik, co většinu populace novinky v oblasti žehliček nebo rychlovarných konvic. Je to Samsung. I letos se na jeho čtvrtou generaci Galaxy S čekalo s netrpělivostí, předem se tipovala hardwarová výbava a nejeden fanoušek značky doufal v aspoň trochu odlišně pojatý design. Ne všechna očekávání se sice naplnila, ale Samsung Galaxy S4 potvrzuje, že opět patří na špičku mobilní pyramidy a nevypadá to, že by jej z ní někdo mohl jen tak vystrnadit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvě barevné varianty Galaxy S4. Další přijdou v průběhu roku

Klíčové vlastnosti:

  • kvalitní tovární zpracování
  • nízká hmotnost
  • skvělý displej
  • vysoký výkon

Hlavní nedostatky:

  • chybí FM rádio
  • jen 9 ze 16 GB paměti přístupných uživateli
  • vysoká pořizovací cena

Samsung Galaxy S4
I9505
rozměry a hmotnost: 137 × 70 × 7,9 mm, 130 g
displej: 5,0", kapacitní Super AMOLED, 1 080 × 1 920, 441 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (100|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 600 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 600 (4× Krait 300, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
37 %
vybavenost
cena: už se neprodává

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Balení: black or white?

Samsung Galaxy S4 přichází zabalen v elegantní úzké krabičce, do které se kromě samotného telefonu s baterií vešla ještě špuntová sluchátka, praktický cestovní adaptér do zásuvky, který po připojení dodávaného USB kabelu vytvoří kompletní nabíječku. Na trhu existují dvě barevná provedení Galaxy S4. Tmavě šedé (skoro černé) a bílé. My jsme na test obdrželi bílou variantu a Samsung musíme pochválit, protože konečně veškeré příslušenství dodané v krabičce ctí barvu telefonu a je s ní pečlivě sladěno, včetně tak banální věci jako je zástrčka do zásuvky.

Klepněte pro větší obrázek
Příslušenství dodávané s telefon je barevně sladěné, nabíječka je kompaktní a sluchátka hrají překvapivě dobře 

Bílý Galaxy S4 působí stejně elegantně jako jakýkoli jiný bílý telefon, proti svému tmavě šedému dvojčeti má ale výhodu. Nechytá tolik šmouhy a otisky prstů. Přesněji řečeno chytá je stejně, ale nejsou tolik vidět. Bílá plastová záda s velmi jemnou mřížkovanou texturou, dobře viditelnou pouze na přímém světle, totiž všechny nečistoty spolehlivě maskují. Tmavá varianta je na tom přesně opačně, vidět jde hned každý otisk, a tak Samsung nemusel šetřit a mohl poskytnout do balení i malý hadřík.

Design: plastová účelnost

Většinu materiálů na těle S4 tvoří k nechuti mnoha kritiků opět plasty. Samsung však zdánlivou lacinost přetvořil v přednost. Samotný zadní kryt je velmi lehký, ale zároveň ohebný, takže se nemusíte obávat o jeho zničení. Galaxy S4 díky tomu jako jeden z mála současných smartphonů nejvyšší třídy může nabídnout uživatelsky vyjímatelnou baterii, lepší a pohodlnější přístup k SIM kartě a do budoucna i možnost existence baterie s vyšší kapacitou, na úkor tloušťky telefonu. Extended Battery Pack už Samsung nabídl ke Galaxy II a III, čtyřka se tedy pravděpodobně dočká také.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nudná plastová placka? Možná, než ji chytíte do ruky

Často a velmi živě bývá diskutován design novinky. Pravda je, že nejde o nic převratného a Samsung plynule navazuje na vzhled loňské generace Galaxy S III. Pro mnoho lidí mohou být zaoblené tvary a hrany v imitaci kovu už okoukané, je ale potřeba říct, že proti předchůdci se S4 mnohem lépe drží v ruce, je celkově tenčí a lehčí. O kousek hodnotněji působí i provedeníobvodového rámu, který už nevypadá jako jednoduše natřený na stříbrno, ale obsahuje matnou broušenou vrstvičku, díky které celý telefon vypadá zase o něco elegantněji. Design proto hodnotíme jako nikoli převratný, ale praktický a účelový – což od mobilu spousta uživatelů žádá především.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Drobná síťovaná textura zadního krytu je na fotkách obtížně zachytitelná

Převaha plastových prvků se nijak negativně neprojevuje na kvalitě konstrukce. Necelých 8 mm tenké tělo začne plačtivě skřípat, jen když jej už opravdu hodně ohýbáte nebo kroutíte. Při běžném úchopu ale nevrže nic, kryt sedí jako přibitý a mírně zapraská, jen pokud jej promačkáte v okolí fotoaparátu. Profil zad je zcela rovný, takže při položení telefonu na stůl přijde do kontaktu s podložkou mírně vyvýšená kovová hrana objektivu. Kryt by proto ani po delším používání neměl na rozdíl od mírně vypouklých zad Galaxy S III vykazovat výraznější známky poškrábání.

Témata článku: Samsung, , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), LG Nexus 4, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Sony Xperia Z, Dílčí test, GAL, Špičkový čipset, Imagination Technologies, Současná špička, Převaha, Rychlé párování, Jediný výrobce,