Samsung Galaxy S4: znovu nejlepší [recenze]

Právě se začal prodávat, není levný, ale zato nabídne univerzální balík funkcí spolu se špičkovou výbavou. Samsung Galaxy S4.

Konstrukce: vše tam, kde má být

Tělo „es čtyřky“ je doslova poseto nejrůznějšími senzory a funkčními nebo ovládacími prvky. Smartphone vás vidí, slyší, pozná tlak, teplotu, vlhkost, světlo, tmu, polohu i pohyb. Zbývá jen kousek a telefony odhadnou, jakou máme náladu. To ale v této generaci ještě nečekejme. Nicméně pouhý výčet senzorů S4, které nejsou navenek vidět, vydá na krátký seznam. Samsung proto vytvořil infografiku, která přehledně zobrazuje umístění i funkci každého senzoru.

Klepněte pro větší obrázek
Diagram přehledně znázorňuje všechna integrovaná čidla a jejich funkci (foto: Samsung Tomorrow)

Kromě běžných konstrukčních prvků, jako je zapínací tlačítko umístěné prakticky na pravém boku, kolébka hlasitosti na protější straně, microUSB konektor (s integrovaným rozhraním MHL 2.0 pro digitální video výstup) vespod, 3,5mm jack na vrchní hraněa dvojice mikrofonů, dostal Galaxy S4 i infračervený port. Tento prvek zažívá v mobilech renesanci. Na rozdíl od historické funkce velmi pomalého přenášení souborů dnes ale slouží k dálkovému ovládání domácích spotřebičů. Pro tuto funkcionalitu slouží aplikace s názvem WatchOn, které se budeme věnovat v kapitole o aplikacích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tloušťka necelých 8 mm je optimální pro pohodlné držení v ruce

Zadní kryt se sundává bezproblémově, stačí nehtem chytit za výřez kousek nad zapínacím tlačítkem. Po sejmutí získáváme přístup k microSD kartě (maximální podporovaná kapacita až 64 GB), po vyloupnutí baterie můžeme vložit i microSIM kartu. Slot patří k těm lépe řešeným, takže i s případnou nanoSIM nacpanou do redukce nehrozí vytržení pozlacených kontaktů. Nad slotem na nás mrkají další zlaté piny, které tentokrát připravují S4 na bezdrátové nabíjení. Kryt s indukční cívkou se ale bude prodávat zvlášť, spolu s nabíjecí podložkou, takže tuto funkci jsme zatím vyzkoušet nemohli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Plastový kryt je ohebný až hrůza, ale zlomení se bát nemusíte

V horní části zad už nezbylo místo na hlasitý reproduktor, přestěhovat se musel dospod. Při položení telefonu na měkkou podložku, např. postel, se zvuk hodně zadusí. Pokud ale mobil držíte v ruce nebo položíte na stůl, zvukový výstup ztratí na intenzitě jen velmi nepatrně. Zvuk z reproduktoru je dostatečně čistý i při maximální hlasitosti, ta by ale mohla být klidně vyšší. To platí i při poslechu hudby do sluchátek. Samsung nedávno uzavřel dlouhodobý kontrakt s producentem zvukových čipsetů Wolfson. Podle dostupných informací bude v osmijádrové verzi telefonu implementován špičkový čipset Wolfson WM5102.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily útrob telefonu odhalují sloty na karty (miniSIM a microSD) a výraznou mřížku hlasitého reproduktoru

U smartphonů Samsung bývá kritizována absence stavové diody pro upozorňování na zmeškané události. Svou premiéru si velká, ne příliš úhledná dioda odbyla v Galaxy S III. Vlajkový nástupce přináší zmenšení diody a mnohem méně nápadné umístění pod bílou maskou kousek od mřížky telefonního sluchátka. Na druhou stranu od sluchátka leží 2Mpx sekundární kamera, která dokáže stejně jako hlavní 13Mpx foťák na zadní straně natáčet Full HD video.

Klepněte pro větší obrázek
Foťák mírně vystupuje nad reliéf zad, čočka je ale chráněna

Jako jeden z hlavních designových prvků zůstalo zachováno výrazné středové mechanické tlačítko pro ovládání prostředí. Proti Galaxy S III je ještě trochu výraznější a má spíše obdélníkový než lichoběžníkový tvar. Telefon je při zakoupení po celém těle pokryt ochrannými fóliemi a jedna taková chrání i tlačítko. Nezapomeňte ji před používáním odlepit, jinak vám budou hrany tlačítka připadat zbytečně ostré. Po stranách mechanické tlačítko doplňuje ještě dvojice senzorů: vlevo kontextová nabídka a vpravo u Samsungu už tradičně šipka zpět. K naposledy spuštěným aplikacím se dostanete podržením středového tlačítka. Sekundární funkcí kontextového tlačítka při podržení je přístup ke Google Now.

Displej: nejlepší AMOLED v mobilu

Klenotem celého přístroje je skvěle provedený pětipalcový Full HD displej s rozlišením 1 080 × 1 920 bodů. Samsung opět vsadil na technologii Super AMOLED. Použitá Pentile mřížka obsahuje v každém subpixelu jeden zelený bod navíc (uspořádání RGBG). Při dané jemnosti displeje 441 bodů na palec ale nemáte šanci okem tento „podvůdek“ vůbec odhalit. Dokonce ani při čtení nejdrobnějšího textu v internetovém prohlížeči na nulový zoom nedochází k žádné deformaci písma. K tomu připočtěte výhodu Super AMOLEDu ve skvělém podání černé a výborné pozorovací úhly bez nežádoucích odlesků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej se rozprostírá téměř až k okrajům telefonu, tím Samsung dosáhl zachování stejné velikosti těla jako u S III

Proti Super AMOLED panelům obecně hovoří někdy až příliš syté a živé barvy. To Samsung vyřešil pomocí vylepšeného RGB Light senzoru, který reaguje nejen na okolní jas, ale i barevné spektrum a podle toho dokáže barevné i jasové podání panelu dynamicky měnit. Mimo to si můžete nastavit i některý z navolených profilů saturace barev. Na přímém slunečním světle se samozřejmě AMOLED nemůže měřit s nejagresivněji podsvícenými IPS panely, rozhodně se ale nemusíte bát, že se z displeje rázem stane zrcátko. Při čtení na sluníčku je nicméně nutné vytáhnout jas na maximum a počítat tak s vyšší spotřebou baterie.

Panel chrání sklíčko Gorilla Glass třetí generace. Po 14 dnech intenzivního používání a občasném výletu za drobnými do kapsy u kalhot na něm není ani škrábaneček. Povrch displeje vykazuje velmi vysokou citlivost, dokonce takovou, že displej můžete bez problémů ovládat i v rukavicích. Klasické pletené rukavice nejsou pro displej vůbec žádnou výzvou, telefon reaguje dokonce i na doteky v tlustých kožených rukavicích, i když v tomto případě jsme museli tisknout trochu intenzivněji.

Témata článku: Samsung, , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), LG Nexus 4, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Sony Xperia Z, Originální velikost, Běžný jev, Rychlé párování, Výrobní problém, Hodina hovorů, Bezplatná aplikace, Pohybující objekt, Vybraný bod,