Samsung Galaxy S: intergalaktický koráb (megatest)

Galaxy S je zářným příkladem toho, že Android už není jen nedodělaný systém pro geeky. Mašina s rychlým hardwarem na něm dokáže divy.

Samsung v těchto dnech uvádí na český trh vlajkovou loď pro rok 2010. Samsung Galaxy S má naplnit očekávání těch, kdo touží po smartphonu s prvotřídní výbavou, stejně jako těch, kteří si potrpí na design, a v neposlední řadě musí potvrdit, že Android je jednou z nejprogresivnějších mobilních platforem se zajištěnou budoucností.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové obrázky výrobce

 

Samsung i9000 Galaxy S
Samsung i9000 Galaxy S Androidový komunikátor s oslnivou výbavou. Je poháněn gigahertzovým procesorem, díky kterému mimo jiné umí natáčet HD ready video, má kapacitní a vysoce kontrastní displej Super AMOLED o úhlopříčce 4'' a podporuje Bluetooth 3.0. rozměry a hmotnost: 122 × 64 × 10 mm, 118 g
displej: 4'', kapacitní Super AMOLED, 480 × 800, 16 mil. barev
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (900/1 900/2 100 MHz), GPRS (třída 12), EDGE (třída 12), HSDPA (7,2 Mb/s), HSUPA (5,76 Mb/s), GPS
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 8 000 MB, 512 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 500 mAh, procesor: Cortex-A8 1 000 MHz
operační systém: Android 2.1
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video (1 280 × 720), autofocus
87%
hardware
N/A*
software
katalog
cena: 12 740 Kč (koupit)

Každého, kdo z krabice poprvé vybalí Galaxy S, jistě napadne, že v tomto případě zašla inspirace u iPhonu možná až příliš daleko. Galaxy je na letmý pohled skutečně téměř věrná kopie s podobnými rozměry, stříbrným lemem a velkým středovým potvrzovacím tlačítkem, které trošku skrytě doplňuje ještě senzorové Menu a Zpět.

Dokonalý klon iPhonu

V nitru ale hledejte Android a i těch fyzikálních rozdílů je tu nakonec o něco více. Galaxy S je velmi lehký telefon. Aby ne, když je jeho konstrukce plastová. Na povrchu tedy nečekejte žádné kovové části, vše (včetně stříbrného lemu) je vyrobeno z umělé hmoty. Tři funkční tlačítka doplňuje ještě klasický kolébkový ovladač hlasitosti a hlavní vypínač na boku. Nic víc zde už nenajdete – kupodivu chybí i hardwarové tlačítko pro stisk spouště fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na horní části nesmí chybět zvukový výstup a krytka micro USB. Nejedná se o žádný gumový špunt, který dříve či později urvete, ale o precizní plastová dvířka, která otevřete zasunutím do telefonu. Prakticky je tedy nemůžete zničit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Posledním přerušením tmavého lesklého plastu je objektiv 5MPix fotoaparátu se stříbrným lemem. Nijak nevystupuje z profilu, je s ním zcela zarovnaný. Drobnou vadou na kráse je absence alespoň nějaké jednoduché přisvětlovací diody. Hlavní kameru pak doplňuje ještě maličký VGA čip na přední straně pro videohovory.

750 hodin pouze v laboratoři

O výdrž se stará Li-ion článek s kapacitou 1 500 mAh. Oficiální dokumentace uvádí pohotovostní výdrž na 3G síti až 576 hodin, u 2G pak dokonce až 750 hodin. To je samozřejmě naprostý nesmysl, o smartphone se zázračnou výdrží se skutečně nejedná, a pokud budete používat push synchronizaci s Exchange a Google serverem, pokud budete mít zapnuté Wi-Fi, čas od času GPS, pokud budete surfovat a čas od času si zahrajete některou z povedených her z edice Samsung Apps, z Galaxy se stane běžný jednodenní chytrý telefon, kterému se po západu slunce nejlépe daří v nabíječce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Není se čemu divit, v nitru mobil skrývá čipset Samsung Hummingbird S5PC110 s jádrem o taktu 1 GHz a s velmi výkonnou grafickou akcelerací PowerVR, která z něj dělá doposud nejvýkonnější androidí telefon. A ten si už řekne o nějakou spotřebu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jedním z dalších lákadel bude jistě čtyřpalcový Super AMOLED displej s rozlišením 480x800 pixelů. Barvy jsou velmi syté, živé a černá je skutečně černá, ostatně mobil zvládne 16 milionů odstínů. Stejně dobře se displej chová i na přímém slunci, což bude v tomto ročním období docela aktuální požadavek. Ostatně na to, jak obstál ve srovnávacím testu s několika dalšími chytrými telefony podobných rozměrů, se můžete podívat na tomto videu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

K telefonu dostanete špuntová sluchátka, která ocení každý, koho z obligátních pecek bolí uši, případně mu neustále vypadávají. Škoda jen, že neobsahují vlastní regulátor hlasitosti, samotný Android totiž i na plný výkon nevydá tolik decibelů, kolik je třeba k přehlušení hlučné jízdy v tramvaji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Samsung, , , , , , Apple iPhone 4GB, Google Nexus One, HTC Desire, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Zamčený displej, Nejvýkonnější android, GAL, Snadná odpověď, Poslední záložka, Lehký telefon, Skutečný výkon, Samsun, Hard reset, Podobný rozměr, Sam, Rychlá volba, SSL, Věrná kopie,