Samsung Galaxy S II: prostě ten nejlepší [recenze]

Náš katalog to věděl už dlouho, nyní to máme potvrzeno z praktického testu. Samsung Galaxy S II je nejlepším smartphonem současnosti.

Samsung se po úspěchu vlajkového modelu Galaxy S ocitl v nezáviděníhodné pozici. Musí dokázat, že loňský triumf nebyl jen náhoda a že 10 milionů celosvětově prodaných kusů androidového supersmartphonu má své opodstatnění. Ale nástupce to má vždycky složitější, obtěžkán syndromem přehnaného očekávání. Co musí Samsung předvést, aby se kladné přijetí zopakovalo, nebo ještě lépe, aby se opět dostavil kýžený „wow efekt“?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Není to snadné. Předně musí následovník nekompromisně odstranit nedostatky předchozího modelu. U Galaxy S byly problémy zastoupeny chybějícím bleskem fotoaparátu, vytýkána byla občas i hladká plastová konstrukce. Za druhé nesmí novinka přinést výraznější vlastní přešlapy. Na to se tentokrát v Soulu soustředili především. A v neposlední řadě by měl nástupnický model dodat něco nového, co tu dříve nebylo. Také s tím se v Koreji počítalo, a proto přišel na řadu větší a lepší displej a dvoujádrový procesor. Ano, Samsung Galaxy S II splňuje všechny předpoklady pro nástupnický bestseller a na cestě do vaší dlaně mu může zabránit snad jen pocit osobní nesympatie ke značce nebo preference kompletně odlišného mobilního řešení. Anebo cena, která vpravdě není lidová.

Klíčové vlastnosti:

  • elegantní štíhlý design, nízká hmotnost
  • jeden z nejlepších mobilních displejů Super AMOLED Plus
  • Android 2.3, TouchWiz 4, Flash Player 10.3
  • podpora přehrávání všech nejpoužívanějších audio a video formátů
  • 8Mpx fotoaparát s autofokusem, bleskem a natáčením Full HD videa
  • kompletní konektivita včetně Wi-Fi 802.11 n, rychlý Bluetooth 3.0 a HDMI výstupu

Hlavní nedostatky:

  • nevhodně umístěný výdech hlasitého reproduktoru
  • chybějící mechanická spoušť fotoaparátu
  • chybí dioda nebo jinak řešená vizuální indikace zmeškaných událostí
  • zvuk z přehrávače by snesl méně basů
  • hodil by se univerzální účet pro registraci do různých obchodů s knihami, časopisy a hrami

 

Samsung i9100 Galaxy S II
Samsung Galaxy S II Velmi lehký a tenký, ale také extrémně dobře vybavený smartphone s Androidem 2.3, který jako první nabízí podporu datových přenosů HSPA+ až do rychlosti 21 Mb/s a dvoujádrový procesor Samsung Exynos. Existuje ve variantách s 16GB a 32GB pamětí. rozměry a hmotnost: 125 × 66 × 8,5 mm, 116 g
displej: 4,27'', Super AMOLED Plus, 480 × 800, kapacitní
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (dvě pásma), GPRS (80|80 kb/s), EDGE (237|237 kb/s), HSPA (21,1|5,76 Mb/s)
konektivita: USB, MHL, Wi-Fi, Bluetooth, 3,5mm jack
paměť: 32 000 MB, 1 024 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 650 mAh, procesor: 2× Cortex-A9 1 200 MHz
hardware: GPS, digitální kompas, akcelerometr, gyroskop
operační systém: Android 2.3
fotoaparát: 8Mpx (3 264 × 2 448), video (1 920 × 1 080), autofocus, diodový blesk
91%
hardware
N/A*
software
katalog preview info výrobce
cena: 14 300 Kč

Když se podíváme na velikost, je jasné, že Galaxy S II narostl. Nikoli však ve všech osách. Rozměry lícní strany 125 × 66 mm se podrobily diktátu plochy displeje, tloušťka proti centimetrovému předchůdci poklesla. Díky hodnotě 8,5 mm můžeme Samsung prohlásit za jeden z nejtenčích mobilů na světě. Možná vás napadne, jak se takto tenká žiletka bude držet v ruce. Díky speciálně upravenému povrchu zadního krytu a vystouplé bradě, ve které našly své místo anténní moduly, to není žádný problém. Telefon neklouže, nepřevažuje se, ani neřeže ostrými hranami. Líbit se nemusí snad jen dámským rukám, pro které může být jednoduše moc velký.

Moderní umění

Celá záda jsou podobně jako boky telefonu, vyjma ozdobného pokoveného rámečku po obvodu, vyvedena v plastu. Proti lesklé a hladké skořápce Galaxy jedničky však tentokrát inženýři sáhli po plastu s jemným vroubkováním, a tak mohla být kritizovaná vlastnost častého umazávání a poškrábání zadní strany eliminována. Je jasné, že příznivcům těžkých kovů nebude vyhovovat ani tohle řešení, já naproti tomu oceňuji zachování hmotnosti na rozumné hranici 116 g.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  

Výhradu nelze mít, ani co se týče zpracování. Plasty jsou vylisovány s korejskou precizností, tělo nevrže ve zkrutu, tím spíše ne při běžné manipulaci. Na nošení po kapsách a obepínání kalhotami kolem plochy stehna bych byl ale opatrný, plocha displeje je přeci jen široká a sklo není zdaleka tak ohebné jako plast. Kritickým místem se může po čase ukázat snad jen zmiňovaná brada, která ve své tloušťce 10 mm zhruba o půldruhého milimetru přečuhuje nad povrch zad. Tato plastová vyvýšenina s hladkým povrchem jako styčný bod mezi stolem a telefonem zřejmě po pár měsících nějaký ten šrám utrpí.

Přesto si Galaxy S II nezaslouží uchovávání v nějakém ochranném, byť stylovém obalu. Nakonec v prodejním balení byste vedle nabíječky, USB kabelu a sluchátek něco podobného hledali marně. Čistý pravidelný design lahodí oku a vychází opět od předchůdce. Čtveřice rohů, jakož i plocha zad však nevykazuje takové zaoblení. Ladné linie jedničky se mi možná zamlouvaly více, ale to je jen otázka osobního vkusu. Potěší, že plocha nad i pod dotykovým displejem byla účelněji využita, a tak nárůst čelních rozměrů nebyl takový, jaký by si zvětšení úhlopříčky jinak vyžádalo.

Pod horním okrajem telefonu najdeme zleva 2Mpx sekundární kameru pro videohovory, senzor přiblížení pro pohasnutí displeje při volání, telefonní reproduktor krytý ozdobnou perforovanou mřížkou a čidlo pro automatickou regulaci jasu displeje. Pod jeho spodním okrajem je to potom tradiční trojice ovládacích tlačítek systému; mechanický obdélníkový střed doplňují dvě senzorové klávesy po stranách. Proti Galaxy S jsou však jejich piktogramy viditelné pouze při rozsvíceném displeji.

Je to spoušť nemít spoušť?

Na bocích telefonu zjistíme, že místo se opět nenašlo pro mechanickou spoušť fotoaparátu. Na pravé straně dlí o samotě jen mírně vystouplé zapínací tlačítko, které slouží zároveň k uspání displeje. Protilehlý bok hostí dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti, při hovoru zesiluje zvuk v telefonním reproduktoru, jinak řídí zvukový výstup z toho vnějšího. Hlasitý reproduktor je na těle pouze jeden a najdeme ho opět na vyvýšené bradě. Místo nebylo zvoleno úplně nejlépe, telefon položený na hladké ploše zvuk z reproduktoru dusí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nabíječku nebo datový USB kabel budeme tentokrát připojovat ze spodní strany, dělí se o společný microUSB konektor. Ten má také další skrytou funkci, kterou oceníte až po dokoupení volitelného příslušenství. Speciální redukce dovolí napojit k mobilu HDMI kabel a promítat obsah telefonu na televizní obrazovce v HD rozlišení (1 080p). Možné to je díky standardu MHL (Mobil High-Definition Link), který Samsung do telefonu implementoval jako první výrobce na světě. V důsledku toho ztrácí funkci videovýstupu klasický 3,5mm konektor. Najdeme jej na vrchní hraně telefonu a poslouží tedy pouze k poslechu hudby.

Fotoaparát už nehraje druhé housle, jeho masivní objektiv s přilehlým bleskem se hrdě chlubí rozlišením 8 Mpx přímo ve svislé ose zadního krytu. Poměrně tenkou skořápku s vylisovaným logem Samsung a množstvím droboučkých západek sundáte z telefonu bez potíží díky viditelnému výseku pro nehet vpravo od foťáku. Po sejmutí nabudete pocitu, že pacičky nebo část krytu se musí časem zákonitě odlomit, pokud se však do vnitřku nebudete dobývat denně, tak se to určitě nestane.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro vyjmutí/vložení SIM karty není nutné vyndávat baterii, telefon si ale stejně sám vyžádá restart systému. Opačně (a zbytečně) je to v případě paměťové karty microSD. Její slot je pod úrovní akumulátoru a zde se tedy jeho vyjmutí nevyhnete. Jen pro úplnost, telefon spolyká všechny kapacity současných prodávaných microSDHC karet, maximem je tedy 32 GB. Li-Ion akumulátor s kapacitou 1 650 mAh patří k tomu nejštědřejšímu u mobilních telefonů, jeho skutečnou výdrž ale probereme až později v souvislosti s výkonem telefonu.

Témata článku: Samsung, , , , , HTC Sensation, HTC Sensation XE, HTC Sensation XL, LG Optimus, LG Optimus 2X, LG Optimus Black, Nokia N8, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Těžký kov, Dobrý pocit, Kompletní konektivita, Nadprůměrná hodnota, Adobe flash, Assassin's Creed, Týdenní výdrž, Vybraný bod, Umazávání, Vhodný způsob,