Samsung Galaxy S Duos: dvě SIM a čtyři palce [recenze]

Samsung vytvořil větší smartphone s podporou dvou SIM, hardwarově ale odkazuje na původní Galaxy S. Bude to na konkurenci stačit?
Kapitoly článku

Poznámky můžete zamknout PIN kódem

Zdrojem aplikací je u Samsungu již tradičně dvojice portálů, Google Play a SamsungApps. První zmiňovaný se nachází povinně u všech výrobců napříč mobilním spektrem, druhý portál je k dispozici pouze u produktů Samsung. Často u něj narazíte na různé promoakce a výročí, v rámci kterých jsou aplikace dodávány se slevou nebo rovnou zdarma. Penetrace her a aplikací je však daleko menší, než u portálu Googlu. Game Hub je pak pouze prostředníkem nabízející tipy na hry ze SamsungApps.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dva základní zdroje aplikací a her - Google Play a SamsungAps. Game Hub nabízí odkazy na hry na portál Samsungu.

Základní aplikace dostanete rovnou v hlavní nabídce. Mám na myslí pokročilý S plánovač, který v seznamu pod měsíčním náhledem zobrazuje přehledně plánované události pro vybrané datum. K dispozici jsou i týdenní a denní náhledy. V poslední záložce se zobrazí i dostupné úkoly. Ty mohou mít nastavenou důležitost, deadline či možné připomenutí. Při psaní poznámek můžete přebarvit pozadí či je rovnou vytisknout na Wi-Fi tiskárnách Samsung. Do poznámek můžete ukládat i osobní data a citelné údaje, můžete si je totiž zamknout vlastním PIN kódem. Nový PIN si vytvoříte sami, nemá žádnou návaznost na PIN SIM karty nebo telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S plánovač v týdenním zobrazení a přidávání úkolu a události.

Kalkulačku používejte v režimu na šířku displeje, jen tak se vám totiž odhalí plná matematická funkčnost. Diktafon nahrává hlasové poznámky ve formátu *.3ga, správce souborů se postará o soubory v interní paměti a na paměťové kartě. Soubory můžete otevírat, přejmenovat, mazat a kopírovat. V telefonu je připraven i prohlížeč dokumentů Office a *.pdf souborů, editovat soubory ale nelze. Pro kabelové připojení k počítači slouží protokolol PTP a MTP, Mass Storage se nekoná, protože Samsung pomalu zvažuje ústup od souborového systému FAT. Pro správu dat je určena PC aplikace Kies, připojit se můžete opět kabelem nebo prostřednictvím Wi-Fi. Obě zařízení ale musí být na stejné síti. Pomocí Wi-Fi Direct také můžete uskutečňovat Peer-to-peer přenos souborů s jiným Androidem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Webový prohlížeč a volba defaultního vyhledávače, stopky, kalkulačka, diktafon. Barevné poznámky můžete zamknout vlastním kódem proti čtení. PolarisViewer slouží pro prohlížení dokumentů Office a PDF. Zobrazení dokumentů Word a Excel.

Navigační pozadí obstarávají Google Mapy, které jsou stahovány z internetu v reálném čase. Díky aplikaci místa můžete vyhledat blízké body zájmu. Samozřejmě můžete doinstalovat i jiné navigační systémy třetích stran. Internetový prohlížeč žádná překvapení neskrývá, využijete jej pro běžné brouzdání, dvojicí prstů můžete zoomovat stránky. YouTube videa pak můžete spouštět rovnou ve vyhrazené aplikaci, Flash nativně podporován není.

Zvukový výstup je slušný

Hudební přehrávač se nijak neliší od předešlých modelů řady Galaxy. Karty v horní části slouží k filtraci a organizaci hudby. Položka hudební ráj přiřadí každou skladbu do jednoho z pětadvaceti čtverců, které poměrově odpovídají kombinací nálad (Klidný, Vášnivý, Vzrušující, Veselý) a vy si můžete vybrat, které čtverce si necháte přehrát v následujícím playlistu. Hudbu jinak můžete přehrávat podle alb, interpretů případně úplně náhodně. Přecházení mezi skladbami může být sekvenční nebo náhodné, mezi skladbami lze přecházet i manuálně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehrávání hudby, hudební ráj, možné nastavení ekvalizéru. Widget pro ovládání přehrávání, obdobnou funkčnost dostanete i po vysunutí horní lišty. FM rádio zahraje pouze s připojenými sluchátky.

V levém dolním rohu je umístěn ekvalizér SoundAlive, kterým lze velmi dobře upravit hudební výstup. Předpřipraveno je šestnáct nastavení, které se mísí i s hudebními efekty, pokud si nevyberete, můžete si vytvořit vlastní nastavení. Při přehrávání na popředí se zobrazuje i obrázek alba interpreta, při přehrávání na pozadí se základní ovládací prvky hudby nacházejí v horní liště po vysunutí. To samé platí i o zamknutém displeji. Zvukový výstup jsem testoval na standardních špuntových sluchátkách Samsungu a na sluchátkách Steelsound 3H s náušníky (k samotnému telefonu sluchátka nedostanete) a musím přiznat, že běžný uživatel si určitě nebude mít na co stěžovat, pokud použije vhodné natavení ekvalizéru. Snad jen maximální hlasitost by mohla být o chlup vyšší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace Fotoaparát, na levý bok je možno umístit zástupce nejpoužívanějších nastavení.

Aplikace Fotoaparát má layout podobný předchozím modelům, spoušť a přepínač mezi focením a natáčením je umístěn na pravé části displeje. Stisknutím souště dojde k automatickému zaostření a pořízení snímku, zoom tedy nyní kontinuální. Levý bok je vyhrazen pětici ikon natavení, z nichž čtyři lze upravit dle vlastních preferencí. Pátá pak zobrazuje zbytková nastavení v jednotném seznamu. Nastavení snímání je poměrně obsáhlé, mimo efektů a vyvážení bílé jsou k dispozici režimy snímání a scény. Focení s LED diodou je použitelné jen cca do vzdálenosti dvou metrů, poměrně povedené jsou i makrosnímky. Pozor si však dejte, abyste při snímání s telefonem nehýbali. I sebemenší pohyb bude mít vliv na celkovou ostrost snímku. Kvalitu a barevnou věrnost snímků bych zařadil k lepšímu průměru.

Ukázkové snímky z fotoaparátu:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Snímač natáčí videa ve formátu *.mp4, bohužel jen v maximálním rozlišení VGA. Natočené videosekvence navíc neoplývají příliš silnou zvukovou složkou, takže se hodí jen jako momentky na displeje telefonů, určitě ne na videozáznam zahraniční dovolené. Nepotěšil mě ani videopřehrávač. Poradí si jen s některými *.avi soubory (některé nepřehraje vůbec), videa jsou však bohužel trhaná a nekoukatelná, a to jsem zvolil rozlišení 720 x 404 bodů. U *.mp4 souborů bylo přehrávání plynulé. Videa můžete sledovat i s *.srt titulky, před vložením do telefonu je však musíte v poznámkovém bloku uložit ve formátu UTF-8, jinak se z české diakritiky stane „rozsypaný čaj“. Řešením tak bude doinstalace jiného videopřehrávače, na SamsungApps si hned můžete bezplatně stáhnout MX Player, který s videi a titulky funguje bez problémů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelské rozhraní videopřehrávače, galerie se zobrazením obrázků a možnostmi automatické prezetnace.

Galerie může filtrovat obrázky podle složek, polohy nebo času pořízení. Nastavit můžete i automatickou slideshow fotografií s efekty přechodu s empétrojkou na pozadí. Manuálně lze nastavit dobu setrvání snímku na displeji. Maximem je pět vteřin, což často nemusí stačit. Při prohlížení fotek lze využít pinch-zoom gesto pro zoomování.

Závěrečný verdikt

Velký potenciál se bohužel nepodařilo naplnit. Galaxy S Duos je v současné době nejvybavenějším Dual SIM telefonem na českém trhu, bohužel disponuje řadou nedostatků a nedotaženými řešeními. Průměrnému uživateli vadit nebudou a bude spokojen, náročnějším uživatelům bude proti srsti občasná pomalost zařízení i nevysvětlitelné kolísání signálu na SIM1. To může v budoucnu upravit firmwarový upgrade, co však ani upgrade nespraví, je hardware zařízení. Dva roky stará hardwarová koncepce s nejnovějším Androidem a 1GHz procesorem jednoduše nemůže šlapat stejně rychle jako čtyřjádrový Galaxy S III., byť se mu vzhledově telefon snaží poměrně hodně přiblížit. Doufejme, že je Galaxy S Duos odrazovým můstkem hardwarově vybavenějším Dual SIM zařízením, a že se v příštím roce objeví vybavenější modely. Minimálně jsme zvědavi na Alcatel One Touch 997D, který se po vstupu na trh stane vlajkovou lodí Dual SIMů na českém trhu.

Témata článku: Samsung, , , , , , , Alcatel One Touch 997D, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, Samsung Galaxy Ace Duos, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Duos, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy Y, Samsung Galaxy Y Duos, Případné poškrábání, Sam, Běžná velikost, WMO, Duo, Galaxy s, Stejný operátor, Dotykové tlačítko, Úplné zaplnění,