Samsung Galaxy S Advance: mezičlánek nalezen [recenze]

Samsung zaplnil prázdnotu mezi Galaxy S a Galaxy S II novým modelem. Jak těžké pro něj bude najít si své místo pod sluncem?

Samsung od vstupu modelu Galaxy S na trh začal psát svou novou éru. Prodeje zařízení byly skvělé, telefon se dočkal dvou velkých systémových updatů (Froyo a Gingerbread), získal si velkou základnu uživatelů a díky fóru XDA na něm i dnes můžete rozjet nejnovější verze Androidu. Úspěch zaznamenal i nástupce, Galaxy S II, opět má velkou podporu z řad komunity a díky slušnému hardwaru z rukou stávajících uživatelů jen tak nevymizí. Samozřejmě jsme se již dočkali i jeho nástupce, modelu Galaxy S III, dnes se ale spíše zaměřme na první dva zmiňované smartphony. V dnešním testu se podíváme na Galaxy S Advance, který má být mezičlánkem mezi Galaxy S, který se již neprodává, a Galaxy S II, který je doposud stále v prodeji. Vzhledově se telefon podobá novějšímu modelu, výkonem se naopak blíží staršímu přístroji. Navrch ale dostal Super AMOLED displej a dvoujádrový procesor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Galaxy S Advance

Klíčové vlastnosti:

  •  4" Super AMOLED displej
  • design odkazující na Galaxy S II, telefon má však menší rozměry
  • Android 2.3.6 s grafickou nadstavbou TouchWiz 4.0
  • dvoujádrový 1GHz procesor
  • systémově dostupných 555 MB RAM
  • 5Mpix fotoaparát s autofocusem
  • podpora NFC
  • velká hlasitost vyzvánění - může být použit i v hlučnějším prostředí
  • poměrně přijatelná cena

Hlavní nedostatky:

  • větší tloušťka zařízení
  • na displeji byla použita starší PenTile matice
  • hodila by se informační dioda
  • občasné lupání v reproduktoru při ukončení přehrávání videa
  • chybí vyhrazená spoušť videa
  • zatím stále Android Gingerbread, update na Android 4.0 plánován na konec roku
  • k dispozici pouze u operátora T-Mobile, na volný trh se nedostal

82 %
Klepněte pro větší obrázek rozměry a hmotnost: 123 × 63 × 9,7 mm, 120 g
displej: 4'', kapacitní Super AMOLED, 480 × 800, 233 DPI
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (čtyři pásma), GPRS, EDGE, HSPA (14,4|5,76 Mb/s)
konektivita: microUSB, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, NFC, 3,5mm jack
paměť: uživatelská 8 000 MB, operační 768 MB RAM, baterie: 1 500 mAh
procesor: ST-Ericsson U8500 (2× Cortex-A9, 1 000 MHz, 45nm), ARM Mali-400 MP
operační systém: Android 2.3 (Gingerbread)
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video (1 280 × 720), autofocus, diodový blesk
cena: 7 866 Kč až 9 079 Kč

Inspirován Galaxy S II

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled na Samsung Galaxy S Advance z různých úhlů pohledu. Na první pohled překvapí přítomnost 3,5mm jakcu na spodní hraně, v konečném důsledku je to ale ku prospěchu věci. 

Samsung Galaxy S Advance je kompaktním, byť na první pohled trochu objemnějším, zařízením, než na jaké jsme byli doposud zvyklí. Oproti Galaxy S II je zařízení kratší, užší ale to je vše vykompenzováno větší hloubkovou telefonu, která se v nejtlustším bodě dostává na 9,7 mm. Telefon jako takový nám tvarem připomíná Galaxy Nexus, displej je lehce prohnutý a záda se při cestě shora dolů rozšiřují.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání Galaxy S Advance a Galaxy S II. První zmiňovaný model je tlustší ale menší, jinak se oba modely podobají jeden druhému.

Čelní plocha je celá ukrytá pod ochranným sklíčkem Gorilla Glass a ulpívají na ní často otisky prstů. Přesný opak najdeme na zadním krytu baterie, kde se objevuje vroubkovaný neklouzavý plast příjemný na dotek. Testovací kus ale ve spodní části vykazoval mírnou vůli při dorazu zadního krytu k bokům. Lesklá lišta vedoucí po hraně přístroje dává tušit, že v rukou držíme zástupce modelové řady Galaxy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Detaily: dvojklávesa regulace hlasitosti, čelní kamerka pro videohovory a čidla přiblížení a osvětlení, zamykací tlačítko na pravém boku.

Čelní stranu okupuje 4" displej typu Super AMOLED, který nabídne totální černou (černá = vypnutý pixel), syté barvy a velmi dobrou čitelnost na přímém slunci. Nevadí ani starší typ matice PenTile (pixel má dva subpixely místo tří), drobnou rozostřenost při zobrazování si všimnete až z absolutní blízky displeje, při běžném používání to ani nezaregistrujete. Displej může měnit svoji úroveň podsvícení v závislosti na okolním osvětlení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V dlani se telefon drží dobře i díky větší tloušťce ve spodní části.

Trojice ovládacích kláves pod displejem se již delší dobu nemění. Základem je středová klávesa Home, kterou doplňuje senzorová šipka a kontextová klávesa. Obě mohou být rozsvíceny napořád, pouze ve tmě nebo krátkou dobu po jejich stisknutí. Levý bok přísluší dvojklávese regulace hlasitosti, pravý zase zamykacímu tlačítku. MicroUSB konektor a 3,5mm jack jsou umístěny na spodní hraně. Na první pohled mi poloha konektoru pro připojení sluchátek nevyhovovala, pokud však telefon umístíte do horizontálního pouzdra na opasek displejem k sobě, můžete mu sluchátka hravě zapojit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní ovládací prvky a celá konektorová výbava na jednom místě, na prohnutých zádech najdeme 5Mpix snímač s poměrně velkou LED diodou. Povrch je zdrsněný a telefon se i díky němu dobře drží v dlani.

Zadní strana se pyšní 5Mpix fotoaparátem a poměrně rozměrnou LED diodou, jak si tato dvojice povede u focení, si povíme dále. Reproduktor na zadní straně může budit dojmu, že je při poloze ležmo utlumen, Galaxy S Advance má však velmi hlasitý výstup. Telefon někdy řve až nepříjemně, takže jej určitě mohou doporučit i do hlučnějších prostředí. Líbí se mi i silné vibrace, pokud se vám budou zdát moc intenzivní, můžete si je trochu stáhnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot pro SIM kartu je umístěn vedle baterie, na zadním krytu pak najdeme čip NFC.

Pod zadním krytem najdeme pouze slot na SIM kartu běžné velikosti, slot pro microSD karty a 1500mAh baterii. Při běžném používání vám budou muset stačit tři dny na jedno nabití, v případě větší zátěže počítejte s tím, že energie bude klesat větším tempem. V případě potřeby můžete aktivovat vlastní úsporný režim, ten ale dokáže jen vypnout periferie, synchronizaci a ztlumit displej, krátkodobě podtaktovat procesor nelze. V základním balení najdete spolu s telefonem a baterií ještě microUSB kabel, nabíječku a špuntová sluchátka. Ta jsou přibalena netradičně v bílé barvě, Galaxy S Advance se totiž dodává výhradně v černém barevném provedení.

Témata článku: Samsung, , , , , Google Nexus S, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, Samsung Galaxy Ace 2, Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Advance, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Aktivní aplikace, GAL, Standardní způsob, Samsun, Velká hlasitost, Sam, Nález, Přesná poloha, Video telefon, Hlasité vyzvánění, Stand Alon,