Samsung Galaxy S Advance: mezičlánek nalezen [recenze]

Samsung zaplnil prázdnotu mezi Galaxy S a Galaxy S II novým modelem. Jak těžké pro něj bude najít si své místo pod sluncem?
Kapitoly článku

Doplňkové aplikace

Základní aplikační výbava se z velké části týká kancelářských aplikací. Poznámky, úkoly a jednoduchá kalkulačka nepotřebují další komentář. Aplikace Polaris Office slouží k otevírání i tvorbě dokumentů Office. Ve stejné aplikaci si prohlédnete i needitovatelné soubory PDF. Hlasově můžete vytvářet poznámky i záznamy rozhovorů nebo rovnou vyhledávat. Hlasové ovládání pak do telefonu dodává společnost Vlingo, akceptuje všk pouze angličtinu. Mini diář poslouží např. k psaní zápisníku z dovolené, kdy k aktuálnímu dni můžete přiřadit fotku, GPS polohu a text. Hodiny sdružují budíky, světový čas, stopky a časovač.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Google+, Google Mapy, aplikace Hodiny, kalendář, kalkulačka a Mini diář.

Ve správci souborů můžete přehledně procházet složky a soubory v telefonu, pokud uvidíte u položek generickou ikonu se dvěma čtverci, nepodaří se vám ji otevřít. Pokud budete otevírat soubor, na který má zálusk více aplikací, můžete si vybrat vámi preferovanou, ve které se bude soubor otevírat vždy. To samozřejmě můžete později změnit. Interní paměť o velikosti 1,9 GB můžete rozšířit o microSD karty. Přístup na kartu se pak ve správci schovává pod položkou external_sd.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce souborů, soubory mohou mít své preferované aplikace, webový prohlížeč a jeho nastavení, hlasové povely můžete zadávat jen v angličtině, diktafon.

Internetový prohlížeč je nativní, podporuje JavaScript i další plug-in moduly, flashové animace ale nepřehraje. V jednu chvíli můžete mít souběžně otevřených až osm oken. K internetu se můžete připojit pomocí Wi-Fi nebo mobilních sítí operátora (EDGE, případně UMTS s HSPA), s počítačem může existovat spojení přes Bluetooth nebo microUSB kabel. Připojit se můžete, jak v režimu MTP, tak i přes Mass Storage. Pro správu telefonu slouží aplikace Kies, k ní se můžete připojit i bezdrátově. Stačí, aby byl váš počítač a telefon na stejné Wi-Fi síti. Aplikace Zprávy a počasí je jakousi propracovanou RSS čtečkou, která zobrazuje počasí v místě vašeho výskytu a zprávy webových portálů podle zadaných klíčových slov.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kies air pro bezdrátovou správu telefonu, integrované hledání napříč webem a telefonem, aplikace Zprávy a počasí, napsané poznámky můžete přebarvit, zamknout proti nežádoucímu čtení nebo vytisknout na tiskárně Samsung.

O navigaci se nativně starají Google Mapy, mapové podklady jsou stahovány z internetu v reálném čase. Fixace GPS byla na můj vkus trochu pomalejší, přesná poloha byla známa až za 2 minuty po aktivaci GPS. Po vzoru několika jiných Samsungů přišel S Advance na trh rovnou s podporou NFC. Samotný hardware pro snímání NFC tagů je součástí zadního krytu. Ke čtení štítků slouží jednoduchá aplikace Štítky, dokáže i vytvářet nové NFC tagy, na které můžete uložit kontakt, webovou adresu nebo text. Současně může telefon vysílat do prostoru vlastní štítek, funkci NFC však můžete v případě zájmu deaktivovat. Pokud je zapnutá, je vyznačena písmenem N v horní liště.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Polaris Office dovolí prohlížet, editovat a vytvářet soubory MS Office, Market a SamsungApps budou zásobárnou aplikací. Přes aplikaci Štítky zase budete moci číst a vytvářet NFC tagy.

Zdrojem aplikací je Google Play a SamsungApps. Na vlastním aplikačním portálu Samsungu často najdete limitované nabídky či akce, ve kterých jsou dříve placené aplikace krátkodobě distribuovány zdarma. V době psaní recenze to bylo několik her a alternativní kancelářská sada Smart Office.

Multimédia

Hudební přehrávač nabídne slušný standard, na který jsme si již zvykli u předešlých modelů. Při přehrávání můžete nastavit ekvalizér, zvukové efekty případně vizualizace hudby, které se zobrazují přes případný obrázek alba, ze kterého skladba pochází. Kvalita hudební reprodukce je poměrně dobrá, ani při maximální hlasitosti, která pomalu rve uši, nedochází k přebuzení nebo zkreslení zvuku. Ocenil bych ale lepší nastavení ekvalizéru, co se týče basového podkresu, který není moc výrazný. Můžete si sice pomoci nastavením efektu Zvýraznit basy, ale ještě by to chtělo o chlup vylepšit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač a řada nastavení. Přepínat mezi skladbami můžete i na lockscreenu nebo po vysunutí horní lišty. FM rádio funguje pouze se sluchátky, v Music Hubu můžete poslouchat úryvky a nakupovat skladby. Přes AllShare můžete vzdáleně přehrávat multimédia, buď z telefonu na počítači, nebo naopak. Game Hub nabízí odkazy na volně dostupné hry. 

V zamknutém stavu můžete na displeji přecházet mezi skladbami nebo pozastavit přehrávání. S připojenými sluchátky si můžete pustit i FM rádio. Music Hub je v telefonu nainstalován ve verzi 1.5 HD, která umožňuje poslech ukázek a přímé nakupování hudebních písní nebo rovnou celých alb.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vestavěný videopřehrávač nás potěšil širokou podporou formátů i českých titulků, Pokud nebudou sedět, můžete je ručně přesynchronizovat, případně změnit jejich velikost.

Videosoubory mají svůj vlastní přehrávač přístupný hned z hlavní nabídky. Mezi jeho hlavní přednosti patří podpora MKV, MP4 a AVI filmů i s českými titulky. Co se týče rozlišení, podařilo se mi maximálně přehrát 720p video (1280 x 720 pix), což se shoduje s maximálním rozlišením u natáčeného videa. 1080p video se nám podařilo přehrát až v přehrávači BS Player, na zkoušku jsme vybrali video Oceanic Life od Samsungu s datovým tokem 40 MB/s a telefon jej s mírnými zádrhely v přehrávání zobrazil obstojně. Po ukončení přehrávání nebo těsně před jeho započetím se však z reproduktoru poměrně často ozývá nepříjemné lupnutí, což je rozhodně nežádoucí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V aplikaci Fotoaparát si můžete na levý bok vynést často používaná nastavení, zbytek pak zůstane v rolovatelném seznamu.

Pětimegapixelový fotoaparát na zadní straně dokáže pořizovat poměrně slušné fotografie, oproti modelu Galaxy S II ale ztrácí na barevném podání i ostrosti. Ta se často vytrácí při okrajích snímku, některé ukázkové fotografie se mi zdály přesvětlené. Co však musím ocenit, jsou makrosnímky, které jsou velmi povedené. Při focení ale stačí sebemenší pohyb rukou a výsledek je rozmazaný, na displeji to na první pohled ale nepoznáte, divit se budete až při prohlížení fotek v počítači.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohlížení obrázků v galerii a jejich úprava.

Rozhodně bych ocenil stabilizátor obrazu, a to jak u focení, tak i u videa. Při natáčení ukázkového samplu jsem s telefonem pohyboval minimálně, na finálním záznamu to ale až tak jednoznačně nevypadá. Focení i natáčení videa má jednotnou aplikaci, pro volbu mezi režimy je v pravém horním rohu displeje umístěn přepínač. Na levý bok si můžete nechat umístit zástupce nejpoužívanějších voleb a nastavení, pro ostatní musíte zavítat hlouběji do nabídek. Při používání nativní aplikace nepočítejte s bleskurychlým focením momentek, první snímek pořídíte ze zamknutého stavu zhruba za osm vteřin. To se však dá nahradit řadou jiných aplikací pro focení z androidího obchodu. LED dioda pomůže i při absolutní tmě, dokáže osvětlit středně velkou místnost, využitelnost při focení objektů vidím tak maximálně do dvou metrů. Při focení zblízka s přisvětlením nejsou objekty nijak přesvětlené.

Ukázkové video:

Klepněte pro větší obrázek

Ukázkové snímky z fotoaparátu:
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nafocené obrázky si můžete prohlédnout v galerii, buď hromadně, nebo podle data pořízení. Přímo z náhledu obrázku můžete spustit automatickou slideshow případně upravit obrázek v Editoru fotografií, který je v telefonu přítomen ve formě stand-alone aplikace. Mezi přípustnými efekty najdeme ořez, otočení, výřezy, úpravu barev, jasu, kontrastu, efekty, deformaci a další.

Závěr

Galaxy S Advance je povedeným modelem, který toho má rozhodně co nabídnout. Při porovnání s Galaxy S II ztrácí v kvalitě fotografií, menším výkonu a skoro nepozorovatelném zhoršení kvality displeje. Pokud vám to nikterak nevadí, můžete jej zakoupit u operátora T-Mobile v nedotované verzi za 7 799 Kč, což je zhruba o 3700 Kč levněji než Galaxy S II. Za to dostanete dvoujádrový model s bohatou výbavou i konektivitou, který do konce roku dostane Android Ice Cream Sandwich. Svou klientelu na trhu si určitě najde, bude se líbit těm, kterým se líbí Galaxy S II, ale telefon je na ně už moc velký a drahý. Ve světle posledních dní se nabízí i přímé srovnání s nedávno testovaným Galaxy Ace 2. Pětistovka investice navíc se rozhodně vyplatí.

Témata článku: Samsung, , , , , Google Nexus S, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, Samsung Galaxy Ace 2, Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Advance, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Stand Alon, Kancelářská sada, Samsun, Video telefon, Hlasité vyzvánění, Nález, Webový portál, Živá tapeta, Aktivní aplikace, PenTile matice, Hlasitý výstup,