Samsung Galaxy Note 8: Legenda s perem znovu ožívá [video]

  • Samsung právě v New Yorku představil Galaxy Note 8
  • Vychází z „es osmiček“, výbavu posouvá dále a přidává duální foťák
  • V ČR se nový Note ukáže po tříleté odmlce

Loňský průšvih s doutnajícími akumulátory zničil model Note 7, ale naštěstí ne celou řadu. Samsung Galaxy Note 8 je tu a silnější než kdykoliv předtím. Design vychází z půl roku starého Galaxy S8, k tomu Korejci přidali dotykové pero S Pen, haldu softwarových vychytávek a vůbec poprvé i duální fotoaparát s 2× optickým zoomem. Samsung z konceptu high-end smartphonu se zakřiveným displejem vymačkal maximum.

Samsung Galaxy Note 8
N950, Grace
rozměry a hmotnost: 163 × 75 × 8,6 mm, 195 g
displej: 6,3", kapacitní Super AMOLED, 1 440 × 2 960, 522 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (1024|150 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 64 GB, microSD, RAM: 6 GB, baterie: 3 300 mAh
procesor: Samsung Exynos 8895 (8× Exynos M2, 2 GHz, 10nm)
operační systém: Google Android 7.1 (Nougat)
fotoaparát: 12MPx, video (3 840 × 2 560), autofocus, blesk
61 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Větší, těžší a hranatější

Galaxy Note 8 je větší než Galaxy S8+. Telefon má 163 × 75 × 8,6 mm a váží 195 gramů. Co se vzhledu týče, novinka působí hranatěji. Možná proto, aby se podobala starším Notům. Telefon je opět vyroben v kombinaci kovového šasi a odolného skla Gorilla Glass 5 (na přední i zadní straně).

První dojmy z Notu 8:

Dominantou Galaxy Note 8 je jednoznačně dvakrát zahnutý displej, jehož úhlopříčka narostla na úctyhodných 6,3 palce. Jedná se stále o Super AMOLED displej s QHD+ rozlišením (2 960 × 1 440 pix), který je v zobrazovací kvalitě na stejné úrovni jako displej Galaxy S8. Čekejte tedy režim Always On, syté barevné odstíny, několik zobrazovacích režimů, filtr modrého světla či absolutní černou. 

Jak šel čas v řadě Samsung Galaxy Note:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve spodní části displeje jsou k dispozici softwarové ovladače, které jsou identické s Galaxy S8. Na různé úrovně tlaku tedy reaguje jen domovské tlačítko (Force Touch po celé ploše displeje se nekoná, tady se spekulace spletly). Čelní strana je u všech barevných variant vždy černá, a do rámečku nad displejem se proto mohlo schovat několik čidel a snímačů, včetně senzoru přiblížení (vypíná displej, když přiložíte telefon k uchu), 8Mpix selfie kameru s automatickým ostřením (F/1.7) nebo očního skeneru.

Pero funguje i na zahnutých hranách

I spodní hrana, jakoby z oka vypadla „es osmičce“, najdeme zde mikrofon, sluchátkový jack a konektor USB-C. Významným přídavkem je však pero S Pen. To z těla telefonu jednoduše vycvaknete a vytáhnete ven.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Černá a modrá barevná varianta s perem S Pen stejné barvy

Pero je o něco lehčí a menší než dříve, akční tlačítko na něm zůstává. Hrot pera má tloušťku jen 0,7 mm, a při psaní na displeji můžete počítat s rozeznáním až 4 096 různých úrovní tlaku. Přiblížení pera k displeji je detekováno tečkou, a teď to nejdůležitější – detekce pera funguje i na zahnutých hranách displeje.

 

Služba Live Message se zhlédla ve funkci Digital Touch na systému iOS

 

Po vytažení pera se automaticky spouští obrazovka Bezdotykového příkazu, což je jakýsi rozcestník pro další volby. Pero zvládne nahlížet na časovou osu videa, překládat slova (i do češtiny), pořizovat „ústřižky“ displeje, rozpoznávat psaný text (opět i v češtině) či využít novou funkci Live Message. Perem nakreslíte obrázek, který se uloží v podobě animace přesně tak, jak jste jej postupně nakreslili. Výsledek pak můžete různými kanály posílat do světa.

Live Message dostanete vaši kresbu rychle do světa:

Vylepšeno bylo i psaní poznámky na zamknutém displeji, kterou lze teď stránkovat, takže už omezení velikostí displeje. Po odemčení telefonu můžete plynule pokračovat v úpravě poznámky.

Fotoaparát přiblíží až dvojnásobně

Boky telefonu nabídnout regulátory hlasitosti, samostatné tlačítko pro hlasového asistenta Bixby a zamykací klávesu. Mnohem zajímavější je zadní skleněná strana, na které najdeme, u Samsungu vůbec poprvé, duální fotoaparát. Modul se skládá ze širokoúhlého 12Mpx objektivu (F/1.7) a z 12 Mpx teleobjektivu (F/2.4). Fotit můžete jedním nebo druhým objektivem, jejich přepínání je součástí aplikace Fotoaparát.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zadní straně vévodí duální fotoaparát, snímač srdečního tepu je napravo od fotoaparátu

V případě režimu Live Focus (Živé zaostření) se zkombinují fotky z obou objektivů a vy si pak můžete pohrát s rozostřením pozadí. Toho lze docílit před focením, ovšem i zpětně, a to z Galerie při prohlížení fotky pořízené v režimu Live Focus. A nesmím zapomenout na podstatný detail: optická stabilizace je dostupná na obou snímačích.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Oba snímače disponují optickou stabilizací a toto je výstup stejné scény od každého z nich

Vedle duálního fotoaparátu najdeme společný modul přisvětlovací diody se skenerem srdečního tepu. Vedle pak stojí trochu samostatně čtečka otisků prstů. Samsung ji stále nedokázal dostat pod displej, takže musíte počítat s tím, že si na její nevycentrované umístění budete muset delší dobu zvykat. Celé tělo telefonu splňuje zvýšenou odolnost proti prachu a vodě podle standardu IP68.

Osm jader, 6GB RAM, 64GB paměť…

S ohledem na hardwarovou výbavu pokročili Jihokorejci u operační paměti, která je nově 6GB. Galaxy Note 8 je poháněn 10nm osmijádrovým Exynosem 8895, který bude dodáván v kombinaci 4 × 2,3 GHz plus 4× 1,7 GHz. Stejný čipset byl má Galaxy S8. Interní 64GB úložiště rozšíříte až 256GB microSD kartami. I u Notu 8 můžete počítat s režimem Samsung DeX, a to po připojení telefonu do krabičky DeX Station. Na českém trhu se má objevit i verze s dvěma SIM kartami.

Konektivita zahrnuje mimo zmiňovaného USB-C i OTG, Note 8 bude podporovat i režim Samsung DeX, který dostane další vylepšení. Smartphone se připojí k internetu přes WiFi 802.11 a/b/g/n/ac MIMO nebo přes LTE Cat. 16. Lokální konektivitu zajistí Wi-Fi Direct, NFC či Bluetooth 5.0. V hardwarovém výčtu nemůžeme opomenout ani GPS nebo sluchátka AKG s pleteným kabelem, která najdete spolu s několika redukcemi přímo v balení.

 

Galaxy Note 8 má menší baterii, než loňský Note 7. Má kapacitu 3 300 mAh

 

O přísun energie se postará 3 300 mAh baterie. Od telefonu jsme čekali větší kapacitu akumulátoru, když i menší Galaxy S8+ má 3 500 mAh. Je ale třeba vzít v potaz loňské problémy Notu 7 s bateriemi a také slot pro pero S Pen, který zabral část vnitřního prostoru. Telefonu tak alespoň zůstává bezdrátové dobíjení a rychlé kabelové nabíjení Fast Charge.

Android 7.1.1 a nadstavba od Samsungu

Prostředí je podobné Galaxy S8, pohled do nastavení odhalil, že Note 8 běží na Androidu 7.1.1 Nougat s grafickou nadstavbou Samsung Experience 8.5. Vzhled prostředí zůstal při starém, ovšem jeho plynulost je o něco lepší, než v případě Galaxy S8, na němž běží starší verze 8.1. Schémata přebarví vzhled celého prostředí, v horní liště nechybí oblíbení zástupci rychlého spuštění.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka, bezdotykový příkaz, detekce pera S Pen na displeji, rozhraní fotoaparátu, multidisplej a nabídka panelů

V tabletofonu si můžete i nadále spustit dvě aplikace najednou v režimu Multidispleje. Nově si můžete vytvořit předpřipravené dvojice aplikací, které se mohou spouštět najednou. Zachovány byly i panely, tj. miniaplikace, které se zobrazují „přilepené“ na jeden z krajů displeje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Porovnání rozměrů Samsungu Galaxy Note 8 (v černé) a Galaxy S8+ (v modré)

Mezi aplikacemi vyčnívá kreslící aplikace PEN.UP, předinstalované aplikace ale nezaberou ani jednou celou stránku menu. Většinu aplikací od Samsungu si můžete volitelně dostahovat z portálu Galaxy Apps. Součástí výbavy je i hlasový asistent Bixby se všemi moduly, kterého můžete aktivovat samostatným tlačítkem na boku telefonu.

Kdy a za kolik?

Samsung Galaxy Note 8 se v ČR a na Slovensku dostane do prodeje 15. září za 26 999 Kč (resp. 999 EUR). Telefon bude k dostání v černé a zlaté, šedá se v Evropě prodávat nebude. Otázka zatím visí nad modrou verzí, která se mě osobně líbila nejvíce. Černá působí s vypnutým displejem dost „utopeně“, u zlaté efektně kontrastuje duální fotoaparát, ale tato barva asi nesedne každému.

Souběžně s představením Notu 8 startují i předobjednávky, které budou k dispozici až do 14. září. Kdo si Note 8 předobjedná, dostane jako dárek dokovací stanici DeX Station v hodnotě 3 490 Kč.

Diskuze (69) Další článek: Gigabitové přenosy na LTE už nejsou utopií. Úspěšný test uskutečnil Qualcomm a Ericsson

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,