Samsung Galaxy Note 4: kov a výkon [recenze]

Čtvrtá generace Notu je kovová, pero S Pen umí více věcí a hardware zase o třídu vyrostl. Jak se nám zamlouvá nový tabletofon Samsungu?

Senzorické ovladače a rozměrné tlačítko

Hlavní ovládací prvky Galaxy Note 4 najdeme pod displejem, na jejich funkcích a rozložení se oproti dřívějšku nic nemění. Domovská klávesa Home je dostatečně velká pro běžné ovládání, má dostatečný zdvih a jistý stisk. Po stranách ji doplňují senzorické ovladače, zpětná šipka je tradičně vpravo, vlevo se nachází klávesa pro spuštění nabídky posledních otevřených aplikací. Ta od Androidu 4.4 nahradila kontextové tlačítko, jejím delším podržením však stále můžete otevírat kontextové nabídky, jinak přístupné v aplikacích přes pravý horní roh. Senzorické klávesy mají vibrační odezvu a můžete jim nastavit i dobu podsvětlení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní ovladače pod displejem (senzorické tlačítka jsou viditelná až při svém podsvětlení) doplňují regulátory hlasitosti a zamykací tlačítko na boku

Regulátory hlasitosti na levé straně jsou také vyrobeny z kovu a mají jistý stisk následovaný znatelným cvaknutím. Zamykací tlačítko na pravém boku slouží k rychlému přepnutí zvukového profilu, vypnutí, restartování, zapnutí režimu Letadlo nebo Tísňového režimu. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Registrace otisků prstu (maximum jsou tři prsty) a jejich použití při odemykání telefonu a k zapamatování přihlašovacích údajů

Delším podržením domovského tlačítka se spustí Chytré karty Google, delším podržením zpětné šipky aktivujete režim Multidisplej, tedy zobrazení dvou aplikací na displeji současně. V domovském tlačítku (a kousek nad ním v displejové části) je zabudován snímač otisků prstů. Celkem můžete zaregistrovat až tři různé otisky prstů. Přičemž je zcela vyloučeno odemknutí tabletofonu jednoruč. Otisky prstu musíte snímat tak, že prstem přejedete po klávese Home shora dolů. Podařily se nám zaregistrovat i boční otisky (tedy při držení v pravé ruce snímaté palec „z boku“), ovšem odemykání jednoruč trvalo hodně dlouho, často se vůbec nepovedlo. Telefon tedy budete muset držet v jedné ruce a druhou sejmout otisk. Samotné vyhodnocení je při tomto způsobu odemykání rychlejší, než u Galaxy S5, kde jsme se častokrát hodně načekali. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Měříme srdeční tep, v tabulce můžete zjistit hraniční hodnoty podle pohlaví a věku

Otisky lze využít i k nákupu aplikací na portálu Galaxy Apps (suplují zadávání hesla), pro vstup do Soukromého režimu, kde si ukládáte vaše osobní soubory, při jehož opuštění jsou soubory jinému uživateli nedostupné, nebo pro vyplňování hesel na webu. Stačí se přihlásit na webové fórum, do webmailu či k jinému účtu a data si můžete nechat zapamatovat otiskem prstu. Při další návštěvě stránky jste vyzvání k otisku prstu, pokud je správný, dojde k vyplnění údajů a automatickému přihlášení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Měříme okysličení krve a UV záření. U obou si můžete nechat vypsat, co z naměřených hodnot vlastně vyplývá

Na zadní straně tabletofonu najdeme pod fotoaparátem snímač srdečního tepu, jehož funkčnost je navázána na aplikaci S Health. Měření srdečního tepu trvá zhruba 20 vteřin, na senzor musíte položit špičku polštářku prstu, jinak nedojde ke změření. Senzor navíc zvládá změřit i okyslyčení krve, zde to chce ale trochu trpělivosti, protože měření trvá déle, a ne vždy se podaří na první pokus. Aplikace vás navíc dokáže pokárat, že prst držíte špatně. Vedle senzoru tepu je umístěn i UV senzor, který měří intenzitu slunečního svitu. Při měření, kdy cílíte zadní stranou telefonu ke slunci, telefon vibruje. Jakmile přestane, máte změřeno.

Baterie moc nevyrostla

Po sejmutí zadní skořápky se odhalí bateriový prostor. Akumulátor o kapacitě 3 220mAh narostl oproti loňské generaci jen o zanedbatelných 20mAh, jedná se opět o úzkou a dlouhou baterii, kolem které jsou rozestavěny další prvky. V prvé řadě nechybí slot pro microSIM a slot pro microSD karty. Note 4 neměl problém pracovat ani s 64GB paměťovou kartou.

Klepněte pro větší obrázek
Pohled pod zadní skořápku odhalil baterii, sloty pro microSIM, microSD a spoustu konektorů

Testovaný model nám při běžném používání vydržel okolo třech dní na jedno nabití. Jas jsme měli nastavený na automatiku +5, telefon byl neustále připojen k internetu a stahoval aktualizace na pozadí. Denně přišlo zhruba 20 e-mailů Exchange a Gmail, používali jsme organizační aplikace, webový prohlížeč přes Wi-Fi a zhruba 30 minut volání denně. K tomu můžeme připočíst příležitostné focení, psaní poznámek v S Note a využívání různých aplikací, např. Deezer a Soundcamp. Výdrž u testovaného modelu zhruba splnila naše očekávání, je však téměř identická s výdrží loňské generace.

Stejně jako u všech smartphonů, jsou i zde multimédia (hry, video, hudba, focení) velkým žroutem energie, takže opravdu není problém telefon vybít za půlden. Pokud se baterie příliš rychle blíží úplnému vybití, můžete aktivovat základní nebo Ultra úsporný režim, který výdrž prodlouží i v horizontu dní. Velmi výrazně ale omezí funkčnost celého zařízení a spustitelné aplikace. Z telefonu si skutečně jen zavoláte, napíšete zprávu, prohlédnete web, zaznamenáte hlas, vypočtete co je třeba, a zadáte událost do kalendáře. Pro běžnou kancelářskou práci to tedy asi stačit bude.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rychle nabíjení můžete využít jen s dodávaným adaptérem do sítě a také po adekvátním nastavení v telefonu. Bezdrátově nabíjet lze až po dokoupení bezdrátového krytu a nabíjecí podložky. A pokud nemáte ani jedno, ani druhé, pomůže alespoň aktivace Ultra úsporného režimu

U Notu 4 se nám líbí integrace řešení Qualcomm Quick Charge 2.0 (seznam všech podporovaných telefonů zde), v rámci jehož aktivace se zhruba za 35 minut telefon dobije z nuly na 50 % baterie. Z nuly na sto pak nabijete zhruba za hodinu a půl. Stačí se tedy např. u oběda připojit do zástrčky (kabel stočený v klubíčku a malý adaptér nejsou v tašce přítěží) a do večera máte s baterií vystaráno. Funkci však musíte povolit nejprve v nastavení a použít musíte dodávaný adaptér s nápisem „Adaptive Fast Charging“. Ten má kombinovaný výstup 5.0 V (2.0 A) nebo 9.0 V (1,87 A). V případě minimálního využívání internetu a multimédií jsme se dostali až na nacelých pět dní na jedno nabití. Ve valné většině případu však budete funce využívat, takže je meta pěti dní spíše utopickou představou.

Nabije se i bezdrátově

V základní krabici je mimo telefonu přítomna baterie, USB kabel, adaptér do sítě, sluchátka s nástavci, vyměnitelné hroty pera S Pen a uživatelské manuály. Otázku baterie však můžete vyřešit i bezdrátovým nabíjením, jen si musíte dokoupit nový zadní kryt a bezdrátovou nabíjecí podložku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pro bezdrátové nabíjení je třeba dokoupit tento nabíjecí kryt, Note 4 s ním ale značně ztloustne. Pro tabletofon budete potřebovat i širokou nabíjecí podložku, připravte se však na to, že při bezdrátovém nabíjení nebude fungovat pero S Pen

Samotný bezdrátový nabíjecí kryt je zhruba 2× až 3× tlustší než základní skořápka a po jeho nasazení je smartphone již hodně robustní. K nabíjecímu kompletu spadá i bezdrátová podložka S Charger Pad Wide, která je širší, takže se do ní Note 4 akorát vejde. Při nabíjení bliká zelená dioda, z nuly na sto jsme nabili zhruba za 4 hodiny, což je znatelně déle než při drátovém nabíjení. Navíc počítejte s tím, že interakce pera S Pen s prostředím telefonu bude fungovat špatně či vůbec.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Flipové pouzdro „s oknem“, přes které můžete přijímat hovory, rozsvítit diodu nebo změřit srdeční tep

Konektory pod zadní skořápkou jsou připraveny i pro další příslušenství. Na veletrhu IFA jsme viděli kryt s LED diodami, který v zavřeném stavu informoval ikonami o počtu nepřečtených zpráv a zmeškaných hovorů. Je však škoda, že se na krytu střídá pouze sluchátko nebo obálka, čekali bychom, že se zde budou rolovat i jména volajících či odesílatelů zpráv.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ochranný kryt Protective Cover+

Mezi příslušenstvím je stálicí i kryt „s oknem“, jemuž Samsung říká S View. S krytem můžete volat v zavřeném stavu, přes okno (výřez z dotykového displeje) si můžete přečíst zmeškané události, potají fotit, změřit si srdeční tep nebo rozsvítit LED diodu na zádi. Dalším dokoupitelným příslušenstvím je odolný kryt Protective Cover+, která má zdrsněná plastová záda a pogumované hrany.

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 6, Apple iPhone 6 128GB, Apple iPhone 6 64GB, Apple iPhone 6 Plus, Apple iPhone 6 Plus 128GB, Apple iPhone 6 Plus 64GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S5,