Samsung Galaxy Note 3: spousta malých detailů [recenze]

I u třetího Galaxy Note platí obligátní „lepší, kvalitnější a dražší“. Jak vypadají inovace u nejdražšího Samsungu všech dob?

Gesta užitečná i zbytečná

V nastavení nalezneme poměrně širokou nabídku gest, valná část z nich se inspirovala u vlajkové lodi Galaxy S4. První gesta jsou bezdotyková, tedy dlaní můžete adekvátním pohybem před displejem rolovat webové stránky nebo procházet mezi obrázky. Zamáváním dlaní před displejem lze přijmout příchozí hovor, přejetí displeje dlaní směrem nahoru a dolů zase rozsvítí displeji se stavovými informacemi. Z našich zkušeností tato gesta spíše ruší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Centrem gest je záložka Ovládání v systémovém nastavení. Do určitých nabídek je možné nahlížet prstem i hrotem pera

V předešlých řádcích jsme se již zmiňovali o funkci bezdotykový náhled, se kterou lze nahlížet do nabídek, na tlačítka, na fotografie a na časové osy hudby a videa. V základu je to povoleno pouze perem, můžete ale nastavit univerzální detekci, takže nahlížet půjde i prstem, obdobně jako u Galaxy S4. Souběžné využít prstu i pera není k dispozici, hrot S Pen má vždy přednost.

Mezi další gesta patří pohyby se zařízením, při přiložení k uchu vytočí zobrazený kontakt. Při dotyku telefonu rukou zároveň s překrytím displejem zařízení zavibruje, pokud jsou k dispozici zmeškané události. Obrácením zařízení displejem dolů lze ztlumit zvuky, stejně jako přejetím dlaní po čelní straně zařízení, zvětšování a procházení obrázků pohyby sice v nabídce je, jejich využití ale není tak přímočaré, jak bychom čekali. Samotným přejetím dlaně po displeji zprava doleva je možné pořídit screenshot, obdobně jako přidržením pera na displeji se stisknutým tlačítkem nebo kombinací kláves Home a zamykacího tlačítka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka dostupných pohybů, gest dlaní a inteligentního chování displeje

Inteligentní funkce umí nechat displej rozsvícený i přes uplynutí nastaveného intervalu. Funkci symbolizuje oko ve stavovém řádku, pokud detekuje váš pohled na displej, pohasínající podsvětlení opět aktivuje, problémy ale budou mít lidé s brýlemi, protože telefon často jejich pohled nerozpozná. Očima můžete i rolovat webové stránky, moc to nedoporučujeme, protože často stránka odskočí tak, jak byste vůbec nechtěli. Samotný displej může být otočen automatiky podle jeho polohy vzhledem k vaším očím, v horších světelných podmínkách ale musíte zírat přímo do čelní části přístroje, aby se změna rozlišení uskutečnila. Inteligentní pauzu využijete u přehrávání videí, která se zastaví, pokud se na ně přestanete dívat a znovu spustí, pokud svůj pohled opět nasměrujete na displeji. V praxi to funguje velmi dobře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro bezdotykový náhled stačí před displejem přejet dlaní, následně se zobrazí čas, datum, stavové ikony, stav baterie, aktuálně přehrávaná skladba a případné zmeškané události

Na displeji můžete použít i gesto pinch-zoom, kdy dvojicí prstů přibližujete a oddalujete zobrazený obsah, jedná se např. o prohlížení fotografií, zoomování při focení a u videa, o přibližování webových stránek a další. Až začne ta pravá zima, můžete displeji nastavit vyšší citlivost, abyste jej mohli ovládat i v rukavicích.

Stylus s lepší odezvou

Jestliže se modely řad Galaxy Note něčím výrazným odlišují od konkurence, pak je to stylus označovaný jako S Pen. Pero se zasouvá do spodní hrany zařízení a je oproti předchůdci trochu kratší, lehčí a lépe drží v ruce. Na jeho těle najdeme jedno multifunkční tlačítko, které má řadu funkcí, pokud displejem namíříte na displej z blízka (zhruba do dvou centimnetrů), vidíte na displeji kurzor - malou tečku. Pokud současně stisknete tlačítko na peru, otevřete půlkruhovou miniaplikaci Bezdotykový příkaz. Dostanete se k ní i při vytažení pera, pokud máte tuto aplikaci nastavenou, aby se zobrazila. Alternativně se může otevřít obrazovka nové akční poznámky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pokud se telefonem vzdálíte od pera, bude vás o tom informovat. Okno bezdotykového náhledu a tvorba akční poznámky. Nastavit ji můžete pozadí, při psaní ji lze minimalizovat. Nakreslené symboly můžete telefon automaticky dekódovat a např. odeslat e-mail na ručně napsanou adresu. Všechny akční poznámky jsou pak souhrnně zobrazeny ve vyhrazené aplikaci

Bezdotykový příkaz sdružuje funkce pro práci s perem. První položkou je akční poznámka, která je jednou ze dvou poznámkovacích aplikací v telefonu. Nad současně zobrazenou aktivitou nebo hlavní nabídkou se vám zobrazí jednobarevné plátno, na které můžete psát rukou. Jedná se o rychlé poznámky, takže neočekávejte velké možností nastavení pera, na výběr je jen několik barev, guma nebo možnost změny podbarvení stránky.

Poznámku můžete při psaní minimalizovat do barevného čtverce, který se zmenší do té podoby, že překrývá ostatní obsah v telefonu. Po kliknutí na něj se opět vrátíte k rozepsané poznámce. Největším bonusem rychlé poznámky je možnost detekce psaného textu. Detekovanou oblast si vyřežete perem a podle obsahu můžete nechat volat, uložit do kontaktů nebo napsat zprávu (pokud je to číslo), napsat e-mail, vyhledat jako slovo na internetu, najít na mapě nebo uložit jako úkol. Přesnost vyhodnocování závisí zejména na vašem krasopisu. Takto vytvořené poznámky můžete řadou kanálů rovnou sdílet ve formě vyexportovaných obrázků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nově vytvářeným výstřižkům můžete přiřadit souřadnice jejich pořízení. Modelová tvorba výstřižku z webové stránky a YouTube videa. Při prohlížení výstřižku si v něm můžete samotné video přehrát, není třeba znovu přistupovat na portál YouTube, kde jste již jednou byli

Druhou položkou bezdotykového příkazu je vytváření výstřižků stránek, stačí, když po vybrání režimu perem zakroužkujete obsah webové stránky, videa nebo fotky v telefonu, YouTube videa, poznámky a dalších. Jednotlivým výstřižkům můžete přidávat poznámky a značky, které poslouží pro účely vyhledávání. Tyto výstřižky se ukládají do aplikace Album výstřižků, do vámi definovaných kategorií.

S výstřižky můžete v budoucna dělat různé věci, pokud jste si uložili obrázek nebo poznámku, můžete jej předat dále jako grafický obrázek. Pokud se jednalo o webový prohlížeč, máte spolu se screenem stránky uložen i přepis textu (max 3000 znaků) a odkaz, kde jste k němu přišli. Pokud si vystřihnete video z YouTube, můžete si jej přímo ve výstřižku dodatečně přehrát, to stejné platí i o vystřihnutí videa z lokální paměti.

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Bezdotykový náhled, Lokální sdílení, Oficiální rom, Drobné vylepšení, Polovina roku, Vodoznak,